În perioada 16 mai – 16 iunie 2022, conform instructiunilor tehnice transmise de ANSVSA, pe teritoriul județului Calarasi se desfășoară actiuni de control oficial cu privire la respectarea condițiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea și depozitarea laptelui crud și a produselor lactate la nivelul exploatatiilor detinatoare de animale producatoare de lapte cat si la nivelul centrelor de prelucare a laptelui, centrelor de vanzare directa a laptelui si dozatoare lapte.
La nivelul exploatatilor de animale vor fi urmarite a fi respectate de catre detinatorul de animale starea de sanatate a animalelor producatoare de lapte sub aspectul testarii pentru tuberculoza bovina si supravegherii serologice pentru leucoza enzootica bovina si bruceloza bovina si detinerea atestatului de exploatatie libera de boli; asigurarea protectiei si bunastarii animalelor; starea de intretinerea a spatiilor, echipamentelor si instalatiilor necesare in colectarea si depozitarea si / sau prelucrarea laptelui; aplicarea planurilor de igiena si dezinfectie, cu utilizarea de substante biocide autorizate; instruirea personalului mulgator privind reguli generale de igiena mulsului; se va urmari modul calculării mediei geometrice a celulelor somatice din lapte (într-o perioadă de 2 luni, cu cel puțin două probe lunar).
La nivelul centrelor de colectare si fabrici de procesare lapte se vor urmari: calcularea mediei geometrice pe fiecare furnizor de lapte în parte; detinerea documentelor privind statusul de sănătate a exploatațiilor de animale de la care s-a recepționat laptele crud; starea de intretinerea a spatiilor, echipamentelor si instalatiilor; detinerea procedurilor de bune practici; asigurarea monitorizării temperaturii în spațiile de prelucrare și depozitare; detinerea de buletine de analiză privind efectuarea de examene microbiologice si determinare a reziduurilor si contaminantilor din lapte materie primă și produse finite cu rezultate corespunzatoare.
Populatia trebuie sa se protejeze prin:
- Achizitionarea de lapte si produse lactate, numai din spatii sau unitati inregistrate sanitar veterinar, evitand comertul ”stradal”.
- Verificarea cu atentie a instructiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informatilor despre producator, a modului de pastrarea, preparare corecta si valabilitatea lor.
- Folosirea de ambalaje specifice pentru sortimentul de produs cumparat, evitand orice posibilitate de contaminare a acestuia.
- Automatele pentru vânzarea directă a laptelui trebuie să prezinte în mod obligatoriu vizibil, lizibil şi permanent actualizarea următoarelor informaţii: descrierea produsului – „Lapte crud de la ….” (specia); denumirea exploataţiei de origine a laptelui crud care face obiectul vânzării directe, data mulgerii; data la care a fost alimentat automatul;d) data expirării valabilităţii laptelui; instrucţiuni pentru depozitarea laptelui la domiciliu (de exemplu: a se păstra în frigider la o temperatură cuprinsă între 0°C şi +4°C); numărul de înregistrare sanitară veterinară acordat de DSVSA Calarasi pentru fiecare automat.
Nu in ultimul rand, scopul actiunilor de control este de a veni în sprijinul operatorilor și a-i informa în timp util asupra măsurilor pe care trebuie sa le întreprindă.
Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.
Director Executiv,
Dr Gheorghe DRAGANICA