Privind semnarea Declarației simbol de unire cu Republica Moldova

Marți, 27 martie, la ora 16.30, primarul Municipiului Călărași. Daniel Ștefan Drăgulin, a convocat de îndată ședința extraordinară a Consiliului Local pentru susținerea Declarației simbolice de unire cu Republica Moldova. Momentul vine la exact 100 de ani de când Sfatul Țării, la Chișinău, adopta Declarația de unire a Basarabiei cu Regatul României.

Declarația simbolică semnată de primarul Daniel Ștefan Drăgulin și de consilierii locali va fi transmisă Președintelui României, Camerei Deputaților, Senatului și Guvernului României. Un exemplar al Declarației simbolice de unire cu Republica Moldova va ajunge și la frații noștri de peste Prut din orașul Călărași.

Participanților la eveniment li s-a oferit posibilitatea să semneze, alături de primar și consilieri locali, declarația simbolică.

La eveniment au oferit un mic moment artistic elevi ai Școlii gimnaziale Tudor Vladimirescu și Palatului Copiilor Călărași.

Textul Declarației simbolice de unire cu Republica Moldova:

ROMÂNIA

Consiliul local al municipiului Călărași

Județul Călărași

DECLARAȚIE  SIMBOLICĂ DE UNIRE CU REPUBLICA MOLDOVA

Având în vedere dreptul istoric și dreptul de neam, pe baza principiului că popoarele singure să-și hotarască soarta lor;

Ținând cont de  adevărul istoric, atât de frumos exprimat în cuvintele cronicarului moldovean Miron Costin, că și moldoveanul, și munteanul, și ardeleanul, cu toții una suntem și de la Râm ne tragem;

Însușindu-ne Declarația Parlamentului României din 24 iunie 1991 care solicită tuturor autorităților publice de a iniția măsuri și a sprijini acțiunile legitime ale fraților noștri din teritoriile românești, anexate cu forța în baza Pactului Molotov-Ribentrop;

Luând act cu mare bucurie și satisfacție de hotărârile adoptate de cele peste 100 de consilii locale din Republica Moldova prin care se declară, simbolic, Unirea cu România;

În deplin acord cu hotărârile adoptate de Marea Adunare Centenară,  întrunită la Chișinău în Duminica Buneivestiri din 25 martie a.c.;

Cinstind astfel memoria celor peste 800 de eroi călărășeni care și-au jertfit viața în Războiul pentru Reîntregirea Neamului Românesc,

CONSILIERII LOCALI ȘI PRIMARUL MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI

Își exprimă, fără rezerve, ferm și hotărât, intenția de a sprijini orice demers al autorităților publice centrale și locale din România și Republica Moldova care sunt orientate pentru reconsfințirea Deciziei istorice luate la Chișinău în urmă cu 100 de ani.

Susținem și sprijinim  dreptul legitim al fraților noștri dintre Prut și Nistru de a  promova valorile spirituale românești și de a se integra în Marea  Familie a Uniunii Europene.

Încurajăm toate unitățile administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova să urmeze cu încredere și curaj calea către realizarea Unirii depline a celor două state surori.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Călărași, 27 martie 2018

Comunicat de presă

COMUNICAT DE PRESĂ Privind calendarul lunii iulie a activităților ce se desfășoară sub egida Centenarului, în județul Călărași