AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Independența

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Independența

Gabriel Rădulescu, primarul comunei Independența, recunoaște că ritmul prin care un proiect ajunge, de la faza de identificare, adică de la faza de prefezabilitate și până la aceea de execuție efectivă și recepționarea acestui , este unul extrem de lent. Abia într-un viitor apropiat, deși contractul de finanțare a fost semnat în cursul anului trecut, se va ajunge la faza de desemnare a executantului lucrării pentru proiectul de reabilitare moderată a școlii comunale. Este o investiție cu o valoare totală de 3 milioane de lei, incluzând și suma neeligibilă, adică partea de contribuție proprie a bugetului local.

„Este un proiect destul de complex, fondurile fiind atrase de la Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Avem, deci, etape, date și termene precise, pe care nu le poți eluda. Adică: după semnarea contractului, trebuie să predai documentația de avizare a lucrărilor la intervenții – DALI, după asta trebuie predat studiul de fezabilitate și, în același timp, avizele, după care urmează proiectul tehnic, pe care-l vom finaliza în cursul acestei luni. După toate aceste etape, vom trece la etapa de licitare și de desemnare a executantului lucrării.”

Lucrările de reabilitare pentru Școala Gimnazială George Vâlsan, din Independența, vor demara în primăvara anului 2024, decizie luată de edilul Gabriel Rădulescu, pentru a se putea evita suprapunerea acestora cu programa școlară. Conform documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire – DTAC, lucrările au ca termen de finalizare 180 de zile de la data demarării acestora. Gabriel Rădulescu speră ca acestea să fie finalizate într-un timp mult mai scurt, de circa 90 de zile. Se urmărește, astfel, evitarea unor situații nefericite când, pentru același tip de lucrări, elevii au fost mutați în spații modulare de tip containere, desfășurându-și activitatea școlară și la 2 ani de la demararea lucrărilor de reabilitare.

„Ideea e ca lucrările efective să demareze, din exterior, în cursul lunii aprilie. E o perioadă optimă și cred că se poate forța un pic atât din partea constructorului, cât și din partea elevilor, a părinților și a cadrelor didactice, câtă vreme dispunem de spații, atât în ceea ce localnicii numesc școala veche, dar și în sălile grădiniței. Vom căuta soluții mai ales pentru copiii din anul terminal al gimnaziului, astfel încât aceștia să-și desfășoare orele de curs în liniște, pentru a se putea concentra pe examenul de capacitate. În rest, se pot face inclusiv comasări de clase sau mutarea acestora de pe un palier pe altul, câtă vreme școala este structurată de tipul p + 2.”

Contractele de finanțare, pentru proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, au fost semnate abia în cursul zilei de luni, 31 iulie 2023. 27.516.567 (5,503 milioane euro) este suma primită de UAT Independența, care va fi folosită pentru înființarea sistemului de canalizare, pe o lungime de 14 kilometri, și a stației de epurare (23.388.455 lei) și pentru asfaltarea de străzi în satul Potcoava (4.128.112 lei).

Gabriel Rădulescu, primarul comunei, apreciază că lucrarea de introducere a sistemului de canalizare, pentru satul Independența, este o lucrare care necesită foarte multă atenție. A fost desemnat deja executantul, procedura de atribuire fiind aceea de licitație publică, urmând ca, în toamna acestui an, să înceapă lucrările efective. Stația de epurare va fi amplasată pe un teren proprietatea UAT Independența, urmând să fie amplasată în zona de vest a satului, în zona stadionului comunal, către lacul Gălățui, la distanța prevăzută de normele legale de cea mai apropiată locuință. Se estimează că, în următorii ani, se vor racorda, la sistemul de canalizare, toate locuințele din satul Independența, fapt prevăzut în studiul de fezabilitate, fiind vorba de 880 de imobile, cu obligativitatea ca, în primul an de la punerea în funcțiune, numărul racordurilor să fie de minim 30 la sută, adică peste 260 de case. E cerința obligatorie pentru ca sistemul de canalizare și stația de epurare să funcționeze optim.

Satele Potcoava și Vișinii vor beneficia de sistem de alimentare cu apă potabilă prin sumele atrase la finanțare, de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua Călărași, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, finanțat de Uniunea Europeană.

„Noi mai avem un avantaj: în sat, funcționează ferma de vaci a Asociației Agricole Agrozootehnica. O dată la două zile, tancul de lapte, care înseamnă 6.000 de litri, are nevoie de două spălări. Deci, la două zile, în mod cert avem un debit de 12.000 de litri, ceea ce ne ajută din punct de vedere tehnic, pentru a evita colmatarea sistemului. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic s-au axat pe acest fapt, mai ales că ne ajută și forma de relief a terenului, ferma fiind amplasată la cea mai înaltă cotă a satului, iar stația în cea mai joasă, având astfel de-a face cu o curgere gravitațională. Sistemul a fost gândit integrat. Acolo unde există aderențe de nivel, au fost prevăzute pompe de presiune.”

Cel de-al treilea proiect, care prevede modernizarea și asfaltarea, cu podețe și căi de acces în curți, de străzi de interes local, în satul Potcoava, cu o valoare de 4.128.112 lei, este tot în faza de procedură de licitație. Sunt vizate străzi pe o lungime de 2.100 metri. Este vorba de străzile de la capătul vestic al satului, Melodiei și Toamnei, singurele rămase nemodernizate, ambele cu o lungime de 1.050 metri.

„La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, noi am depus un proiect, în valoare de 8 milioane lei, pentru reabilitarea și asfaltarea de drumuri pentru o lungime de 5,5 kilometri. Din punctul meu de vedere, analiza a fost făcută în mod corect, fără să fie acceptate la finanțare străzi foarte înguste și fără utilități, iar aici vă pot da 10 exemple, începând cu Prelungirea Viilor și terminând cu Prelungirea Ciocârliei, respingându-se de comisia tehnică. În cazul celor două străzi din satul Potcoava, cu toate că nu au utilități, ecartamentul acestora permite introducerea ulterioară a utilităților.”

Gabriel Rădulescu recunoaște că sistemul de finanțare a lucrărilor publice este unul extrem de anevoios, iar legislația în domeniu este extrem de strictă și nu-ți permite să arzi nici un fel de etapă. Proiectele pot demara într-un ciclu electoral și se pot încheia în următorul mandat. În comuna Independența, s-a întâmplat acest aspect cu sala de sport, finanțată, prin Compania Națională de Investiții, începând cu anul 2019, dar finalizată în 2022. La fel s-a întâmplat și cu modernizarea sistemului de iluminat public. În cazul modernizării și asfaltării de străzi, pentru satul Vișinii, în cadrul unui proiect transfrontalier, inițiativa s-a desfășurat în anul 2009, iar finalizarea proiectului a avut loc câțiva ani mai târziu, în 2015.

„Lucrurile se derulează anevoios. Eu vin din sistemul privat, unde se identifică ofertele, opțiunile, iar în maxim câteva săptămâni se finalizează înțelegerea. În sistemul public, numai fazele până la semnarea contractului de execuție, pot dura și 3 ani.”

Edilul din Independența știe că toți vor investiții derulate într-un ritm rapid, că există foarte puțină răbdare și înțelegere din partea cetățenilor, că există o presiune constantă din partea acestora, însă etapele parcurgerii unui proiect, de la stadiul de idee și până la finalizarea acestuia, nu pot fi sărite. În plus, există și alte forme de întârziere în derularea execuției, câtă vreme licitațiile pot fi contestate, iar timpii de soluționare, pentru Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și, ulterior, pe termene și judecată până la Curtea de Apel, durează și 1 an. S-au organizat, astfel, în ultimul timp, întâlniri cu cetățenii, la căminele culturale din satele Potcoava și Vișinii, tocmai pentru ca primarul Gabriel Rădulescu să le poată explica aceste fenomene des întâlnite la nivelul administrației publice locale.

„Ne-am dus cu proiectele pe masă, să vadă că nu este vorba numai despre hârtii, ci de o întreagă procedură, căci nu cunosc mulți aceste etape.”

În plus, există o procedură, mult simplificată, pentru lucrările executate din fondurile locale, așa cum s-a întâmplat cu modernizarea și asfaltarea părților de străzi Morii și Smârdan, în vreme ce, cu fondurile obținute din bugetul național, procedura este cu totul alta, iar în cazul banilor obținuți de la nivelul Uniunii Europene, etapele sunt și mai stricte. Sumele repartizate comunei Independența, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, reprezintă bugetul de dezvoltare local pentru mai bine de 27 de ani. Anual, acesta este de 900.000 lei, echivalentul asfaltării a 1.500 de metri de stradă, în condițiile în care finanțările aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sunt de 25.000.000 lei. Adică de aproape 28 de ori mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read