In perioada 23.02 – 11.03.2021 in baza prevederilor tehnice transmise de Autoritatea Nationala Sanitara si pentru siguranta Alimentelor , inspectorii de specialitate ai Directiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Calarasi au desfasurat actiuni de control cu privire la respectarea condițiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea și depozitarea laptelui crud și a produselor lactate, verificarea cerințelor de sănătate si igiena a animalelor producatoare de lapte.
În al doilea rând, au fost evaluate controalele efectuate de detinatorii de animale pentru stabilirea criteriilor microbiologice și a nivelurilor maxime admise de reziduuri și contaminanți în lapte și produse lactate.
Au fost verificate, de asemenea, implementarea cerințelor relevante ale legislației europene cu privire la producerea laptelui crud și a produselor lactate, inclusiv igiena, siguranța și trasabilitatea alimentelor; implementarea permanentă a procedurilor bazate pe principiile HACCP – Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control, precum și testarea prin analize microbiologice.
Actiunile de control au vizat in principal starea de sanatate a animalellor producatoare de lapte, asigurarea protectiei si bunastarii acestora, starea de întreținere a tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activităților, aplicarea planurilor de igienizare și dezinfecție, în sensul creșterii frecvenței acestor acțiuni și a realizării lor cu produse biocide adecvate si autorizate, instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă a mulsului necesare obținerii de produse alimentare sigure, precum și cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV2.
Până la această dată au fost controlate un număr de 51 obiective, din care 21 exploatatii comerciale detinatoare de animale, 23 centre prelucrare lapte integrate in cadrul exploatatiei de animale producatoare de lapte si 7 centre independente de prelucrare a laptelui.
In urma depistării unor deficiențe au fost aplicate 1 sancțiuni contravenționale în baza HG 984 /2005, cu modificari la nivelul unei ferme bovine lapte si 7 sanctiuni, avetismente, in baza OG 2/2001.
La exploatațiile comerciale (ferme de bovine) și non-profesionale, deficiențele majore au fost: igiena necorespunzătoare in cadrul adapostului, nerespectarea planului de autocontrol pentru determinarea reziduurilor de substante nedorite din apă și furaje.
La nivelul centrelor de colectare a laptelui integrate in exploatatie si cele independente principalele deficiențe au fost: calcularea mediei geometrice doar din laptele de colectură și nu pe fiecare furnizor în parte, deficiențe în monitorizarea temperaturii zilnice, nerespectarea planului de autocontrol pentru determinarea reziduurilor de substante nedorite din lapte, etichetarea necorespunzatoare a produselor din lapte .
Actiunile de control privind siguranța laptelui și a produselor lactate se vor continua și în perioada care urmează.
Nu in ultimul rand, scopul este de a veni în sprijinul operatorilor și a-i informa în timp util asupra măsurilor pe care trebuie sa le întreprindă.
Misiunea medicilor veterinari este aceea de a proteja sanatatea dumneavoastra si a animalelor dumneavoastra .
Numărul de telefon al DSVSA Calarasi unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor este: 0242313676
DIRECTOR EXECUTIV ,
Dr. Viorel BUCUR