AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Lehliu

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Lehliu

2.190.896 lei este suma aprobată, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru comuna Lehliu, pentru Componenta 10 – Fond Local, pentru un proiectul care vizează înființarea de piste pentru biciclete. S-au făcut demersuri, în acest moment, pentru asigurarea serviciilor de proiectare, întocmire documentații tehnice la faza DTAC (documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire) și PTE (proiect tehnic de execuție), pentru piste de biciclete cu lungimea de până la 4 kilometri.

În cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, comuna Lehliu a obținut o finanțare maximă, de 16.000.000 lei, pentru modernizarea de drumuri sătești. Ionuț Stan, primarul comunei, spune că proiectul suferă, la acest moment, modificări, câtă vreme suma obținută depășește nevoile locale. Pentru celălalt sat component al comunei, Săpunari, necesarul de drumuri reabilitate și asfaltate, la acest moment, însumează 6 kilometri liniari.

„După acest moment, în comuna Lehliu se va termina de asfaltat absolut toate drumurile, inclusiv cele de centură. Se vor amenaja și căi de acces, de la drum spre porți.”

Ionuț Stan știe că așteptările localnicilor sunt mari.

„Toată lumea are speranțe și pretenții ca primarul să facă lucrurile imediat. Însă orice proiect demarat, dacă ai norocul să prinzi un program de finanțare derulat prin fonduri guvernamentale sau ale Uniunii Europene, la momentul preluării mandatului, perioada de implementare a acestuia durează undeva la noi ani, dacă ești norocos. N-ai cum altfel, acesta este ritmul: de când ai întocmit studiul de fezabilitate, să întocmești proiectul, să-l depui, să fie aprobat, să obții avize, să faci licitația, apoi să treci la partea de execuție și ulterior la recepția finală, aceste lucruri nu se fac peste noapte.”

La nivelul comunei, există rețea de alimentare cu apă potabilă pentru toate gospodăriile, însă lipsește rețeaua de canalizare, Ionuț Stan, primarul, afirmând că o astfel de investiție nu poate fi realizată, la acest moment, decât prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cu sprijinul direct al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua Călărași. 

Din data de 12.05.2022, a fost aprobată Hotărârea nr 20 privind aprobarea cofinanțării investițiilor din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru aria de operare a Operatorului Regional în județele Călărași și Ialomița, în perioada 2014 – 2020”, aferente comunei Lehliu, structurate astfel: anul 2022 – 10% reprezentând 926 euro; anul 2023 – 21 la sută, reprezentând 1.944 euro; anul 2024 – 35 la sută, reprezentând 3.240 euro; anul 2025 – 34 la sută, reprezentând 3.148 euro. Suma este atrasă prin Programul Operațional Infrastructură Mare, printr-un proiect depus de către operatorul regional de alimentare cu apă și canalizare.

Valoarea investiției, pentru UAT Lehliu, este de 492.417 euro, din care: 29.545 cofinanțare Ecoaqua SA, 9.257 cofinanțare de la bugetul local, 60.173 cofinanțare de la bugetul de stat, în vreme ce partea de cofinanțare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de 393.442 euro.

10.000.000 lei reprezintă, totodată, suma atrasă de comuna Lehliu, în cursul acestui an, tot prin Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru înființarea rețelei de gaz metan. Ordinul de finanțare a fost semnat în data de 22.06.2023, de către ministrul Dezvoltării și ministrul Energiei, alocarea bugetară, pentru județul Călărași, fiind de 172.935.935 lei.

La nivel local, au mai fost atrase sume provenite de la Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Regional derulat prin Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, se derulează investiția de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale nr. 1 Lehliu Sat, cu o valoare 8.958.798 lei.

În stadiul final de execuție se află și Grădinița cu Program Normal Lehliu, cu finanțare primită prin Unitatea de Management al proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, din cadrul Ministerului Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read