De aproape 12 ani a fost depus, în cadrul Companiei Naționale de Investiții, proiectul pentru reabilitarea căminului cultural din satul Luica. Și la acest moment, acesta se află pe lista de sinteză, fără să se identifice sursa de finanțare.
„Ni s-a făcut rușine să mai sunăm și să mai întrebăm. Am fost, în toți acești ani, la câteva întrevederi cu reprezentanții acesteia. S-a tot promis că se reintră în faza de calcul, să actualizăm expertize și documentații, dar tot degeaba, suntem tot la faza inițială.”
Nicolae Dobrin, viceprimarul comunei Luica, spune că așezământul cultural din centrul satului Luica, aflat, la acest moment, în stadiul de conservare, este un obiectiv cu intense încărcături de ordin sentimental pentru localnici.
„Îi doare foarte mult pe locuitorii din cele două sate, Luica și Valea Stânii, pentru că acest cămin cultural a fost făcut de către părinții noștri și bunicii noștri. Toți care munceau în cadrul cooperativelor agricole de producție, contribuiau cu un anumit procent din venit, așa a fost finanțată clădirea, în jurul anului 1970. E o problemă care ne afectează căci mulți dintre cetățeni, care mai sunt în viață, au legături afective cu aceasta”.
La fel a fost construită și școala din satul Valea Stânii, aflată în dreapta bisericii cu hramul Sfântului Ilie, tot prin contribuția localnicilor. Asigură, la acest moment, învățământul de ordin primar. Funcționează, totodată, o grădiniță.
„Puțin mai înapoi de școală, ne duceau părinții noștri acolo și ne luau seara, era un fel de grădiniță cu program prelungit, after-school-ul de azi, la prânz dormeam acolo, aveam masă caldă. Alături, este o altă școală, încercăm să o reabilităm, construcția acesteia a început în 1903, tot prin contribuția voluntară a localnicilor. Noi am prins, în anul 2004, o finanțare venită prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale, când era condus de călărășeanul Marian Sârbu, pe un fond de finanțare european. A fost amenajat un centru zonal de zi. E păcat de el, mai ales că nici nu am avut voie, timp de 10 ani, să-i schimbăm destinația.”
Prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, a fost aprobat la finanțare un proiect de înființare a rețelei de apă potabilă și canalizare, cu stație de epurare, pe raza satului Luica, cuprinzând 500 de branșamente.
În cele două sate ale comunei, Luica și Valea Stânii, la acest moment nu există rețea de alimentare cu apă.
Valoarea investiției, care a fost declarată eligibilă din anul 2018, ne spune primarul Ion Dobrin, este de 8.500.000 lei, bani europeni veniți din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.
Partea de contribuție a beneficiarului, UAT Luica, este de 2.810.000 lei, echivalentul bugetului de dezvoltare pentru mai bine de 5 ani.
„Noi nu avem bani, am făcut deja o proiecție bugetară pe anul în curs, iar pentru al doilea semestru al anului nu vom mai avea bani nici măcar pentru salarii.”
Demararea lucrărilor a fost făcută în toamna anului 2022, cu termen de finalizare 11 luni, ceea ce ar fi însemnat ca întreaga investiție să fie predată către beneficiar, Primăria Luica, în data de 14.11.2023. Din fonduri proprii, suma de 700.000 lei a fost prevăzută în bugetul pe anul 202, pentru continuarea lucrărilor. Este cea mai mare investiție atrasă pe raza comunei Luica.
„Am făcut adrese pentru a primi sprijin financiar de la nivelul administrației publice județene, însă am primit numai promisiuni. Spre exemplu, la actuala repartizare a sumelor din impozitul pe venit pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală, comunei Luica i-a fost alocată suma de 75.000 lei.”