Principalele declarații făcute de liderii PNL Călărași prezenți :
Președintele Ciprian Pandea:
Săptămâna viitoare, luni, se va încheia perioada de depunere a proiectelor în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Până astăzi (n.r. vineri, 5 noiembrie), au fost depuse din județul Călărași proiecte în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de lei. Încercăm să finanțăm cât mai multe dintre ele, finanțarea totală a programului fiind de 50 de miliarde de euro, sper să avem șansa ca alte județe să fi depus proiecte în valoare mai mică, astfel încât să putem finanța noi cât mai multe dintre cele depuse.
Tot săptămâna aceasta, domnul ministru al Dezvoltării a semnat ordinul privind finanțarea construirii a trei noi creșe în județul Călărași, două în municipiul Călărași și una în municipiul Oltenița. Creșele vor fi moderne, prietenoase cu mediul înconjurător, vor avea parte de surse regenerabile de energie, cu panouri fotovoltaice. Spre deosebire de Oltenița, municipiul Călărași mai are în achiziție publică lucrările de extindere a actualei creșe, prin fonduri europene. Acolo vreau să amintesc tuturor că este vorba de proiect demarat de administrația liberală.
Sper ca în cel mai scurt timp posibil să avem un Guvern stabil, cu atribuții depline. Nu noi am activat această criză, dar sper să fim cei care vom reuși să o încheiem, indiferent că va fi cu partenerii noștri anteriori, colegii de la USR, sau cu PSD, așa cum se vehiculează. Mare parte din membrii Partidului Național Liberal și din cei aflați în conducerea partidului tind spre o guvernare cu USR, refacerea alianței de centru-dreapta. Însă ne trebuie și o majoritate confortabilă în Parlament care să ne ajute să ne ducem la îndeplinire programul de guvernare și promisiunile făcute în 2020, motiv pentru care negociem și discutăm cu toate forțele politice.
Primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile
La ora actuală lucrăm în trei proiecte, este vorba de un complex sportiv la Gâldău, un complex pescăresc la Iezeru și o stație de compost. Am depus și proiecte pe Anghel Saligny, sunt două proiecte de asfaltare și mai avem un proiect pe CNI pentru reabilitarea centrului SMURD.
Văd în această perioadă foarte multe comune care au proiecte , se dezvoltă, nu stăm în loc din cauza acestei pandemii. Chiar dacă sunt multe critici la adresa Guvernului, în acest moment se lucrează. Mai mult de atât, eu vreau să vorbesc despre județul nostru. Și pe linie sportivă și pe linia turismului.
M-aș fi bucurat dacă strategia de dezvoltare a acestui județ, de care eu vorbesc de foarte mult timp, ar fi o strategie a Consiliului județean care să ne vină foarte mult în ajutor. Și aș vrea să mă explic.
O mare greutate a comunei Jegălia este faptul că noi avem două echipe de fotbal, pentru că tinerii își doresc și e normal, una în Divizia a V-a și una în Divizia a IV-a, avem și secție de lupte. La 4.200 de locuitori, să ai un segment atât de mare sportiv, este foarte greu din bugetul local, în condițiile în care știți Consiliul județean ne-a dat zero fonduri. La Iezeru am un stadion și un mic complex sportiv, frumos aranjat, cu o echipă de fotbal în Divizia a IV-a, la Gâldău unde facem acel complex sportiv, este pentru echipa din localitate și suferim pentru că nu suntem mai mulți ajutați. Nu fac eu calculul celor de la Consiliul județean, dar dacă ofereau o sumă de bani, măcar câte 50.000 de lei pentru aceste echipe cărora li se spune că sunt echipe de tractoriști. Sunt tinerii acestui județ, nu sunt oameni aduși din altă parte și mi se părea corect să se vină cu sume în toate comunele și, acolo unde sunt copii care se evidențiază, să fie cineva care să-i preia la Dunărea, care să formeze echipe, dar să fie cu oameni din județul Călărași, care să ne reprezinte pe noi. Ce am făcut dacă am avut o echipă în Divizia A, cu alde Coco Jambo. Ne-am făcut de râs. Avem echipe de lupte, box, handbal, în comune. Mi-aș fi dorit ca în strategia de Dezvoltare a județului Călărași să fie o oportunitate, poate de acum încolo, pentru ca tineretul acestui județ să se dezvolte și să ne ridicăm și să fim pe imnul național.
O altă propunere din partea mea, și supărare în același timp, are legătură cu strategia de dezvoltare a turismului al acestui județ. M-aș fi bucurat ca în strategia CJ să fie incluse și comunele ale căror primari vor să investească pe malul Dunării sau pe malul Borcei în complexe pescărești să putem aduce turiști. Ce se întâmplă? Eu la ora actuală am un complex pescăresc, nu văd însă ca strategia de dezvoltare a județului să fie atât de amplă încât să vină turiștii la Jegălia, să mănânce o ciorbă de pește, dar 3 zile unde se mai duce turistul. Trebuie să le oferim alternative. Trece Dunărea pe lângă noi, trec banii europeni pe lângă noi, și ne trezim că facem poduri de la Călărași în balta de la Modelu. Să fim serioși. Noi trebuie să facem o strategie, m-aș bucura chiar să vină alături de noi parteneri, chiar și fără bani, în turismul piscicol, Direcția Silvică, Apele Române. Nouă, spre exemplu, ne-au dispărut pescarii, familii de pescari și dacă vor mâine, în pădure să facă o cherhana mică, nu le dau aprobare aceste instituții. Eu asta solicitam când au făcut strategia, să avem parteneriate, să ne ajute Consiliul județean doar cu specialiști. Câștigăm de zece ori, tot județul. Nu trag pe nimeni de urechi, însă vom rămâne la același stadiu, dacă nu conlucrăm împreună. Când este vorba de un județ să fim toți o echipă, de la Guvern am avut ajutor, pentru că avem, așa cum ne-am dorit, oameni tineri care văd altfel lucrurile și se zbat pentru ele.