În data de 11 decembrie 2020 a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din exploatatia nonprofesionala in localitatea Curcani, judetul Calarasi.
Exploatatia de porci este o gospodarie particulara in care a fost detinut 1 porc.
DSVSA Calarasi prin serviciile de specialitate a intervenit in regim de urgenta de la data cand s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de medicul veterinar de libera practica, fiind recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pesta porcina africana .
Pana la confirmarea bolii, exploatatia a fost plasata sub supraveghere oficială și aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.
In data de 14.12.2020, Centrul Local de Combatere a Bolilor Judetean Calarasi s-a reunit in sedinta extraordinara si in urma dezbateriilor, prin majoritate de voturi, a fost aprobat prin Hotarare a Institutiei Prefectului Judetean Calarasi planul de măsuri de combatere a Pestei Porcine Africane (PPA) in exploatatia de suine .
- Pana la stingerea oficiala a bolii pe teritoriul localitatilor definite in zone de protecţie: Curcani si localitatile din zona de supraveghere Mitreni, Valea Rosie, Clatesti; Valea Popii, Radovanu; Soldanu, Negoiesti; Valea Stanii, Luica; Nana este interzisa miscarea suinelor, produselor si subproduselor provenite de la acestea, a gunoiului de grajd.
- Mişcarea animalelor din zona de protectie este restricţionată .
- Mişcarea animalelor din zona de supraveghere este restricţionată .
- – deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală.
- – toate porcinele se vor tine inchise in curte, fara acces la pasunat si balti, pentru a impiedica venirea in contact a porcinelor domestice cu cele salbatice si pentru a limita raspandirea bolii;
- – toate cazurile de imbolnavire sau mortalitate la porcinele din curtea proprie, vor fi anuntate, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit din localitate;
- – toate cazurile in care cadavrele de porcine sunt descoperite in locuri publice, se anunta, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit;
- – se interzice organizarea pe teritoriul localitatilor de piete, targuri sau expozitii de pasari si animale;
- – toate indicatiile medicului veterinar de libera practica imputernicit se respecta neconditionat.
- Niciun alt animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie nonprofesionala si/sau comerciala in cursul a 45 zile in zona de protectie , fara autorizarea autorităţii veterinare locale.
- Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie nonprofesionala si/sau comerciala în cursul primelor şapte zile in zona de supraveghere fără autorizarea autorităţii veterinare locale.
- Aplicarea masurilor in zona de protectie si de supraveghere se mentin pana cand s-au finalizat operatiunile de curatenie,dezinfectie, dezinsectie din exploatatia infectata, si porcii prezenti in toate exploatatiile din zona de protectie si de supraveghere au fost supusi unor examene clinice si de laborator dupa 45 de zile de la finalizarea acestor operatiuni si porcii nu prezinta semne de boala.
- Toti cetatenii din localitatile definite in zone de protectie si supraveghere sunt obligati sa respecte masurile indicate in prezenta dispozitie. Nerespectarea prevederilor acestei dispozitii reprezinta incalcari ale legii. Aceste incalcari pot fi sanctionate conform HG 984/2005, cu modificari.
DSVSA Calarasi, atentioneaza crescatorii de suine asupra respectarii prevederilor Ord ANSVSA nr 20/2018 privind detinerea in gospodariile populatiei a unui numar limitat de suine, cu respectarea conditiilor de biosecuritate prevazute de Ord ANSVSA nr 20/2018, astfel:
- Pana 5 capete suine la ingrasat doar pentru consum familial
- Pana la 20 capete suine si peste 20 capete suine, proprietarului ii revine obligatia declararii activitatii si inregistrarea sanitara veterinara la DSVSA Calarasi, declararea activitatii la Registrul Oficiului Comertului ;
- Suinele detinute, obligatoriu vor fi identificate prin crotaliere.
Atentie!
Este interzisa cresterea de suine la stane, diguri de ape, pe terenuri agricole, in fonduri de vanatoare.
Este interzisa vanzarea si/sau cumpararea de suine fara certificat sanitar veterinar emis de mediccul veterinar din localitate.
Este interzisa detinerea de suine neidentificate prin crotaliere.
In perioada Sarbatorilor de Iarna sacrificarea porcilor din gospodariile particulare se face cu anuntarea medicului veterinar din localitatea, iar carnea este admisa doar in consum familial .
In cazul nerespectarii conditiilor de biosecuritate si detinerii unui numar mai mare de 5 capete porci pentru ingrasat si consum familial, fara a detine certificat de inregistrare sanitara veterinara emis de DSVSA Calarasi, detinerea de suine necrotaliate, vanzarea ilegala a porcilor fara certificat sanitar veterinar, vanzarea ilegala a carnii provenite de la acestia , vor fi aplicate amenzi in baza HG 984/2015, cu modificari, in valoare de 2400 lei.
In cazul in care detinatorii de suine vor conlucra cu medicii veterinari de libera practica si cu autoritatile veterinare pentru prevenirea si limitarea focarelor de infectie cu PPA, acestia pot fi despagubiti pentru pierderile suferite conform HG 1214/ 2009, cu modificarile ulterioare HG 484/2018 si respectarea conditiilor de biosecuritate .
DIRECTOR EXECUTIV,Dr. Viorel BUCUR