AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Sohatu

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Sohatu

30 de kilometri de rețea de apă potabilă va fi reabilitată și extinsă, pe raza satelor Sohatu și Progresu, în cadrul unui proiect câștigat de administrația locală, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Edilul comunei, Cătălin Iordache, ne spune că, la acest moment, lucrarea se află în plină desfășurare, procentul de realizare a lucrărilor fiind de aproape 50 la sută.

15.000.000 lei este suma atrasă de Primăria comunei Sohatu pentru proiectul „Reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă, în sat Sohatu și sat Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași”.

Este cea mai mare sumă atrasă vreodată de UAT Sohatu, din fonduri ale bugetului național și/sau al Uniunii Europene.

Abia acum, satul Progresu, cu o populație de 1.013 locuitori, va beneficia de rețea publică de alimentare cu apă potabilă.


În trecut, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, pentru cele două etape ale acestuia, suma atrasă de administrația locală a fost de 7.719.100 lei. S-a întâmplat în urmă cu 10 ani. Banii au fost folosiți pentru asfaltarea de străzi și drumuri, pentru cele două sate componente ale comunei: Sohatu și Progresu. Proiectul a fost derulat și-n cursul anului trecut, prin amenajarea de șanțuri dalate și podețe.

Tot în urmă cu 10 ani, pentru etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală, a fost atrasă suma de 525.717 lei, folosită pentru reabilitarea sistemului de iluminat public.

Comuna Sohatu a primit drept finanțare și suma de 10.000.000 lei, tot în cadrul Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, bani care vor fi folosiți pentru asfaltarea și modernizarea de drumuri de interes local.

Edilul Cătălin Iordache declară că acest proiect a suferit modificări ca urmare a creșterii prețurilor la materialele de construcții, iar o actualizare a devizelor este extrem de improbabilă. S-a vizat asfaltarea și modernizarea de drumuri de interes local pe o lungime inițială de 20 de kilometri, însă modificările de tarife, suma aprobată și rata inflației au făcut ca, în final, să se estimeze că vor fi reabilitate drumuri pe o lungime de maxim 8 kilometri.

Atragerea acestei sume uriașe, pentru comuna Sohatu, a însemnat un șir întreg de documente de elaborat însemnând cadastrarea și intabularea străzilor.

S-au efectuat măsurători pentru cadastrarea imobilelor aflate în intravilanul comunei. În prima etapă, s-au măsurat imobilele situate în satul Sohatu, pe străzile Nicolae Iorga, Marin Sorescu, Mihai Eminescu, Narciselor, Toporașilor, Camil Petrescu, Victor Babeș, Petre Ispirescu, Alexandru Vlahuță, Ciprian Porumbescu, Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu, Vasile Alecsandri, Mircea Eliade, Marin Preda, Lucian Blaga și Ion Creangă.

Cadastrarea generală din satul Progresu, derulată de la începutul acestui an, a cuprins măsurători de imobilele situate pe următoarele străzi: Plopilor, Nucului, Socului, Mărului, Bradului, Fagului, Stejarului, Viilor, Pescarilor, Stufului și parțial str. București (până la nr. 50 par, respectiv nr. 57 impar).

La data de 6 martie 2023 s-a semnat contractul de finanțare, cu fonduri venite de la Uniunea Europeană, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru reabilitarea și modernizarea dispensarului din comuna Sohatu.

„Procedura privind obținerea acestei finanțări a fost una de durată și foarte anevoioasă, deoarece documentația a fost elaborată de la zero, începând cu cadastrul și intabularea imobilului, însă vă asigur de implicarea mea totală în dezvoltarea localității noastre. Le mulțumesc pentru sprijinul necondiționat tuturor celor implicați în acest proiect, în special echipei mele, din cadrul primăriei”, anunța edilul Cătălin Iordache.

Alte trei proiecte au fost depuse la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu finanțare venită prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vizând construire și dotare cămin cultural, reabilitare și dotare grădiniță și reabilitare bloc de locuințe, în satul Sohatu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read