10.954.230 lei este suma investită în modernizarea drumurilor de interes local, în comuna Lehliu Sat, în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală. 4.000.000 lei au fost atrași, tot în reabilitarea și asfaltarea de drumuri de interes local, prin Fondul Național de Investiții, fiind printre puținele UAT-uri, la nivel național, care au atras astfel de fonduri.
16.000.000 lei este, totodată, suma aprobată la finanțare, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației iar, după finalizarea acestuia, pe raza comunei Lehliu Sat vor rămâne drumuri nemodernizate pe o lungime de 2 kilometri.
Ionuț Stan, primarul comunei, ne spune că este vorba de străzi secundare, mărginașe, în mare parte cuprinzând gospodării nelocuite sau părăsite și care ar putea fi reabilitate din fonduri proprii.
Rețeaua de drumuri locale însumează 28 de kilometri, cu tot cu drumul național și drumul județean care face legătură dintre Lehliu sat și Săpunari, iar cea de interes local este de 22 de kilometri, din care 6685 metri sunt modernizați în totalitate.
În Lehliu Sat, s-au reabilitat:
- strada 34, pe o lungime de 565 metri;
- strada 32, pe o lungime de 565 metri;
- strada 42, pe o lungime de 98 metri;
- strada 13, pe o lungime de 200 metri;
- strada 16, pe o lungime de 244 metri;
- strada 28, pe o lungime de 586 metri;
- strada 27, pe o lungime de 600 metri;
- strada 23, pe o lungime de 620 metri;
- strada 25, pe o lungime de 1236 metri;
- rond – 54 metri.
În satul Săpunari, s-au reabilitat 5 drumuri, astfel:
- strada 2, pe o lungime de 465 metri;
- strada 9, pe o lungime de 310 metri;
- strada 4, pe o lungime de 322 metri;
- strada 26, pe o lungime de 500 metri;
- strada 21, pe o lungime de 310 metri.
La nivelul comunei, există rețea de alimentare cu apă potabilă pentru toate gospodăriile, însă lipsește rețeaua de canalizare, Ionuț Stan, primarul, afirmând că o astfel de investiție nu poate fi realizată, la acest moment, decât prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cu sprijinul direct al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua Călărași.
Totodată, lucrările de introducere a rețelei principale de alimentare cu gaz metan, cu o lungime de aproximativ 9 kilometri, sunt finanțate din fonduri private ale unei societăți comerciale care ar urma, ulterior, să-și recupereze banii, defalcat pe o perioadă de 5 ani. La nivelul comunei, sunt 1100 de gospodării, iar acorduri verbale pentru introducerea rețelei de gaz metan sunt obținute pentru circa 40 la sută din totalul acestora.
La nivelul anului trecut, din fonduri proprii, s-au efectuat achizițiile:
- loc de joacă pentru copii;
- lucrări reabilitare drum comunal;
- servicii de consultanță pentru gestionarea proiectelor;
- lucrări construcție obiective comunale;
- lucrări construcții trotuar pavele;
- servicii de cadastru – înregistrarea sistematică a imobilelor;
- lucrări de construcție trotuare și pavele;
- întocmiri documentații cadastrale;
- lucrări de renovare clădire birouri;
- lucrări de instalare și furnizare sistem de supraveghere video;
- lucrări de salubritate;
- servicii dirigenție de șantier.
Cu fonduri provenite de la Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Regional derulat prin Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, se derulează investiția de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale nr. 1 Lehliu Sat, ne spune primarul Ionuț Stan. Contractul de lucrări, cu o valoare 8.958.798 lei, înseamnă cheltuieli pentru investiția de bază – construcții și instalații:
- obiect 1- corp școală;
- obiect 2- extindere – anexă sală de sport;
- obiect 3 – sala sport;
- obiect 4 – ghenă ecologică;
- obiect 5 – rezervor de apă pentru incendiu;
- obiect 6 – incintă;
- obiect 7- cabina de pază.