Călărași SUD
Flash

Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor prin distribuție la vizuină a momelilor vaccinale antirabice campania a II-a 2019

banner

Direcția Sanitara Veterinara și pentru Siguranța  Alimentelor Călărași pentru informarea și conștientizarea populației anunță că în luna octombrie 2019 pe teritoriul județului Călărași se derulează  a doua campanie de vaccinare anuala  antirabica a vulpilor, prin distribuția manuală a momelilor vaccinale antirabice, începând cu data de 21.10.2019 , acțiune ce se va desfășura prin medicii veterinari oficiali și reprezentanți ai fondurilor de vânătoare.

Acţiunea privind campania de vaccinare antirabică a vulpilor se înscrie în cadrul programului naţional de control şi eradicare a rabiei în conformitate cu Programul strategic al României de supraveghere, control si eradicarea rabiei la vulpi aprobat prin HG nr 55/2008, cu modificările ulterioare, si aprobat de către Comisia Europeana pentru anul 2017.

La minim 45 de zile de la finalizarea campaniei  de distribuție aeriana a momelilor vaccinale la vulpi, campanie începută din 20 septembrie 2019,  se va evalua eficienţa vaccinării. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la vulpile recoltate în urma vânătorii, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.

Fata de cele mentionate, DSVSA Calarasi va atentioneaza:

Rabia este o boală incurabilă la om şi animale. Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi.

Metoda cea mai eficientă de prevenire a acestei boli este vaccinarea antirabică a vulpilor şi vaccinarea tuturor carnasierelor domestice (câini, pisici).

Pentru buna desfăşurare a campaniei în perioada în care se efectuează vaccinarea, se vor lua mai multe măsuri:

Evitați contactul cu momelile vaccinale de către animale domestice și mai ales de către persoane. Momelile antirabice pentru vulpi sunt sub forma unor tablete cu miros puternic de peşte.

În cazul în care se găseşe o momeală cu învelişul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănusi se plasează momeala într-o punga de plastic si se anunţa medicul veterinar din cea mai apropiata localitate.

Este important sa se anunțe medicul veterinar, administrația publică locală sau gestionarul fondului de vânătoare dacă sunt găsite animale moarte pe teritoriul supus vaccinării.

Persoanelor care intră accidental în contact cu vaccinul administrat vulpilor trebuie să li se administreze asistenţă de urgenţă, ca şi în cazul expunerii la un animal suspect de turbare.

Proprietarii și/sau deținatorii de câini au obligatia de a detine caini ţinuţi închişi sau legaţi, câinii sa fie microcipati si  vaccinati antirabic.

Apelati la medicul veterinar de libera practica din localitate pentru microciparea si inregistrarea cainilor in RECS .

Mentionam ca incepand cu luna octombrie se desfasoara campania de vaccinare a cainilor si pisicilor, vaccinare obligatorie cuprinsa in programul strategic anual de supraveghere, vaccinul fiind asigurat din bugetul de stat, iar manopera de vaccinare este gratuita la caini si contracost la pisici.

DIRECTOR EXECUTIV ,

Dr. Viorel BUCUR 

Articole asemănătoare

COMUNICAT DE PRESĂ

What’s On The Horizon For Men’s Fashion This Fall

publish@calarasisud.ro

Tex Perkins On How To Get Into Live Music & More

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și folosirea datelor dvs. pe acest site web.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Respectând prevederile legii 677/2001 vizând protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și la libera circulație a acestor date, SC GRUPEX 2000 SRL este înscrisă la ANSPDPC ca operator de date cu nr. 0019559 . Clientul companiei SC GRUPEX 2000 SRL își exprimă în mod expres consimțământul ca datele sale personale să fie preluate, stocate și prelucrate prin sisteme manuale și automate în următoarele scopuri: livrarea de servicii, îmbunătățirea conținutului furnizat, activități statistice sau de raportare. Accept Citește mai departe...