Având în vedere situatia epidemiologica actuala sub raportul evolutiei Influentei aviare in State Membre UE, posibilitatea raspandirii acestei boli si la alte specii din mediul salbatic, precum si la pasarile domestice reprezinta un mare grad de risc, fapt pentru care, DSVSA Calarasi face apel către populație de a respecta măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea virusului:
•Menținerea păsărilor din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările salbatice;
•Interzicerea mișcării păsărilor din, sau în afara exploatațiilor ;
•Interzicerea accesului rațelor și gâștelor domestice la luciu de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice;
•Interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri sau bălți;
•Obligativitatea proprietarilor de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie;
•În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Calarasi pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator;
• supravegheati copii !! nu ii lasati sa se joace cu pasarile sau cu cadavrele de pasari
• este interzisa comercializarea de pasari vii in piete;
• Targurile de animale vii se mentin inchise
Pana la sosirea medicului veterinar :
– Nu puneti mana pe pasarile bolnave;
– Pastrati pe loc cadavrele de pasare – este interzisa aruncarea acestora;
– Este interzisa taierea pasarilor bolnave, folosirea sau comercilizarea lor.
DSVSA Calarasi atentioneaza!
Prin medicii veterinari de libera practica concesionari de la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare din fiecare localitate se deruleaza campania de vaccinare antipseudopestoasa a pãsãrilor crescute în gospodãriile particulare.
Atentionam cetãtenii! Vaccinarea anipseudopestoasã a pasarilor receptive (gãini, curci, bibilici) este obligatorie!
Boala, cunoscutã si sub numele de Boala de Newcastle, poate cauza piederi economice însemnate prin procentul mare de mortalitãti în exploatatiile afectate, cat si prin interdictiile care pot fi impuse asupra circulatiei pasarilor din exploatatiile comerciale.
Costul vaccinãrii este achitat integral de proprietarul pãsãrilor si presupune costul produsului biologic, al manoperei si al materialelor.
Atentionam cetãtenii sã colaboreze pentru efectuarea actiunii de vaccinare antipseudopestoasa numai cu medicul veterinar si personalul sanitar-veterinar de la cabinetele sanitar-veterinare din localitate. Practica achizitionãrii vaccinului si injectarea pãsãrilor de cãtre proprietari este o practicã interzisã.
De asemenea, DSVSA Calarasi va atentioneaza asupra derularii campaniei de supraveghere a bovinelor pentru tuberculoza bovina, leucoza enzootica bovina si bruceloza bovina, concomitent cu vaccinarea anticarbunoasa. Pentru desfasurarea in bune conditii a actiunii, cetatenii sunt rugati sa colaboreze cu medicii verterinari de libera practica si sa detina bovine identificate prin crotaliere si insotite de pasaport.
Concomitent, medicii veterinari oficiali si medicii veterinari de libera practica participa la inventarierea efectivelor de porcine, detinute in exploatatii nonprofesionale privind respectarea conditiilor minime de biosecuritate in scopul mentinerii unui grad ridicat de alerta pentru prevenirea aparitiei si evolutiei pestei porcine africane.
In cazul refuzului prezentarii animalelor / pasarilor pentru efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii proprietarii pot fi sanctionati in baza prevederilor HG 984/2005 cu modificari, cu amenzi in valoare de pana la 2400 lei.
Acordati tot sprijinul personalului sanitar veterinar si autoritatilor responsabile, si in cazul semnelor de boala si/sau moarte a animalelor / pasarilor proprietarii sunt rugati sa anunte urgent medicul veterinar de libera practica si /sau DSVSA Calarasi la numar de telefon 0242 313676.
DIRECTOR EXECUTIV ,
Dr. Gheorghe DRAGANICA