AcasăReportajIndependența: S.A. Agrozootehnica sau despre nostalgiile cu tractorul U650

Independența: S.A. Agrozootehnica sau despre nostalgiile cu tractorul U650

Din 1991 s-a înființat Societatea Agricolă Agrozootehnica Independența, având în exploatare o suprafață de 1.700 de hectare și cu 650 de asociați. S-a constituit pe o parte din vechea structură a cooperativei agricole de producție din sat.

Remorci și autocamioane

„Atunci s-au format mai multe asociații, nu a fost vorba numai despre noi”. Din fosta cooperativă agricolă din localitate s-au format alte trei asociații, iar astăzi funcționează, cu rezultate remarcabile, numai S.A. Agrozootehnica. De la înființare, președinte este Constantin Anghel, acesta fiind, mult timp, și primar al comunei. La momentul înființării, ca dotări, nu existau decât remorci și autocamioane pentru transportul persoanelor, câtă vreme la exploatarea terenurilor agricole erau folosite utilaje ale fostelor societăți mecanice agricole, acestea deservind aria de acoperire, în cazul de față fosta S.M.A. Independența, care asigura aria Alexandru-Odobescu – Independența – Vlad Țepeș. „Nu aveam absolut nimic-nimic din gama utilajelor pentru pregătirea terenurilor sau pentru recoltarea produselor. Totul trebuia făcut prin SMA, orice fel de prestare de serviciu”.

27 de ani de funcționare

Gama tractoarelor era reprezentată de celebrul U650. Societatea Agricolă Agrozootehnica Independența a mai preluat și niște clădiri uzate moral, la fel și niște grajduri care, în mod normal, ar fi trebuit demolate. În patrimoniul fostei cooperative agricole de producție au existat și mai multe clădiri, toate de utilitate publică. A fost vorba de două spații, cu destinația de grădinițe, cea din satul Independența, în fapt o clădire etajată, dar și spațiul unde funcționa grădinița, în satul Vișinii. „Acestea ne-au revenit nouă ca și patrimoniu și le-am cedat primăriei. Am și zis: nu facem noi activități pentru educația copiilor și e păcat de acestea”. Constantin Anghel recunoaște că, în alte zone, patrimoniul fostelor cooperative agricole de producție a fost împărțit până la ultima cărămidă. Și la fel de repede pe cum a fost împărțit, tot la fel au și dispărut din activitatea agricolă. Anul acesta, S.A. Agrozootehnica Independența a făcut 27 de ani de funcționare neîntreruptă, raportând profit pentru fiecare an fiscal.

Producție comunistă, de 2 litri de lapte pe cap de vacă furajată

Cel mai greu an din activitatea Societății Agricole Agrozootehnica Independența, din toate punctele de vedere, a fost 1991, când rivalitatea dintre oameni și asociații a condus la lucruri nesăbuite. „Ne-au dat foc la toată baza furajeră, unde aveam lucernă.” S-a întâmplat în data de 25 decembrie 1991, chiar în noaptea de Crăciun. Constantin Anghel știe că, atunci, focul a fost pus intenționat. Asociația funcționa și cu câteva grajduri pentru creșterea și îngrășarea taurinelor. Au ars, în acel incendiu, 450 de tone de masă furajeră, în fapt mâncarea animalelor, pe timp de iarnă. Dosarul s-a închis ca fiind cu autor necunoscut. S-a urmărit, prin acest act criminal, ca animalele din proprietate să fie vândute, în lipsa masei furajere. „Cât am stat noi la fosta cooperativă agricolă de producție, animalele ajunseseră să dea 18 litri de lapte la zi, asta de la 2 litri, zilnic.” La acel moment, solidaritatea membrilor asociați a fost una deosebită: s-a ajuns în situația ca oamenii să vină cu furaje de acasă, tocmai pentru a nu se scoate la vânzare baza zootehnică. „Atâtea furaje am avut că ne-a și ajuns până la recolta următoare.” La acel moment, erau 300 de capete de vaci cu lapte, dintr-un efectiv de 500.

Utilaje de ultimă generație

De un alt an de coșmar, președintele Constantin Anghel îl rememorează pe cel din 1996, când perioada de secetă prelungită a dus la obținerea unor producții agricole rizibile. Atunci, producția de grâu, la hectar, a fost de 2,4 tone. Acesta a fost recordul negativ în privința producțiilor, la păioase, în vreme ce recordul pozitiv depășește valoarea de 7 tone la hectar. În acest an agricol, producția la grâu a fost una excelentă, de 7,5 tone la hectar, cu un preț mediu de vânzare de 0,7 lei/kilogram. Societatea Agricolă, la acest moment, exploatează în jur de 2.100 de hectare, cu ușoare fluctuații, iar Constantin Anghel spune că reprezintă o suprafață ideală pentru o fermă de dimensiune mare care are drept scop creșterea producției și, implicit, a beneficiilor financiare. Baza materială de acum nici nu se poate compara. Constantin Anghel râde când îi cerem să compare un tractor U650 cu unul Class Dominator. „Râd, dar sunt și nostalgic, pentru că mi-am făcut treaba cu ele, cu U650 am început.” Creșterea producției se datorează, în principal, utilajelor noi, de ultimă generație.

Arătură în 70 de zile

Cu un tractor U650, media de arătură era de 3 hectare, la 24 de ore. Cu 10 astfel de tractoare, această operațiune agricolă, la suprafața deținută de Societatea Agricolă Agrozootehnica Independența, ar fi fost finalizată în 70 de zile, în condiții normale de temperatură și umiditate. Media de arătură asigurată de un Class Dominator este de 5 ori mai mare decât cea efectuată cu un tractor clasic U650. „Știți ce e interesant în toți acești ani? Că nu a fost an în care să nu facem profit!” La acest moment, ca dotări, față de celebra combină Gloria SEMA 110, combina clasică a agricultorului din Bărăgan, la Agrozootehnica există 4 combine, Class și John Deere, 8 tractoare de la 100 la 360 cai putere, există utilaje performante pentru pregătirea terenului până la stadiul de masă agricolă, ca de grădină, combinatoare, semănători Horsch, totul se face aproape mecanizat, ceea ce înseamnă forță de muncă mai puțină. „Mașinile nu prea greșesc. Lumea agricolă progresează, mai ales în ultimii 5-6 ani, într-un mod uimitor. Mare lucru dacă nu vom ara, cât de curând, cu mâna pe telecomandă.”

Profit de 1 milion de euro

Întrebarea care și-o pune Constantin Anghel, în acest caz, este ce se va întâmpla cu oamenii? În cazul ăsta, agricultura viitorului se va face nu cu combainieri și tractoriști, ci cu specialiști IT. În acest an, profitul estimat al Societății Agricole Agrozootehnica Independența se apropie de suma de 1 milion de euro. Banii, în general, se împart în achiziția de noi utilaje, în mărirea numărului de capete din sectorul zootehnic și către membri asociați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read