AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Valea Argovei

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Valea Argovei

Sunt în plină execuție lucrările de asfaltare a drumurilor de interes local, în două sate ale comunei, cele mai mari, Valea Argovei și Vlădiceasca, în urma unui proiect derulat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea acceptată la finanțare este de 14.392.503 lei, necesară pentru modernizarea de străzi pe o lungime de 9,5 kilometri.

„Eu sper, din tot sufletul, dacă ne permite timpul, că ne-a cam întârziat, ca în două săptămâni să terminăm de așternut stratul de piatră pentru toate străzile prinse în proiect. După aceea, cam pe la sfârșitul acestei luni, estimez că vom începe să așternem și stratul de asfalt.”

Proiectul vizează modernizarea și asfaltarea următoarelor străzi: Primăriei, Neagului, tronson 1 și 2, Speranței, tronson 1, Canalului, Mijlocie, tronson 3, Prelungirea Marginii, Pescarului, tronson 2 și 3, Baciului, tronson 2, Tufănelelor, tronson 2, Pompierului, tronson 2, Veterinarului, Moldovenilor, tronson 2, Tâmplarului, Poștașului, Magazionerului, tronson 2 și 3, Caișilor, tronson 2 și 3, Florilor, Batozei, Profesoarei, Combiului, Pirel, Bălții, Căminului, tronson 2, Turcului , Delenilor, Cazanului, Islazului, Speranței, tronson 1, Mijlocie, tronson 1, Luncașilor, tronson 2, Ulecea, Grădinii, FN 1, FN 4, Câmpului, tronson 1 și 2, Miciurin, tronson 1 și 2, Frizerului, tronson , Căpitanului, tronson 1 și 2, Teiului, tronson 2, Școlii, Închisă, Baba Ana 1, 2 și 3, FN 2.

„S-au executat lucrări de decopertare, de îndepărtare a vegetației, s-a pus primul strat de balast, iar acum se livrează piatra, care este tasată. Se lucrează în forță”.

Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei, supraveghează, permanent, lucrările. Prin această investiție, cele două sate, Valea Argovei și Vlădiceasca, nu vor mai avea străzi neasfaltate.

„Sătenii sunt foarte mulțumiți că am reușit să atragem această investiție, pentru comuna noastră. Vorbim de străzi pe o lungime de 9 kilometri și jumătate, acestea nefiind prinse în programele de modernizare și de asfaltare anterioare. E adevărat, sunt străzi mărginașe sau străzi de legătură. După recepționarea acestei lucrări, pentru cele două sate, Vlădiceasca și Valea Argovei, se va încheia, în mare, procesul de asfaltare. E adevărat, o singură stradă va mai rămâne nemodernizată, dar este tot una mărginașă.”

Străzile din satul Siliștea nu au fost prinse în acest proiect câtă vreme sunt acceptate la finanțare lucrări pentru introducerea rețelelor de canalizare menajeră. Cu o populație de 675 locuitori, satul Siliștea, tot prin Programului National de Investiții „Anghel Saligny”, i-a fost repartizată suma de 10.607.496 lei pentru înființarea rețelei de apă uzată cu stație de epurare. În satul Ostrovu, însă, situația este una atipică: doar doi locuitori permanenți mai numără așezarea, în fapt o familie, celelalte locuințe fiind folosite, de regulă, în mod temporar, pe perioada sezonului cald, ca spații de relaxare.

Acestea sunt investițiile atrase, de Primăria comunei Valea Argovei, în perioada 2022 – 2024, cu un total al fondurilor situat la 25.000.000 lei.

În cursul anului trecut, a fost inaugurată și baza sportivă din satul Valea Argovei, după ce au fost executate lucrări de modernizare constând în amenajare tribune, vestiare, grupuri sanitare și împrejmuire.

„În ultima vreme, s-a lucrat la rețeaua de canalizare, cu bani atrași prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Nu am reușit să punem în funcțiune rețeaua, pentru că au tot fost de rectificat sau de lucrat la mărunțișuri, cum le spunem, iar constructorul a solicitat prelungirea termenului pentru finalizarea lucrărilor. Ca să vă spun sincer, nouă ne-a convenit acest aspect, pentru că, din moment ce se derulează lucrări de asfaltare, ulterior trebuie ridicate la cotă gurile de canalizare. Dacă recepționam lucrările de canalizare, această problemă rămânea nerezolvată.”

„Încerc să duc la sfârșit toate aceste proiecte și, da, recunosc, este vorba și de orgoliu personal, dar și de mândria de a putea spune că am făcut ceva bun pentru comunitatea pe care o reprezint și-n mijlocul căreia trăiesc. Vreau să-mi pun amprenta pe această comună, din punct de vedere edilitar-gospodăresc, deși sunt ani în care au fost atrase, la nivelul comunei, investiții uriașe față de posibilitățile bugetare locale.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read