În acest an se estimează că se vor încheia lucrările de asfaltare și pentru restul de străzi rămase nemodernizate din cele două sate componente ale comunei, Șoldanu și Negoești.
Valeriu Mustățea, viceprimar cu atribuții de primar, declară că au mai rămas străzi de asfaltat pe o lungime de 4,4 kilometri.
7.236.906 lei este suma repartizată comunei Șoldanu, printr-un proiect depus de administrația publică locală, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
„Aceasta este suma de care comuna mai are nevoie pentru modernizarea de străzi, la nivelul comunei. Poate părea mică, în comparație cu sumele accesate de alte comune, însă, după ce vom finaliza acest proiect, nu vor mai exista străzi neasfaltate, în cele două sate.”
Există, la acest moment, un acord-cadru cu operatorul regional de apă și canal, Ecoaqua SA, pentru introducerea, la nivel local, de rețele de canalizare, bani primiți de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
„Într-adevăr, există o oarecare întârziere în demararea lucrărilor de asfaltare pentru celelalte străzi rămase nemodernizate, însă acordul încheiat între Primăria comunei Șoldanu și firma Ecoaqua SA prevede ca, mai întâi, să se deruleze lucrările de introducere a rețelelor de canalizare, cum este și firesc.”
Valeriu Mustățea, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Șoldanu, cunoscut de comunitate drept un tânăr dedicat, cinstit și inimos, afirmă că, din acest punct de vedere, există o desfășurare logică a lucrărilor.
„Nu ne putem bate joc de bani și nici de cetățeni. Suntem în stadiul de licitare a lucrărilor de asfaltare și, într-adevăr, sunt străzi, marginale, pe care putem desfășura astfel de activități. Dar vom veni cu lucrările de modernizare și de asfaltare imediat în spatele lucrărilor de introducere a rețelelor de canalizare.”
Proiectul pentru introducerea rețelei de canalizare este lansat de aproape 7 ani, însă abia în acest an vor demara, efectiv, lucrările.
„E o dorință mai veche a cetățenilor. Din păcate, astfel de investiții se derulează pe o perioadă extinsă de timp, câtă vreme numai elaborarea de documentații, însemnând studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate, apoi intabulări și studii geologice, acoperă o perioadă destul de mare.”
În ultimii ani, comuna Șoldanu a beneficiat de fonduri publice relevante pentru modernizarea infrastructurii rutiere. 8.167.131 lei, cu dată de finalizare 31.12.2022, au fost investiți în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală, pentru modernizare de străzi. Totodată, o altă investiție atrasă este reprezentată de modernizarea podului de trecere peste râul Argeș, care leagă localitățile Șoldanu și Radovanu, cu o valoare de 6.717.877 lei. S-a modernizat, totodată, Drumul Județean 403, care leagă comuna Mănăstirea de comuna Șoldanu, cu fonduri atrase de la nivel național, cu o valoare a proiectului de 58.241.037 lei.
3.831.219 este suma atrasă, de administrația publică din Șoldanu, pentru construire și dotare sediu primărie. Investiția se derulează prin Compania Națională de Investiții.
Tot la Compania Națională de Investiții, pe lista sinteză, se mai află proiectul:
- așezământ cultural sat Negoești.
Inaugurat în cursul anului 2019, căminul cultural din satul Șoldanu este folosit, cu precădere, pentru serbările școlare, organizarea de spectacole, dar și pentru repetiții efectuate de copiii angrenați în ansambluri folclorice sau cercuri de dans.
În derulare, cu o sumă atrasă de 4.143.641, venită tot de la bugetul național, se află proiectul vizând construirea și dotarea dispensarului uman din satul Negoești. Va funcționa cu un cabinet stomatologic, laborator de analize, cabinet pentru medicina de familie și un cabinet de cardiologie.
„La nivel local, funcționează un cabinet pentru medicina de familie, în satul Șoldanu. Prin această investiție atrasă, încercăm să asigurăm un cabinet pentru medicina de familie și în satul Negoești. Totodată, facem demersuri pentru atragerea de doctori specialiști pentru cabinetele de cardiologie și stomatologie.”
Alte două proiecte câștigate vizează dotarea unităților de învățământ. Primul dintre ele are drept scop reducerea abandonului școlar în Școala Gimnazială „Constantin Teodorescu”, cererea de finanțare fiind admisă după etapa de evaluare calitativă în cadrul Rundei a II-a a Schemei de Granturi finanțată prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență – Componenta 15: Educație, care se derulează prin Ministerul Educației.
Cel de-al doilea proiect este reprezentat de dotarea cu mobilier a unităților de învățământ preuniversitar și preșcolar de pe raza comunei, însemnând:
- 144 bănci individuale pentru elevi;
- 27 bănci 2 locuri pentru elevi;
- 198 scaune pentru elevi;
- 78 mese individuale pentru învățământul preșcolar;
- 78 scaune pentru învățământul preșcolar;
- 13 catedre;
- 17 dulapuri pentru materialele didactice;
- 1 tablă magnetică format 120 x 200 cm.
Se lucrează, totodată, la amenajarea de trotuare pe o lungime de 1256 metri x 1,40 metri, prevăzute cu rigole betonate, podețe, rigole cu placă carosabilă și balustrade, cu legarea celor două sate pentru accesul pietonal. S-au executat, totodată, lucrări de amenajare a spațiului exterior al noii primării, rețea de canalizare exterioară, lucrări de împrejmuire și de reparații generale la anexe.