AcasăActualitateIndependența: Soluții, strategii, sume atrase

Independența: Soluții, strategii, sume atrase

Cea mai mare sumă pentru înființarea sistemului de canalizare, din județul Călărași, a fost câștigată de comuna Independența, printr-un proiect, depus în cursul anului 2021, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny.

Introducerea sistemului de canalizare, pentru satul Independența, va avea un cost total de 23.388.465 lei, din care 22.500.000 lei reprezintă suma atrasă de la bugetul național, partea de cofinanțare locală fiind de 888.456 lei.

„Din cele trei sate componente ale comunei, doar satul Independența, la momentul actual, are rețea de alimentare cu apă potabilă. Teoretic, se poate introduce rețea de canalizare într-un sat, dar e anormal să faci asta câtă vreme nu beneficiază de sistem de alimentare cu apă.”

Gabriel Rădulescu

Primarul comunei, Gabriel Rădulescu, ne spune că ar fi fost necesară suma de 33.000.000 lei pentru ca rețeaua de canalizare să acopere toată rețeaua de străzi a satului Independența.

„Noi am cerut această sumă, dar ne-a fost aprobată valoarea de 22.500.000 lei. În acest caz, am fost nevoiți să facem unele modificări, în sensul că străzile mărginașe, cu un număr de gospodării mai mic, dar și acele străzi unde există o înclinație a pantei foarte mare, caz în care ar fi fost necesară introducerea unor stații de pompare.”

O stație de pompare presupune un cost de 200.000 lei, care nu se justifică pentru câteva gospodării. Reducerea de costuri a fost făcută pentru eficientizarea proiectului. Pentru câteva gospodării, care nu vor fi racordate la sistemul de canalizare, s-a făcut o ajustare a costurilor de peste 400.000 lei. Sistemul de canalizare este proiectat pe sistem gravitațional. De acest sistem vor beneficia peste 600 de gospodării, din cele 800 existente în tot satul Independența. Într-un viitor proxim, gospodăriile vor fi obligate să se conecteze la rețeaua de canalizare. Gabriel Rădulescu spune că și cetățenii trebuie să conștientizeze că sistemul foselor septice este unul depășit, câtă vreme vidanjările nu vor mai putea fi făcute în condițiile actuale, iar dejecțiile vor trebui neutralizate prin sistemul stațiilor de epurare.

Costurile pentru introducerea unui astfel de sistem, pentru celelalte două sate, Vișinii și Potcoava, s-ar fi ridicat la peste 5.000.000 lei. O astfel de sumă depășește cu mult plafonul maxim admis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Am avut foarte multe discuții cu proiectanții. Va fi un mare efort financiar în momentul în care se va introduce sistemul de canalizare și în celelalte două sate, Vișinii și Potcoava. Vișinii, spre exemplu, este un sat mic, ceea ce înseamnă că nu va avea stație de epurare proprie. Costul unei astfel de instalații este enorm raportat la eficientizarea și justificarea acesteia pentru un număr relativ mic de gospodării. Și-atunci, stația de epurare a satului Independența a fost gândită pe trei module, cu două module care să deservească satul Independența, iar cel de-al treilea, într-un viitor, să deservească celelalte două sate. Însă trebuie să se înțeleagă că costurile vor fi deosebite, căci distanța de la Vișinii la viitoarea stație de epurare nu este mică, ceea ce înseamnă prețuri diferite pentru sistemele de pompare și de transport.”

Pentru cele două sate, Vișinii și Potcoava, soluțiile tehnice și sursele de finanțare sunt diferite. Pentru cele două sate, rețeaua de alimentare cu apă va fi introdusă din surse atrase din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, prin Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Ecoaqua Călărași, din cadre comuna Independența face parte. În schimb, în satul Independența, sistem de alimentare cu apă există din anul 2017, acesta aflându-se în continuă extindere, prin finanțări venite de la bugetul local.

„În momentul în care avem o cerere, obligația noastră este să ducem rețeaua până în dreptul casei, cu instalarea apometrului care se face tot din bani publici. Abia de-aici este treaba beneficiarului.”

Gabriel Rădulescu, primarul comunei Independența, recunoaște că, la acest moment, sunt nemulțumiri ale localnicilor legate de costul apei, care este cel practicat de Ecoaqua SA Călărași, câtă vreme comuna face parte din Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Ecoaqua Călărași. Această asociere, însă, este făcută pentru ca și celelalte două sate, Vișinii și Potcoava, să fie conectate la sistemul de alimentare cu apă potabilă. Suma atrasă este de peste 20.000.000 lei, bani veniți prin Programului Operațional Infrastructură Mare, atrași de către Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Ecoaqua Călărași, pentru înființarea, extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare.

„Pentru cele două sate, Vișinii și Potcoava, rețeaua de alimentare cu apă potabilă va fi făcută după tehnologia anului 2022, pe fonduri atrase de la Uniunea Europeană. Finanțarea comunității este de doar 2 la sută. Adică, la o sumă atrasă de peste 200 de miliarde de lei vechi, comunitatea contribuie cu suma de 8 miliarde de lei vechi. Eu încerc să le explic că, o creștere a facturii lunare cu 10 lei, înseamnă două beri, băute la birtul din sat. Adică nu este un cost uriaș, raportat la suma pe care o primim.”

Se consideră că nu existau alte soluții pentru atragerea de fonduri pentru înființarea rețelei de apă potabilă, pentru cele două sate. Mai mult, după o perioadă de maturitate a acestei investiții, se vor căuta soluții pentru atragerea de fonduri în vederea introducerii și a sistemului de canalizare. La acest moment, pentru aceste sate, nu vor mai putea fi depuse astfel de proiecte, pentru astfel de investiții.

A fost atrasă și suma de 2.500.000 lei, tot de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny. Banii vor fi folosiți pentru modernizarea de străzi.

Au fost identificate străzi, din întreaga comună, în lungime totală de 6,3 kilometri, care nu sunt modernizate și asfaltate. Inițial, pe baza unui studiu de fezabilitate, pentru reabilitarea și asfaltarea a 5,3 kilometri de străzi, a fost estimat un cost de 8,8 milioane lei, cu un rest de străzi, de 1 kilometru, rămânând în sarcina bugetului local ca să asigure costurile de reabilitare și asfaltare.

„Sunt două străzi în satul Potcoava, Melodiei și Doamnei, cu lungimi de 1 kilometru fiecare, la care se adaugă alte două, cu lungimi de 400 metri, strada Morii și Smârdan, la care se adaugă strada Stadionului, din satul Vișinii, dar și bucăți de stradă, multe mărginașe, din satul Independența. Ne-a fost alocată suma de doar 2,5 milioane lei, fapt care ne-a nemulțumit. Din discuțiile purtate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a reieșit clar că, spre exemplu, în satul Potcoava nu există nici un fel de infrastructură, în speță apă și canal.”

Cu suma de 2.500.000 lei se vor reabilita și asfalta străzile Melodiei și Doamnei, din satul Potcoava, în fapt primele două din partea de vest a satului, având în vedere că acestea au deschideri de peste 12 metri liniari. Astfel că, după implementarea sistemului rutier, cu un ecartament al asfaltului de 4,5 metri, există soluții și pentru introducerea sistemului de alimentare cu apă potabilă și pentru o viitoare rețea de canalizare.

Suma de 1.844.634 lei a fost atrasă pentru reabilitarea moderată a Școlii „George Vâlsan”, bani veniți de la Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 10 Fond Local, urmând să fie modernizat corpul vechi aș școlii, construit în 1965, aceasta fiind o condiție de eligibilitate a proiectului. Extinderea școlii, cu un nou corp, s-a făcut în anul 2011, reabilitarea în acest caz urmând să fie fie făcută din fonduri locale. Școala va fi reabilitată energetic, însemnând schimbarea ferestrelor, anvelopare și schimbarea sistemului de încălzire centralizată, plus schimbarea corpurilor de iluminat în sistem led.

Bugetul anual de investiții, pentru comuna Independența, este de 1.000.000 lei. În plus, la nivelul localității, există un excedent bugetar de 2.000.000 lei, adică sume economisite.

„Îmi place să spun despre mine că nu sunt un primar-pompier. Ceva de genul hai să facem doar de dragul de a face. Dacă proiectul de apă pentru cele două sate, Vișinii și Potcoava, începe să fie executat, partea de co-finanțare locală este de 2 la sută, adică undeva la 80.000 euro, ceea ce înseamnă 400.000 lei. La acest cost, se adaugă cele legate cu partea de contribuție a localității la proiectul de reabilitare moderată a școlii, ceea ce înseamnă încă 400.000 lei. Se adaugă și partea de co-finanțare, de 800.000 lei, la rețeaua de canalizare pentru satul Independența. Suma de 300.000 lei va fi folosită pentru reabilitarea de drumuri. Asta este gândirea: ținem banii pentru a nu pune proiectele în pericol și să fim nevoiți să umblăm după bani, în timp ce acestea se implementează. Dacă vom primi alți bani, de la nivel județean, sunt bine-veniți, însă nu vrem să blocăm proiectele mari doar pentru că nu am știut să gestionăm corect fondurile proprii.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read