Acasă Actualitate Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor prin distribuție la vizuină a momelilor...

Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor prin distribuție la vizuină a momelilor vaccinale antirabice – campania a II-a 2020

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta                   Alimentelor Calarasi pentru informarea si constientizarea populatiei anunta ca incepand cu data de 26.10.2020, pe teritoriul judetului Calarasi se deruleaza  a doua campanie de vaccinare anuala  antirabica a vulpilor, prin distributia manuala a momelilor vaccinale antirabice, actiune ce se va desfasura prin medicii veterinari oficiali si reprezentanti ai fondurilor de vanatoare.

Acţiunea privind campania de vaccinare antirabică a vulpilor se înscrie în cadrul programului naţional de control şi eradicare a rabiei in conformitate cu Programul strategic al Romaniei de supraveghere, control si eradicarea rabiei la vulpi aprobat prin HG nr 55/2008, cu modificarile ulterioare, si aprobat de catre Comisia Europeana pentru anul 2020.

La minim 45 de zile de la finalizarea campaniei  de distributie aeriana a momelilor vaccinale la vulpi, se va evalua eficienţa vaccinării prin examene de laborator pe probele prelevate de la vulpile recoltate în urma vânătorii, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.

DSVSA Calarasi recomandă populaţiei să respecte anumite reguli pentru prevenirea cazurilor de rabie:

  • Aanimalele de companie (câini, pisici) trebuie vaccinate antirabic;
  • Evitati contactul cu momelile vaccinale antirabice pentru vulpi de catre animale domestice si mai ales de catre persoane. Momelile antirabice pentru vulpi sunt sub forma unor tablete cu miros puternic de peşte.
  • În cazul în care se găseşe o momeală cu învelişul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de manusi se plaseaza momeala intr-o punga de plastic si se anunţa medicul veterinar din cea mai apropiata localitate.
  • Este important sa se anunte medicul veterinar, administratia publica locala sau gestionarul fondului de vanatoare daca sunt gasite animale moarte pe teritoriul supus vaccinarii.

În cazul când cineva a fost muşcat:

  • persoana respectivă să se prezinte de urgenţă la medic ;
  • să fie informat si medicul veterinar.

DSVSA Calarasi prin medicii veterinari de libera practica desfasoara din luna octombrie a acestui an campania obligatorie de vaccinare  antirabica a cainilor si pisicilor din gospodariile populatiei.

Vaccinarea profilactică antirabică va fi executata de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti, operatiunea de vaccinare fiind gratuita la caini si contracost la pisici. Costul vaccinului antirabic este suportat din bugetul DSVSA Calarasi.

Identificarea cainilor este obligatorie, asa cum este prevazut in Ordinul presedintelui ANSVSA 1/2014, operatiunea de microcipare fiind realizata de orice cabinet medical veterinar , si este suportata de proprietar.

 Neprezentarea de catre detinatorii de caini si pisici pentru efectuarea operatiunii sanitare veterinare obligatorii de vaccinare antirabica, cat si refuzul acestora de a supune animalele actiunii de microcipare si vaccinare antirabica sau neacordarea sprijinului necesar pentru a fi efectuate aceste operatiuni, atrage dupa sine sanctionarea contraventionala conform HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, art 5, lit J, punct 3 si 4 cu amenda de la 400 la 800 lei.

Apelati la medicul veterinar de libera practica din localitate pentru microciparea si inregistrarea cainilor in RECS , efectuarea vaccinarii antirabice a cainilor si pisicilor, rabia (turbarea)  fiind o boala transmisibila de la animale la om, cu efecte letale.

    DIRECTOR EXECUTIV ,

Dr. Viorel BUCUR 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read