AcasăFlashSimpozionul Internațional Orizonturi Didactice - Ediția 2018

Simpozionul Internațional Orizonturi Didactice – Ediția 2018

Anul 2018 a fost desemnat „Anul European al Patrimoniului Cultural”, obiectivele sale fiind de a încuraja prețuirea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la istoria și la valorile comune, precum și de consolidare a sentimentului de apartenență la un spațiu european comun.

Va fi o oportunitate de a se evidenția importanța culturii europene și ceea ce U.E. poate să facă în privința conservării, a digitizării și a infrastructurii patrimoniului. În întreaga Europă se vor organiza evenimente, precum și campanii de informare, de educare și sensibilizare, o serie de inițiative și evenimente care vor permite cetățenilor să se implice și să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural, cel care modelează personalitatea și viața de zi cu zi. El face parte integrantă din orașele, peisajele și siturile arheologice ale Europei. Nu îl întâlnim doar în literatură, în artă sau în obiecte, ci și în meșteșugurile pe care le-am moștenit de la străbunii noștri, în poveștile pe care le spunem copiilor noștri, în mâncarea de care ne bucurăm împreună, în filmele pe care le vedem și în care ne recunoaștem. Patrimoniul cultural are o valoare universală pentru noi ca indivizi și pentru comunitățile și societățile noastre.

În acest context, Casa Corpului Didactic Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași, în calitate de organizatori, vor marca ziua manifestărilor cultural- științifice prin intermediul Simpozionului Internațional „Orizonturi Didactice” cu tema „PATRIMONIUL CULTURAL LA CONFLUENȚA DINTRE TRECUT ȘI VIITOR ” în data de 25.05.2018, începând cu ora 14.00, în locația Liceului Danubius Călărași.

Au răspuns invitaţiei, în calitate de parteneri: Prefectura Judeţului Călăraşi; Primăria Municipiului Călăraşi; Consiliul Judeţean Călăraşi; Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi; Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” Călăraşi; și Liceul „Danubius” Călărași;

Prețuindu-ne patrimoniul cultural ne putem descoperi diversitatea și putem iniția un dialog intercultural despre lucrurile pe care le avem în comun. Nu putem permite ca patrimoniul nostru cultural să se deterioreze sau să se distrugă și tocmai de aceea în 2018, căutăm modalități de a-l celebra și conserva.

Obiective prioritare urmărite a fi atinse prin intermediul acestui simpozion internațional sunt: promovarea strategiilor şi intervenţiilor privind asigurarea calităţii în educaţie; diseminarea practicilor pozitive în formarea profesională continuă; diseminarea bunelor practici în utilizarea strategiilor didactice interactive; promovarea exemplelor pozitive privind integrarea tehnologiilor multimedia în şcoală; încurajarea şi evidenţierea caracterului formativ al actului didactic; promovarea valorilor europene şi întărirea dimensiunii europene în educaţie.

Colectivul de coordonare și toți cei implicați în derularea evenimentului: Prof. Elena Mihăilescu – Inspector şcolar general,  ISJ Călăraşi; Prof. Steluța Caraion – Inspector şcolar general adjunct, ISJ Călăraşi; Prof. Camelia Croitoru – Director, CCD Călăraşi; Conf.univ.dr. Angelica Vâlcu – Facultatea de litere – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi; Prof. Iulia  Călărașu – inspector școlar; Prof. Adriana  Sofian – inspector școlar; Prof. Liliana  Răcaru – inspector școlar; Prof. Constantin Croitoru – Liceul „Danubius” Călărași; Prof. Andrei Aurelia – profesor metodist, CCD Călărași; Prof. Liliana Gingașu – profesor metodist, CCD Călăraşi; Prof. Mihaela Mariana Spina – profesor metodist, CCD Călărași; Prof. Constantina  Șișman – profesor metodist, CCD Călărași; Ing. Dorina Ursan – bibliotecar CCD Călărași; Inf. Stelian Cristi Botoi – CCD Călăraşi, Prof. Constantin  Croitoru – Liceul “Danubius” Călăraşi; Prof. Eufrosina Amza – Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” Călăraşi; Prof. Corina – Mihaela  Ionescu – Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” Călăraşi; Prof. George  Stoian – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Călăraşi; a facilitat și urmărit atingere tematicilor strategii didactice interactive într-o abordare transdisciplinară; integrarea tehnologiilor multimedia în şcoală; promovarea proiectelor transdisciplinare; dezvoltarea durabilă a societății în context european; descoperirea și aprecierea patrimoniului cultural european, simpozionul fiind centrat pe ideea de a prilejui schimbul de experienţă acumulată de cadrele didactice participante, atât în ţară cât şi în spaţiul european, în domeniul stategiilor didactice interactive şi a integrării tehnologiilor multimedia în şcoală.

Această manifestare se doreşte a fi un atelier deschis comunicării didactice, în vederea schimbului de idei cu privire la modul în care se  poate acţiona activ asupra educabilului, împărtăşindu-i valori şi concepte fundamentale din propria cultură şi din cea europeană.

„Patrimoniul cultural este mai mult decât o amintire din trecut – este cheia viitorului nostru. Un an european al patrimoniului cultural va fi o oportunitate de a crește conștientizarea importanței sociale și economice a patrimoniului cultural și de a promova excelența în acest sector” (Tibor Navracsics, Comisar European pentru Educație, Cultură și Sport). Este important să îl păstrăm și să îl transmitem generațiilor următoare. Putem să ne gândim la el ca la ceva static sau aparținând trecutului, însă în realitate evoluează prin modul în care ne raportăm la el, prin implicarea noastră. Mai mult decât atât, patrimoniul nostru cultural joacă un rol important în construirea viitorului Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read