În câteva zile vor demara lucrările de reabilitare și de asfaltare pentru ultimele străzi, rămase nemodernizate, în comuna Ulmu.
Nelu Cantaragiu ne declară că acest proiect trebuia demarat din toamna anului trecut, însă au intervenit situații neprevăzute, legate de decontarea sumelor pentru alte lucrări aflate în portofoliul constructorului.
„Vorbim de asfaltarea a încă 10 kilometri de drumuri de interes local, asta însemnând că, prin această investiție, cu bani atrași de la nivel guvernamental, se va încheia procesul de modernizare a străzilor în întreaga comună.”
12.315.000 lei este suma acceptată la finanțare, pentru comuna Ulmu, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, însemnând reabilitări și asfaltări de drumuri pe o lungime totală de 10.546 metri liniari.
Banii sunt insuficienți pentru această lucrare, câtă vreme prețul materialelor de construcții diferă de la o zi la alta, iar rata inflației este una galopantă.
Se vor reabilita și asfalta următoarele străzi:
Satul Zimbru:
- strada Berzei, pe 249 metri liniari;
- strada Mihai Eminescu, pe 247 metri liniari;
- strada George Topârceanu, pe 248 metri liniari;
- strada Nicolae Iorga, pe 92 metri liniari;
- strada George Enescu, pe 338 metri liniari;
- strada Marin Preda, pe 248 metri liniari;
- strada Amza Pelea, pe 86 metri liniari;
- strada Pinului, pe 170 metri liniari;
- strada Câmpului, pe 663 metri liniari.
Total: 2341 metri liniari.
Satul Făurei:
- strada Narciselor, pe 176 metri liniari;
- strada Rozelor, pe 171 metri liniari;
- strada Mihai Viteazu, tronsonul I, pe 200 metri liniari;
- strada Mihai Viteazu, tronsonul II, pe 176 metri liniari;
- strada Lalelelor, pe 245 metri liniari;
- strada Pescarului, pe 258 metri liniari;
- strada Luceafărului, pe 135 metri liniari;
- strada Vișinilor, p 244 metri liniari;
- strada Școlii, pe 82 metri liniari;
- strada Stupinei, pe 250 metri liniari;
- strada Zambilei, pe 276 metri liniari.
Total: 2213 metri liniari.
Satul Ulmu:
- strada Mărgineni, pe 146 metri liniari;
- strada Molidului, tronson I, pe 37 metri liniari;
- strada Molidului, tronson II, pe 335 metri liniari;
- strada Nucilor, tronson I, pe 86 metri liniari;
- strada Nucilor, tronson II, pe 324 metri liniari;
- strada Vânătorului, tronson I, pe 68 metri liniari;
- strada Vânătorului, tronson II, pe 326 metri liniari;
- strada Macului, pe 180 metri liniari;
- strada Speranței, pe 112 metri liniari;
- strada Mostiștei, sectorul 3, pe 277 metri liniari;
- strada Victoriei, pe 281 metri liniari;
- strada Mostiștei, sectorul 4, pe 55 metri liniari;
- strada Decebal, pe 92 metri liniari;
- strada Berzei, pe 178 metri liniari;
- strada Crinului, pe 276 metri liniari;
- strada Crizantemelor, pe 316 metri liniari;
- strada Ghiocelului, pe 208 metri liniari.
Total: 3297 metri liniari.
2.436.000 euro este suma atrasă numai pentru această investiție, necesarul fiind, însă, mai mare cu 1 milion de euro. În schimb, datorită bunei gestionări a banilor publici, ne declară același interlocutor, azi, la Primărie Ulmu, există o sumă în excedent, destinată secțiunii de dezvoltare, de peste 3.000.000 lei.
„Niciodată n-a avut Primăria comunei Ulmu o asemenea sumă, în conturi, pentru investiții realizate de la bugetul local.”
Nelu Cantaragiu ne spune și de nu s-a mai întâmplat așa ceva: banul public era furat, efectiv.
„Consiliul Local are la dispoziție o suprafață de 500 de hectare. Am recuperat banii din redevențe și am făcut procedurile legale pentru închirierea de terenuri prin licitație publică, însemnând peste 200 hectare de teren arabil. Numai pentru terenurile cu destinație agricolă se încasează, anual, suma de 600.000 lei.”
Anterior, suprafețe întinse de terenuri agricole erau folosite cu încălcarea legii, iar pentru altele se plăteau redevențe de nici 300 lei/hectar/an, terenuri aflate în exploatarea unui fost edil local. La acest moment, se plătesc redevențe și de 3.000 lei/ha/an, însemnând o plată de 10 ori mai mare.
Cu excedentul bugetar aflat la dispoziția Primăriei Ulmu, se vor finanța contribuțiile locale la proiectele derulate, cu bani proveniți de la Uniunea Europeană, însemnând, în primul rând, reabilitarea dispensarului uman. S-a reușit, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, atragerea sumei de 800.000 lei, pentru această investiție, la care se va adăuga suma de 350.000 lei de la bugetul local. Nelu Cantaragiu afirmă că toate sumele atrase constituie o activitate intensă de elaborare de proiecte.
Dispensarul uman asigură spațiul pentru un medic de familie. Prin această investiție, primarul Nelu Cantaragiu spera să atragă un medic de familie care să-și aibă rezidența pe raza comunei. În trecut, aceeași clădire asigura spațiul necesar și pentru funcționarea unei farmacii, dar aceasta nu s-a dovedit viabilă din punct de vedere comercial.
Se vor, înființa, totodată, centre de colectare prin aport voluntar, un teren multifuncțional de sport, care să deservească școala gimnazială de pe raza comunei, urmărindu-se, totodată, reabilitarea parcului comunal.