AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Jegălia

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Jegălia

Gradul de modernizare și de asfaltare a străzilor din cele trei sate componente – Iezeru, Jegălia și Gâldău – este de sută la sută, după ce, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, a fost atrasă suma de 16.000.000 lei, printr-un proiect depus de actuala administrație locală, condusă de Aurel Vasile, primarul comunei.

Proiectul viza reabilitarea și asfaltarea a 25 de drumuri de interes local: Narciselor, pe o lungime de 226 metri; Lujerului, pe o lungime de 254 metri; Viilor, pe o lungime de 97 metri; Frasinului, pe o lungime de 265 metri; Bradului, pe o lungime de 226 metri; Fagului, pe o lungime de 292 metri; Mecanizatorului, pe o lungime de 224 metri; Alunului, pe o lungime de 235 metri; Toamnei, pe o lungime de 108 metri; Plevna, pe o lungime de 177 metri; Caișilor, pe o lungime de 240 metri; Carpenului, pe o lungime de 176 metri; Margaretelor, pe o lungime de 226 metri; Arțarului, pe o lungime de 221 metri; Magnoliei, pe o lungime de 159 metri; Sulfinei, pe o lungime de 156 metri; Nufărului, pe o lungime de 173 metri; Bujorului, pe o lungime de 283 metri; Stadionului, pe o lungime de 397 metri; Industriei, pe o lungime de 289 metri; Transformatorului, pe o lungime de 92 metri; Lacului, pe o lungime de 315 metri; Băcăniei, pe o lungime de 289 metri; Răsăritului, pe o lungime de 191 metri; Zăvoiului, pe o lungime de 246 metri.

În cursul anului trecut, prin fonduri atrase prin Compania Națională de Investiții, a fost recepționat un stadion ultramodern, cu o capacitate de 400 de locuri, construit în satul Gâldău, valoarea investiției fiind de 3.021.895 lei. Complexul sportiv, care cuprinde două terenuri de fotbal, cu dimensiuni de 105×68 metri și de 68×42 metri, beneficiază de două tribune acoperite, grupuri sanitare, teren de tenis, teren de baschet, tabelă de marcaj electronică, vestiare, spații de depozitare și o zonă de agrement.

La începutul acestei luni, au demarat lucrările pentru reabilitarea suprafeței de joc pe terenul central, prin pregătirea solului și însămânțarea de gazon nou.

La acest moment, ne declară Aurel Vasile, primarul comunei Jegălia, 6 proiecte sunt în derulare, cu o valoare estimată de 10.740.432 lei:

  • creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, etapa II – 957.242 lei;
  • dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 Jegălia;
  • achiziționarea de microbuze electrice, în parteneriat cu comunele Unirea și Dichiseni – 5.272.211 lei;
  • stații de reîncărcare pentru vehicule electrice – 376.430 lei;
  • înființare parc fotovoltaic – 604.891 lei;
  • construirea unui sistem de compostare, ambalare / peletizare a gunoiului de grajd – 3.133.603 lei.

Tot de la începutul lunii martie, au demarat lucrările la rețeaua inteligentă de distribuție de gaze naturale, pe raza comunei Jegălia, în parteneriat cu comunele Dichiseni și Unirea, ultima ca lider de proiect, cu o valoare totală de 70.688. 164 lei, din care 58.890.733 lei valoare eligibilă, sumă atrasă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

În ultimii ani, sumele atrase, de la bugetul local, direcționate în lucrări de modernizare și de asfaltare de drumuri de interes local, este de 21.177.249 lei, în cadrul celor două etape ale Programului Național de Dezvoltare Locală.

Au mai fost atrase sume pentru construirea parcului tematic de la Gâldău, în amenajarea de locuri de cazare, ultima investiție, care deschide noi oportunități pentru dezvoltarea turismului pescăresc în zonă, reprezentând-o casa plutitoare, o investiție de 720.000 lei, atrasă prin FLAG Dunărea Călărășeană.

Casa plutitoare propune un spațiu util de 32,5 metri pătrați, cu dotări standard reprezentând: rezervor de apă minim 1.000 litri; rezervor deșeuri și apă menajeră; senzori și indicatoare de nivel lichid; trapă deșeuri; sistem de filtrare și depozitare apă; lumini led interioare și exterioare; instalație de încălzire cu telecomandă; terasă; panouri solare; aer condiționat; mobilier pentru două dormitoare; cuptor cu microunde, cabină de pază; sistem electric; instalație TV; alarmă de securitate la incendiu.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea unei infrastructuri specifice necesare cunoașterii și valorificării patrimoniului natural local prin investiții ce asigură baza materială necesară activităților de agrement, cunoaștere a mediului natural local.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read