„Noi ne-am cam terminat treaba, nu mai sunt cine știe ce date de oferit. Sunt în execuție câteva proiecte, din fonduri naționale sau ale Uniunii Europene, iar la asfaltări mai avem câteva străzi și finalizăm modernizarea infrastructurii rutiere în tot satul”.
Nicolae Pandea, primarul comunei Ștefan cel Mare, declară că prioritar, la acest moment, este centru de zi pentru persoane vârstnice, în curs de execuție, situat chiar la intrarea în sat. Cu bani atrași prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, acesta va avea o capacitate de 30 de persoane. În interior va funcționa și un cabinet medical, cu două paturi.
„Nu trebuie să ducem oamenii în cămine de bătrâni, în azile, e un centru de zi axat în principal pe atragerea și sprijinirea oamenilor în vârstă și care sunt singuri. Are un scop în primul rând de socializare. Pe viitor, vom încerca să amenajăm, în interiorul curții, și câteva camere, care să aibă scop de cazare temporară. Ideea nu aparține administrației din Ștefan cel Mare, am preluat-o de la un edil al unui sat din Franța, care promova acest tip de protecție socială, fără să trimită copii aflați în dificultate sau bătrâni fără sprijin în cămine sau azile.”
Nicolae Pandea apreciază că vulnerabilitatea persoanelor aflate la vârsta a treia vine din faptul că, în foarte multe cazuri, acestea rămân singure. Centrul de zi pentru persoane vârstnice se completează cu serviciul de îngrijire a persoanelor, la domiciliu.
„Unii dintre bătrâni sunt abandonați. Consider că nu trebuie să-i neglijăm. Ideea nu este nouă, am mai avut o încercare de a amenaja un astfel de centru, dar spațiul era restrâns și impropriu. Tot așa, veneau bătrâni, mulți dintre ei neglijați. Nu se mai duc la câmp, sunt vizitați extrem de rar sau deloc, nu mai sunt grădini sau vii, au fost abandonate.”
869.133 lei este valoarea totală a proiectului. Se estimează că va fi finalizat în cursul lunii aprilie 2024.
Din aceleași considerente, au fost direcționate fonduri, de la nivel local sau județean, pentru un centru de zi pentru copii, funcțional de câțiva ani. Are rol de prevenire a separării copilului de familie, a abandonului și de evitare a instituționalizării, prin asigurarea de servicii de consiliere, îngrijire, educație și recreere.
„Le asigurăm inclusiv pregătirea temelor pentru a doua zi. Zic că am făcut o treabă bună, câtă vreme, la nivelul județului, mai funcționează doar un singur astfel de centru.”
24.163.067 lei a fost suma atrasă, de Primăria comunei Ștefan cel Mare, pentru modernizarea străzilor, în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală.
La acest moment, printr-un alt proiect, depus în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, suma aprobată pentru modernizarea și asfaltarea de drumuri de interes local, ultimele la nivelul localității, este de 4.565.312 lei.
Comuna oferă următoarele facilități:
- străzi asfaltate, trotuare și rigole betonate;
- rețea de alimentare cu apă potabilă;
- rețea de evacuare a apelor reziduale cu stație de epurare;
- centru after-school;
- acces facil către principalele căi rutiere și de transport pe calea ferată, însemnând acces la A2, DN3A, magistrala feroviară București-Constanța;
- servicii de comunicații moderne.
2.340.000 lei (471.707 euro) a atras comuna Ștefan cel Mare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, bani care sunt folosiți pentru amenajarea a 8 kilometri de piste pentru biciclete, în cadrul unui proiect pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde.
Au mai fost atrase fonduri pentru:
- reabilitare cămin cultural: 1.635.736 lei;
- construire și dotare sediu primărie: 3.908.541 lei.