Acasă Anunțuri Controale DSVSA Călărași în sectorul creșterii animalelor și sectorul produselor alimentare de...

Controale DSVSA Călărași în sectorul creșterii animalelor și sectorul produselor alimentare de origine nonanimală – octombrie 2020

Actiunile de control se realizează în baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2020 cat si in baza precizarilor tehnice ale ANSVSA, in contextual evolutiei pestei porcine africane si al pandemiei de coronavirus și vizează atat crescatorii de animale cat si operatorii din industria alimentară care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume – fructe.
În cursul lunii octombrie 2020, DSVSA Calarasi, prin medicii veterinari oficiali a efectuat un număr de 52 actiuni de control privind prevenirea aparitiei si evolutiei pestei porcine africane la nivelul gospodariilor particulare de suine, stane, ferme comerciale de suine, fonduri de vanatoare si medici veterinari de libera practica.
DSVSA Calarasi atentioneaza crescatorii de suine asupra respectarii prevederilor Ord ANSVSA nr 20/2018 privind detinerea in gospodariile populatiei a unui numar limitat de suine , cu respectarea conditiilor de biosecuritate prevazute de Ord ANSVSA nr 20/2018, astfel:

  • Pana 5 capete suine la ingrasat doar pentru consum familial
  • Pana la 20 capete suine si peste 20 capete suine, proprietarului ii revine obligatia declararii activitatii si inregistrarea sanitara veterinara la DSVSA Calarasi, declararea activitatii la Registrul Oficiului Comertului ;
    Obligatoriu, suinele detinute vor fi identificate prin crotaliere si declarate la medicul veteinar de libera practica din localitate, in caz contrar vor fi aplicate sanctiuni contraventionale in baza HG 984/2005, cu modificari .
    Pentru neconformitatile constatate privind detinerea de suine neidentificate , detinerea peste 5 capete suine in scopuri comerciale au fost aplicate 7 sanctiuni contraventionale la nivelul gospodariilor particulare, din care 3 sanctiuni in valoare toatla de 7200 lei si 4 avertismente.
    Targurile de animale desi se mentin inchise, fiind interzisa activitatea de comercializare a animalelor vii, au fost supuse saptamanal actiunilor de control in echipe mixte cu IPJ Calarasi si IJJ Calarasi, concomitent fiind efectuate actiuni tematice de control in sectorul sigurantei alimentelor privind comercializarea produselor de origine animala si nonanimala in targuri si piete agroalimentare, cu respectarea nomelor de protectie privind prevenirea aparitiei COVID 19.
    Acțiunile de verficare au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
    Controalele efectuate se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.
    In timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi instrucțiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020, urmărindu-se încadrarea calității produselor alimentare în limitele maxime admise privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ustensile de lucru din unitățile de industrie alimentară.
    In acest context, pentru a contribui la limitarea difuzarii acestei epidemii, DSVSA Calarasi va informeaza asupra masurilor de prevenire pe care trebuie sa le luam :
  • Evitarea contactului cu persoanele care sufera de infectii reperatorii acute si interzicerea acestora de a veni in contact direct sau indirect cu animalele;
  • Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun sau cu solutii dezinfectante, in special dupa contactul direct cu persoanele sau cu animalele bolnave;
  • Evitarea contactului neprotejat cu animalele din ferme sau cu animalele salbatice;
  • Folosirea echipamentelor de protectie complete in actiunile de prevenire si combatere a bolilor la animale, in laboratoarele de diagnostic, in activitatile de inspectii in abatoare, ferme/gospodarii ale populatiei, cabinete medicale, clinici veterinare etc;
  • Toate produsele de origine animala in stare cruda (carnea, organe, lapte etc) trebuie manipulate cu grija pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimente ce nu necesita gatire, conform normelor de bune practica de siguranta alimentara;
  • Gatirea termica a carnii, oualor, laptelui (produse si subproduse de origine animala);
  • Respectarea procedurilor de curatare si dezinfectare, precum curatarea minutioasa a suprafetelor cu apa si detergent si aplicarea de dezinfectanti;
  • Efectuarea de schimburi comerciale cu evitarea oricarui risc epidemiologic.

Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grija de sanatatea dumneavoastra si a animalelor dumneavoastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read