Avand in vedere situatia epidemiologica actuala a Europei sub raportul evolutiei Influentei aviare, precum si prezenta unor focare in tarile aflate la granita de vest, in Ungaria, Polonia, Slovacia, posibilitatea raspandirii acestei boli si la alte specii din mediul salbatic, precum si la pasarile domestice reprezinta un mare grad de risc, fapt pentru care se instituie o stare de alerta permanenta privind anuntarea in timp util catre DSVSA Calarasi a oricarui caz de morbiditate si / sau mortalitate la pasarile domestice sau pasarile salbatice pentru a interveni cu maxima responsabilitate in teritoriu.
INFORMAŢII DESPRE GRIPĂ AVIARĂ
Este o boală produsă de un virus, care produce îmbolnăviri la curci, raţe, gâşte, potârnichi, fazani, găini, pasări acvatice şi migratoare.
Boala se răspândeşte foarte repede şi afectează un număr mare de pasări .
Pasările migratoare şi în special cele de apă sunt considerate rezervorul de virus pentru gripa aviară.
Porcul, calul şi alte specii, se pot infecta, nu se îmbolnăvesc , dar pot transmite boala păsărilor sau altor specii, şi in condiţii deosebite, omului.
Boala se transmite de la pasările migratoare, de la pasările bolnave, cadavrele, secreţiile si excreţiile pasărilor infectate, apa, furajele, echipamentele, adăposturile, mijloacele de transport, care au fost în contact cu virusul.
Cu cât contactul dintre păsările eliminatoare şi cele receptive este mai strâns, cu atât mai uşor se poate transmite infecţia direct, pe cale respiratorie sau digestivă.
CUM SE MANIFESTĂ
Pasările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite cu aripile căzute, au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis, au pete roşii de culoare roşu închis pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări.
Capul şi gatul sunt umflate, colorate roşu închis, pasarea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea gâtului şi paralizii.
CRESCATORI DE ANIMALE DIN GOSPODARII TREBUIE SA RESPECTE :
• anuntati medicului veterinar orice caz de imbolnavire sau moarte la pasari;
• nu veniti in contact direct cu cadavrele pasarilor
• tineti pasarile inchise in curte, pentru a evita contactul cu pasarile din alte gospodarii sau cu pasarile salbatice
• nu lasati ratele si gastele pe balti sau lacuri
• supravegheati copiii !! nu ii lasati sa se joace cu pasarile sau cu cadavrele de pasari
• acordati tot sprijinul personalului sanitar veterinar si autoritatilor responsabile
Recomandam populației măsuri de prevenire a îmbolnăvirii:
- spălați-va cu apa și săpun pe mâini, mai ales după contactul cu pasări; în lipsa apei și a săpunului se procedează la ștergerea mâinilor cu alcool sanitar;
- nu consumați carnea pasărilor care au fost în contact cu pasări infectate/moarte precum și a ouălor de la pasările infectate;
- nu consumați produse din carne de pasăre incomplet prelucrata termic, inclusiv mâncăruri care conțin sânge provenit de la acestea;
- când preparați hrana:
– separați carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat,
-nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea cruda și alimentele care sunt gata de consumat,
-spălați-va pe mâini intre operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic,
-nu puneți carnea prelucrata termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezata înainte de a fi prelucrata termic,toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv oua sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenție – gălbenușurile ouălor nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelingă,
-înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apa și săpun iar după aceea spălați-va pe mâini tot cu apa și săpun,
-nu folosiți oua fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic,
-după manipularea pasărilor sau ouălor crude, spălați-va pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apa și săpun.
Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grija de sanatatea dumneavoastra si a animalelor dumneavoastra .
Numar de telefon DSVSA Calarasi : 0242 / 313676 .
DIRECTOR EXECUTIV ,
Dr. Viorel BUCUR