Călărași SUD
Actualitate

Controale ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași în sectorul produselor alimentare – august 2020

banner

În cursul lunii august 2020, inspectorii de specialitate ai Directiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Calarasi au efectuat un numar de 184 actiuni de control, actiuni desfasurate si in zilele de sambata si duminica,  în targuri si piete agroalimentare, in unitati din industria alimentară care desfășoară activități în domenii precum: vanzarea cu amanuntul a produselor de origine animala si nonanimala,  cat şi in unităţi de depozitare si desfacerea a acestora.

Controalele, efectuate si in echipe mixte cu inspectori ai IPJ Calarasi,  au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Ca urmare a neregulilor constatate și încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate și s-au aplicat 28 de sancțiuni contravenționale în baza HG 984/2005 actualizată în valoare totală de  92.700 de lei.

În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menționăm:

–  neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi: neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și/sau tehnologice de producție, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, lipsă contract cu furnizor de servicii DDD;

– neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

– neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare), fiind identificati in pietele agroalimentare producatori particulari care comercializau branza telemea si lapte crud fara autorizatie sanitara veterinara si fara fise de sanatate a animalelor;

–  neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;

– alte tipuri de neconformități identificate : desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-vetrinar și pentru siguranța alimentelor, neanunţarea începerii activităţii de către operatorii alimentari.

În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pentru anul 2020, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea calității produselor alimentare în valorile maxime admise ale unor parametrii privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ustensile de lucru.

Reamintim:

– în contextul evoluției COVID -19, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia măsuri de prevenire a răspândirii virusului, precum menţinerea distanţării fizice, limitarea contactelor externe la cele absolut necesare dar și reguli suplimentare de igienă, acolo unde este cazul, în special când un angajat este depistat pozitiv la acest virus;

– în unitățile de vânzare cu amănuntul, o atenție deosebită trebuie acordată  măsurilor de igienizare sporite, în special în zonele în care se identifică puncte de atingere cu risc ridicat (cărucioare de cumpărături, mânerele ușilor, cântarul utilizat de către clienți) și în vitrinele cu alimente, deschise spre vânzare (salată, vitrinele cu produse proaspete și produse de panificație);

  • la dispoziția consumatorilor trebuie puse produse pentru dezinfectarea a mâinilor, la intrarea și ieșirea din spațiile alimentare.

Controalele DSVSA Calarasi vor continua cu aceeași intensitate .

Numărul de telefon al DSVSA Calarasi unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor este : 0242 – 313676

Misiunea medicilor veterinari este aceea de a proteja sanatatea dumneavoastra si a animalelor dumneavoastra .

     DIRECTOR EXECUTIV,

     Dr. Viorel BUCUR

Articole asemănătoare

Primăria municipiului Călărași: Nou contract cu finanțare europeană nerambursabilă

Stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014 – 2020

publish@calarasisud.ro

DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMETELOR CALARASI IN ALERTA DATORITA FOCARULUI DE PESTA PORCINA AFRICANA IN EXPLOATATIE COMERCIALA DE SUINE

publish@calarasisud.ro

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și folosirea datelor dvs. pe acest site web.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Respectând prevederile legii 677/2001 vizând protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și la libera circulație a acestor date, SC GRUPEX 2000 SRL este înscrisă la ANSPDPC ca operator de date cu nr. 0019559 . Clientul companiei SC GRUPEX 2000 SRL își exprimă în mod expres consimțământul ca datele sale personale să fie preluate, stocate și prelucrate prin sisteme manuale și automate în următoarele scopuri: livrarea de servicii, îmbunătățirea conținutului furnizat, activități statistice sau de raportare. Accept Citește mai departe...