AcasăActualitateLas Fierbinți: Deși are în gospodărie peste 200 de vaci, reclamă că...

Las Fierbinți: Deși are în gospodărie peste 200 de vaci, reclamă că nu poate dormi din cauza curcilor vecinului

Situația de la ferma zootehnică, de pe raza satului Dorobanțu, pare o poveste fără sfârșit. Este vorba de ferma aflată în proprietatea II Chiriță CGG Maria, aceasta alimentând cu lapte municipiul Călărași, prin trei dozatoare, aflate în piețe.

Construcții ilegale

1.500 lei este valoarea amenzii aplicate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică firmei I.I. Chiriță C.G.G. Maria, din Dorobanțu, în cursul anului trecut. De această dată, reprezentanții Comisariatului Gărzii de Mediu Călărași, printr-o notă de constatare, a consemnat că zeci de tone de deșeuri de grajd sunt depozitate pe un teren aflat, în parte, în proprietate publică, în parte în proprietate privată. Situația este una care durează de ani de zile. Grajdurile construite de I.I. Chiriță CGG Maria nu figurează în evidențele Primăriei Dorobanțu, în fapt construcțiile fiind făcute în mod nelegal. În acest sens, Primăria Dorobanțu a aplicat acestei firme o amendă contravențională, prin PV nr. 1233, în valoare de 10.000 lei, rămasă definitivă prin pronunțarea Tribunalului Călărași, în dosarul nr. 1679/202/2018. Conform unei adrese emise de Primăria Dorobanțu, instanța a dispus și demolarea construcțiilor ilegale.

Munți de gunoi de grajd

În data de 3 martie 2019, Silviu Ionescu și Daniela Gâdea, din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Călărași, au consemnat, într-o notă de constatare, că singura depozitare necontrolată de deșeuri există la ieșirea din satul Dorobanțu spre canal, pe o suprafață de 1.000 mp. Deșeurile sunt depozitate de ferma aflată în administrarea II Chiriță CGG Maria. Vasile Călin, viceprimarul comunei Dorobanțu, afirmă că suprafața pe care sunt depozitate deșeurile de la ferma respectivă este una cu mult mai mare, reprezentând aproape 2 hectare. Aceeași instituție, Garda Națională de Mediu, Comisariatul Călărași, a impus ca zona să fie salubrizată până la data de 1.05.2018. „E sarcină dată prin primar și viceprimar, în caz contrar riscând să fim sancționați cu o sumă extrem de consistentă. Chiar eu am fost și am măsurat ce e acolo, este vorba de 3 hectare. Acolo se află inclusiv pământul părinților mei. Acela era teren arabil în agricultură. Acum, ăla nu va mai putea fi redat agriculturii nici peste 50 de ani, din cauza poluării cu dejecții animaliere.”

Urcat în cupă

Viceprimarul Vasile Călin a fost cel care, cu ajutorul utilajelor deținute de alți fermieri și de Primăria Dorobanțu, a încercat să salubrizeze zona. „Domnule, s-a pus în fața utilajului, s-a urcat în cupă.” Gestul ar fi fost făcut de Marian Chiriță, soțul celei care administrează ferma de vaci deținută de II Chiriță CGG Maria. „Cum ridicam cupa, cum se urca în ea. În această situație, am apelat la șeful Secției de poliție nr. 6 Grădiștea. Nu ni s-a părut în regulă.” La fața locului, zeci de tone de gunoi de grajd sunt împrăștiate până la marginea unui canal de irigații, acesta fiind, la rându-i, acoperit cu gunoaie. „Acolo varsă zerul și dejecțiile”. Aerul e greu respirabil. Ferma de vaci se învecinează cu casele localnicilor. Grigore Gheorghe este unul dintre vecinii care au sesizat că nu sunt respectate Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei impuse de Ministerul Sănătății și care se aplică prin Direcția de Sănătate Publică. Drept efect, fermierul Marian Chiriță i-a făcut acestuia mai multe plângeri.

Uruitorul gălăgios

Una dintre acestea este adresată tot Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Călărași. Se specifică în aceasta: „Vă aducem în atenție faptul că suntem deranjați de gălăgia celor 300 de curcani pe care Gheorghe Grigore îi crește în gospodăria proprie și îi comercializează către publicul larg fără să dețină autorizații sau avize… Pe lângă gălăgia pe care o produc curcanii, aceștia mai au și un miros insuportabil care persistă ore în șir.” Marian Chiriță, fermierul, se plânge de vecinul său, cel care a sesizat că acesta și-a extins ferma de vaci în mod ilegal, deține și un uruitor, dar și o presă de ulei. „Mai mult de atât, zgomotul curcanilor este amplificat și de zgomotul produs de un uruitor pentru cereale pe care îl pornește de mai multe ori, zilnic”. Situația este de un comic aparte. În fapt, Gheorghe Grigore deține, în gospodăria proprie, pentru consum propriu, 15 curcani, vreo 20 de găini și vreo 10 rațe. La schimb, fermele de vaci deținute de familia Chiriță numără 400 de capete, conform declarațiilor făcute de factorii din Primăria Dorobanțu. Se află în imediata apropiere a proprietăților deținute de Gheorghe Grigore, când distanța legală minimă ar fi fost de 200 / 500 metri, în funcție de numărul de capete.

Petiție cu vecini dela cealaltă margine a satului

Așa-zisa petiție este semnată de toată familia fermierului Chiriță. Mai conține și semnăturile unor pretinși vecini, aceștia locuind, fără forme legale, uneori și la marginea cealaltă a satului. „Îmi face reclamații peste tot. Mi-a făcut reclamații și la finanțe.” Nu știe cine sunt așa-zișii vecini care ar fi semnat respectiva petiție. „Nu-mi sunt vecini, că ei locuiesc în mijlocul satului.” Nu a auzit de celelalte persoane care ar fi semnat pretinsa petiție. Crede că la mijloc este vorba de un fals. „Asta e o răzbunare. Spune că am 300 de curcani și eu am maxim 7 mai săltați, atât. Ceilalți, tot 7-8, sunt pui.” Suna miroase de te trăznește, dar în nici un caz de la cele 20-30 de păsări deținute de Gheorghe Grigore. Mirosul pestilențial este cel de dejecții de fermă. Deși i-am solicitat fermierului Marian Chiriță să ne arate dacă exploatația zootehnică deține un spațiu de colectare a dejecțiilor, în fapt o fosă septică, acesta a motivat că nu are timp pentru așa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read