AcasăActualitateDirecția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași: Atenție la gripa aviară!

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași: Atenție la gripa aviară!

Având în vedere situația epidemiologică actuală sub raportul evoluției influenței aviare în state Membre UE,  cât și identificarea în județul Călărași, localitatea Postăvari, comuna Frumușani, pe Lacul Postăvari a unei lebede de iarnă la care s-a izolat subtipul H5N1, posibilitatea răspândirii acestei boli și la alte specii din mediul sălbatic, precum și la păsările domestice reprezintă un mare grad de risc, fapt pentru care  DSVSA Călărași va intensifica controalele oficiale, și face apel către populație de a respecta măsurile de profilaxie necesare pentru a împiedica răspândirea virusului:

• Menținerea păsărilor din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările  sălbatice;

• Interzicerea mișcării păsărilor din sau în afara exploatațiilor;

• Interzicerea accesului rațelor și gâștelor domestice la luciu de apă, pentru a evita contactul cu păsările sălbatice;

• Interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri sau bălți;

• Obligativitatea proprietarilor de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie; 

• În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Călărași  pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator; 

• supravegheați copiii!! nu îi lăsați sa se joace cu păsările sau cu cadavrele de păsări

Târgurile de animale vii  se mențin închise și este interzisă comercializarea de animale și / sau păsări  în locuri adiacente târgurilor,  domeniul public sau alte spații neautorizate sanitar veterinar

Până la sosirea medicului veterinar :

– Nu puneți mana pe păsările bolnave;

–  Păstrați pe loc cadavrele de pasare – este interzisă aruncarea acestora;

– Este interzisă tăierea păsărilor bolnave, folosirea sau comercializarea lor.

   DSVSA Călărași atenționează!

Prin medicii veterinari de liberă practică concesionari de la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare din fiecare localitate se derulează campania de vaccinare antipseudopestoasă a pãsãrilor crescute în gospodãriile particulare.

Atenționam cetãțenii! Vaccinarea anipseudopestoasã a păsărilor receptive (gãini, curci, bibilici) este  obligatorie!

Boala, cunoscutã si sub numele de Boala de Newcastle, poate cauza piederi economice însemnate prin procentul mare de mortalitãti în exploatatiile afectate, cat si prin interdictiile care pot fi impuse asupra circulatiei pasarilor din exploatatiile comerciale.

Costul vaccinãrii este achitat integral de proprietarul pãsãrilor și presupune costul produsului biologic, al manoperei și al materialelor.

Atenționam cetãțenii sã colaboreze pentru efectuarea acțiunii de vaccinare antipseudopestoasă numai cu medicul veterinar și personalul sanitar-veterinar de la cabinetele sanitar-veterinare din localitate. Practica achiziționãrii vaccinului si injectarea pãsãrilor de cãtre proprietari este o practicã interzisã.

De asemenea, DSVSA Călărași vă atenționează asupra derulării campaniei de vaccinare antirabică a carnasirelor, câini și pisici. Pentru desfășurarea în bune condiții a acțiunii, cetățenii sunt rugați să colaboreze cu medicii veterinari de liberă practică și să dețină câinii microcipați. Vaccinarea antirabică a câinilor este gratuită. 

Concomitent, medicii veterinari oficiali și medicii veterinari de liberă practică participă la inventarierea efectivelor de porcine deținute în exploatații nonprofesionale privind respectarea condițiilor minime de biosecuritate în scopul menținerii unui grad ridicat de alertă pentru prevenirea apariției și evoluției pestei porcine africane.

În cazul refuzului prezentării animalelor / păsărilor pentru efectuarea acțiunilor obligatorii, proprietarii pot fi sancționați în baza prevederilor HG 984/2005 cu modificări, cu amenzi în valoare de până la 2400 lei.

Acordați tot sprijinul personalului sanitar veterinar și autorităților responsabile și, în cazul semnelor de boală și/sau moarte a animalelor / păsărilor, proprietarii sunt rugați să anunțe, urgent,   medicul veterinar de liberă practică și /sau DSVSA Călărași  la numărul de  telefon 0242 313676.

Director executiv,

Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read