AcasăActualitateLiderul liberal Alin Bogdan Drăgulin: Municipiul Călărași s-a îngropat în niște datorii...

Liderul liberal Alin Bogdan Drăgulin: Municipiul Călărași s-a îngropat în niște datorii total inutile pe care le vom plăti cu toții, prin creșteri de taxe, impozite și așa mai departe

Alin Bogdan Drăgulin, președinte Organizația Municipală Călărași a PNL

….despre proiectele derulate în actualul mandat…

Aceste proiecte, pe lângă faptul că ele au fost făcute greu și foarte prost, au implicat și un grad de îndatorare fără precedent pentru municipiul Călărași. Cred că cu toții de când locuim în acest municipiu, nu am avut habar că se poate îndatora un municipiu în halul acesta, în halul în care a făcut-o M. Dulce.

Călărășenii vor plăti din buzunarul lor, în perioada următoare, rate și dobânzi pentru credite inutile. Proiectele care au fost câștigate de către fosta administrație liberală implicau un efort de doar 2% din partea comunității, din partea bugetului, din partea călărășenilor. Ne uităm de fiecare dată la administrații performante din țară. Așa performează acele administrații. Câștigă fonduri europene, termină lucrurile la timp, plătesc doar 2% pentru proiecte nu se îndatorează inutil, nu-și amanetează viitorul într-un mod total inconștient. Despre proiectele care nu au fost terminate, noi am mai vorbit de-a lungul timpului. Prima postare publică, prima intervenție publică pe care am avut o referitoare la proiecte, a fost referitor la axa principală rutieră a municipiului, anume strada strada București-Prelungirea București. Acum 2 ani am avertizat foarte clar faptul că din cauza tergiversărilor legate de licitații, nu se va termina proiectul la timp. Vă dați seama că la momentul respectiv nu mă așteptam ca să există această incompetență de a termina proiectul la 31 decembrie cu un grad de doar 57% stadiul fizic pentru Prelungirea București și strada București. Mai mult decât atât, pe partea economică, adică plăți, 47%. Cifrele pe care vi le dau sunt dintr-un document furnizat de primărie la sfârșitul anului trecut la o interpelare făcută de către doamna consilier Luca.

Deci discutăm pe cifre concrete, nu de tot felul de poezii și minciuni pe care le auzim tot timpul, dar în schimb ne confruntăm cu această realitate frapantă. Gradul de îndatorare este excesiv. Municipiul Călărași s-a îngropat în niște datorii total inutile pe care le vom plăti cu toții, prin creșteri de taxe, impozite și așa mai departe.

Mai mult decât atât, chiar și pentru viitor ne stopează șansa de dezvoltare. Aflu de proiecte pe care le vom câștiga pentru viitor din partea lui M.Dulce. Cum să iei tu proiecte de 70 de milioane când ție, pentru 40 de milioane, ai îndatorat orașul ăsta, de nu se mai poate îndatora, maxim prevăzut de lege, din ce bani mai faci? Pentru că el nu e obișnuit să cheltuiască doar 2%. El este în cârdășie cu constructorii și trebuie lucrări suplimentare, trebuie făcute plăți înainte să-ți plătească ADR-ul pentru că, paranteză, creditul este epuizat pentru a premia constructorii care nu au terminat la timp și care au făcut jaful pe care îl vedeți în oraș.

Asta s-a întâmplat cu creditele. Așteptăm să vedem ce bani dă ADR-ul, să vedem ce decontează ADR-ul, pentru că sunt foarte multe situații în care el pur și simplu a plătit din împrumuturi, adică din banii contribuabililor în prezent și pentru viitor, pentru aceste lucrări. Așteptăm ca la un moment dat să vină banii în oraș. Așteptăm să vină banii din partea finanțatorului european. Asta se întâmplă în momentul de față. Este o situație catastrofală. Nu mă așteptam la ea, sincer, acum doi ani, când am început să semnalăm derapajele grave care au existat în implementarea acestor proiecte, pe lângă administrarea generală a orașului, total defectuoasă. Nu mă așteptam să se ajungă în situația aceasta. Este o situație pur și simplu…..în ziua de astăzi o vedem. Cu siguranță o să înceapă o spoială în perioada următoare, că vin alegerile locale. Dar și aia, nu știu cum, vă dați seama, călărășenii cu siguranță o să o vadă. Alte lucrări de mântuială, peste lucrări de mântuială. Alte cârpeli. Asta se întâmplă în momentul de față, în municipiu Călărași. Suntem acum într-o situație…

Ați văzut și dumneavoastră știrile, posibil ca alegerile să desfășoare ori în iunie, ori în septembrie. Dar indiferent de acest lucru, eu am încrederea în călărășeni, în primul rând, că își dau seama că vor cu totul altceva pentru municipiul Călărași. Nu putem să ne mai complacem în situația existentă astăzi. Nu putem să trăim fără niciun orizont în municipiul Călărași. Avem nevoie de un orizont demn pentru municipiu reședință de județ, capitală de județ într-o țară a Uniunii Europene.

Voi candida la funcția de primar în municipiul Călărași.

 …întrebat cu ce ar începe, dacă mâine ar deveni primar….

Prima oară trebuie să vedem exact ce e în primărie. Pentru că vă dați seama, noi vedem lucrurile de la suprafață astăzi. Atunci când se întâmplă lucruri de genul lucrărilor nesupravegheate din Călărași, nemonitorizate, a batjocurii care există în general, vă dați seama că e o problemă sistemică.

Deci, în primul și în primul rând, trebuie să avem în primărie oameni potriviți, la locul potrivit, care să-și facă treaba. Să simți că ai curățenie, că ai siguranță publică. Astea sunt din ABC-ul administrației. De aici plecăm. După care, bineînțeles, că ne orientăm și spre proiecte pentru călărășeni. În perioada următoare, noi o să venim cu propriul nostru proiect, proiectul pentru Călărași. Îl discutăm cu colegi, cu călărășeni care sunt din afara partidului, chiar și persoane care nu sunt din Călărași, dar sunt specialiști, astfel încât să venim cu o propunere în fața călărășenilor de proiect prin care Călărașiul să nu rămână, așa cum este astăzi, lipsit de orizont.

 …referitor la faptul că primarul actual se consideră un etalon…

Să știți că acum cu etalonul… într-adevăr, există etaloane, nu știu, metrologice și așa mai departe. Etalon poți să ai și pentru incompetență. Spre exemplu, poți discuta peste 3-4 ani, sau pot discuta peste 3-4 ani, când sper că vom conduce primăria, cu un alt primar. Și spune despre altul că este incompetent. Și am să întreb și eu, este incompetent mai mult decât M.Dulce sau mai puțin decât M.Dulce? Ca etalon. Și M.Dulce este sau nu un reper de incompetență? Eu zic că este.

Mi-am alocat tot timpul și asta am făcut împreună cu echipa, am vorbit cu oamenii. Știți că am văzut de multe ori că lucruri de genul, domnule, stă toată ziua să se uite la toate gropile, stă toată ziua să uite pe stradă la toate bordurile sparte, care nu e normal să fie sparte și așa mai departe. Asta face un primar. Se duce pe teren și vede exact care este realitatea și intervine. Că nu poate astăzi, că o va face mâine sau o va face poimâine. Asta trebuie să facă un primar.

despre bugetul municipiului Călărași….

Pentru că a fost întrebarea despre buget. Aș dori să invit pe călărășeni, joi, 8 februarie, la sediul organizației municipale pentru că vom prelua toate propunerile pe care călărășenii le au pentru bugetul municipiului Călărași și ne vom lupta pentru ele prin consilierii locali pe care ii avem. Am mai făcut lucrul acesta și anul trecut, o parte dintre propunerile pe care le-am avut anul trecut au venit din partea cetățenilor. Dacă nu există o dezbatere publică din partea primăriei, o facem noi aici fără absolut nicio problemă și ne vom lupta pentru ceea ce vor călărășenii.

Mariana Luca, consilier local PNL Călărași

Aș vrea să mă refer clar la activitatea Consilierilor Locali PNL din cadrul Consiliului Local. Însă, înainte de asta, aș dori să-mi exprim totala nemulțumire și dezamăgire pentru modul în care este tratată opoziția în Consiliul Local.

Am venit cu nenumărate interpelări în cursul celor trei ani de mandat, amendamente la buget și am să vă dau și exemple care, pur și simplu, nu sunt luate în seamă. Nu primim răspunsuri la interpelările pe care le depunem chiar și în scris în cadrul Consiliului. Sau dacă primim răspunsuri, acestea sunt extrem de succinte, două, trei rânduri. Asta fac compartimentele tehnice și economic, pentru că și acolo s-au făcut nenumărate interpelări. Așa știu să răspundă Consilierilor Locali, care sunt aleși și cetățenilor. Noi nu ne reprezentăm pe noi înșine, pe persoană fizică acolo. Asta trebuie să se înțeleagă. Noi reprezentăm mii de oameni din municipiul Călărași care ne-au trimis acolo să le reprezentăm interesele.

Din punctul meu de vedere, credem că noi, grupul PNL, din cadrul Consiliului, chiar facem ceea ce trebuie să facem. Avem întâlniri cu cetățenii, împreună cu domnul președinte Alin Drăgulin. Cel puțin trei întâlniri pe lună în cartiere diferite. Identificăm probleme, le centralizăm și le prezentăm consilierilor locali în cadrul Consiliului pentru ca executivul să încerce să rezolve dintre aceste probleme. Din păcate, nu am semnale că s-au rezolvat, cel puțin problemele pe care eu le-am ridicat și pe care acum le voi repeta la votarea bugetului. Le voi solicita să fie prinse în bugetul pe anul 2024.

Să vă prezint câteva din amendamentele pe care noi, Consilierii PNL, le-am făcut în cadrul Consiliului local. Unele dintre ele, făcute doi ani la rând și în bugetul anului 2022 și în bugetul anului 2023, amendamente votate în unanimitate în Consiliul și nepuse în executare de către primărie. Executivul este obligat, conform codului administrativ, să pună în aplicare hotărârile Consiliului Local, care este legislativul acestui municipiu.

Am propus, de exemplu, eu fac parte și fiecare consilier face parte din unul, două consilii de administrație ale unor școli de pe teritoriul municipiului. Eu fac parte din Consiliul de Administrație al Liceului Bănulescu și școala Constantin Brâncoveanu, fosta școală numărul 9. Nu știu ce au făcut ceilalți 20 de consilieri din Consiliul Local, care reprezintă și ei Consiliul Local în aceste consilii de administrație, însă știu că eu, Mariana Luca, am participat activ și am încercat să ajut aceste școli, să ridic problemele pe care le au și nu sunt puțin. În Consiliul Local, însă nu am găsit înțelegere. De exemplu, mi se pare o situație deosebit de gravă la școala Constantin Brâncoveanu, care are în administrare și fosta școală numărul 6, unde funcționează o grădiniță. De asemenea, grădinița din cadrul școlii numărul 9 din strada Grivița, acoperișul școlii, sala de sport acestei școli, am obținut finanțare doi ani la rând pentru studiul DALI. S-a făcut o expertiză tehnică, tot la solicitarea mea, au făcut-o, iar specialiștii au spus clar că acea sală trebuie încuiată, copiii nu mai au voie să intre în locația respectivă, pentru că există pericol real, fiind afectată structura de rezistență. Am reușit anul trecut să obțin linie de buget în bugetul local, dar nu s-a pus în execuție nici în acest moment. Nu mai spun că la școala generală numărul 9 plouă în școli, plouă pe pereți, riscă tavane să cadă pe copii, însă finanțările către școlile care, în opinia executivului au alte simpatii politice decât roșu, nu primesc bani, nu primesc finanțare, nu le sunt luate în considerare solicitările făcute de repartizările de buget, în schimb, școlile unde simpatiile sunt clare în direcția lor, primesc. Și uitați-vă pe proiectul de buget pe 2024, nu am nimic cu liceul Mihai Eminescu, este un liceu bun, cu copii valoroși, olimpici, mi s-a spus că sunt olimpici, de aceea primesc foarte mulți bani, dar să nu uităm că și directorul este consilier local și de o anumită culoare politică. Are buget dublu față de liceul Știrbei, nu compar cu liceul Bănulescu, nu cu alt liceu care nu are numărul de olimpici sau procentul de olimpici pe care îl are Eminescu, compar cu liceul Știrbei, care este la fel de valoros, sau poate chiar mai valoros, dar nu este un liceu bun. Are la jumătate buget, se alocă liceului Știrbei în jur de 600 de mii lei, pe când la Eminescu 1200 și ceva de mii lei. Mi se pare o discriminare, copiii sunt ai noștri, ai tuturor. Nu sunt nici ai PNL-ului, nici ai PSD-ului, nici al altui partid. Sunt copiii călărășenilor și trebuie în aceeași măsură să avem grijă de toți.

Un alt amendament important pe care l-a prezentat colegul meu, Călin Cătălin, aprobat cu unanimitate de voturi, însă nepus în executare, este vorba de înființarea, cred că zic bine, de toalete publice în municipiu. În municipiu, dacă nu ai efectiv unde să-ți faci nevoile fiziologice, trebuie să intri într-un bar, să te rogi de persoanele de acolo ca să poți să faci ceea ce e natural. Amendament nepus în executare.

De asemenea, am mai propus încă un amendament care, din punctul meu de vedere și nu numai, pentru că m-am consultat și cu cetățenii din zona respectivă, este efectuarea unui studiu DALI sau un studiu de trafic, să-i spun mai exact, în perimetrul strada București, strada Dunăra, Știrbei și Titulescu. Știți bine cât de greu se circulă acolo și mai mult de atât amendamentul meu încerca să găsească, să se încerce să găsească acest studiu de trafic, să se găsească o soluție pentru crearea unui culoar pentru ambulanțe, pentru că se iese foarte greu de acolo. Și așa, dacă ar fi o ieșire directă în București s-ar reduce timpii de răspuns pentru cazurile pacienților. Bineînțeles, aprobat cu unanimitate de voturi, 2 ani la rând și în bugetul anului 2022 și 2023. Nepus în executare niciodată.

Cam asta se întâmplă în Consiliul Local. Opozița este chiar activă. Încercăm să ne facem datoria, dar din păcate, obtuzitate la maxim, 100%.

…întrebată dacă vor vota consilierii liberali bugetul municipiului Călărași…

Evident că da, dacă ni se vor accepta și propunerile noastre, pentru că vor fi foarte multe propuneri, pentru reparații, modernizări străzi. Pentru problemele pe care le-am identificat le vom pune și vom repeta aceleași amendamente. Pentru că din septembrie, sigur, vom pune în practică amendamentele. Cel mai târziu din septembrie aceste amendamente vor prinde viață.

Dec,i dacă nu se vor vota aceste amendamente, nu vom vota bugetul. Clar. Dacă nu se va ține cont și de vocea opoziției, ce să votăm? Numai ce ni se pune în față pentru că asta se dorește. Să fim o mașină de vot. Efectiv. Știți că sunt consilieri din cadrul Consiliului, în special din PSD, din partea majoritară, cărora eu nu le cunosc vocea după trei ani de mandat? Adică nu deschid gura? Păi ăsta este Consiliul, ăsta este Legislativul Municipiului? Așa rezolvăm noi problemele oamenilor? O mașină de vot și atât. Așa mai bine stăm acasă să ne facem de râs sau să luăm o indemnizație și atât.

 Florin Enache, vicepreședinte Organizația Municipală Călărași a PNL

Bună ziua! Sunt Enache Florin, 39 de ani, căsătorit, la bază sunt inginer. Activez în mediul privat în cadrul celui mai mare retailer electro-IT din România. Dețin o funcție de conducere de aproximativ 10 ani și coordoneze o echipă tânără, frumoasă, dinamică, pe care eu am creat-o după chipul și asemănarea mea, ca să spun așa, cu ajutorul căreia am obținut rezultate nenumărate, remarcabile, an de an.

Sunt membru în Partidul Național Liberal din 2015, implicându-mă activ în viața Organizației Municipale și nu numai. Din anul 2021 am fost ales vicepreședinte în cadrul Organizației Municipale, iar alături de domnul președinte Alin Drăgulin am susținut diferite activități pe teren și nu numai. În urma acestor vizite în teren am observat extrem de multe neajunsuri în rândul călărășenilor, lucruri care m-au determinat să mă implic mai mult, să zic, este timpul meu, vreau să fac ceva pentru călărășeni, pentru Călărași. Alături de echipa PNL Călărași, cu experiența acumulată în administrația locală, cu experiența mea în sistemul privat, doresc să fac cât mai multe lucruri bune pentru călărași.

Stau în zona 2 Moldovei, vis-a-vis de viitorul sediu al Poliției Locale. În acea zonă, țin să vă precizez, că există foarte mulți brazi aruncați începând cu data de 1 ianuarie și care nici până în ziua de azi nu au fost ridicați. Pe lângă acei brazi sunt foarte multe deșeuri, saci de construcții, materiale de construcție. Și exemplul acesta nu este doar la mine în zonă, există în tot municipiul Călărași. Și mă doare când văd aceste lucruri, până la urmă ne plătim un abonament lunar, că dacă nu îl plătim, primim foarte multe mesaje în care suntem atenționați: vezi că nu ți-ai plătit gunoiul. Trec cu fiul meu zi de zi pe acolo și mă întreabă: dar cei brazi nu trebuiau să fie ridicați? El nu are de unde să știe că este obligată primăria. Dar așteptăm. Prioritatea numărul unu pentru mine ar fi curățenia în oraș. Am un copil de 8 ani, după 8 ore de muncă prefer să mă plimb și eu cu el prin parc și pur și simplu nu are unde să-și arunce un gunoi, să-și arunce un plastic de la o bomboană, de la ceva, pur și simplu. Asta ar fi prioritatea mea numărul unu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read