Călărași SUD
Actualitate

Două focare de gripă aviară confirmate în Bulgaria

banner

Comisia Europeană a notificat apariţia în Bulgaria a 2 (două) noi focare de gripă aviară (influenţă aviară) înalt patogenă subtipul H5N8.
Focarele au fost confirmate la 2 (două) ferme de găini ouătoare din regiunea Vidin.
Conform celor menţionate de reprezentantul Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria, nu au fost înregistrate miscări de păsări din fermă, dar au fost efectuate livrări de ouă in intervalul de 21 zile anterior declarării focarului.
Autorităţile bulgare au precizat că ouăle livrate vor fi retrase şi puse sub restricţie.
În zona de protecţie a focarelor funcţionează o fermă de găini ouătoare cu un efectiv de 233 000 păsări şi două ferme de raţe cu un efectiv de 8200 păsări.
în zona de supraveghere funcţionează 3 ferme de raţe cu un efctiv de 89000 păsări.
Având în vedere contextul regional respectiv declararea mai multor focare de gripa aviară înalt patogenă subtipul H5, la păsări domestice în regiunile Hascovo, Garvanovo, Malevo si Vidin din Republica Bulgaria şi faptul că Romania se află pe una din principalele căi de migraţie ale păsărilor sălbatice (migraţia păsărilor salbatice reprezintă principalul rezervor şi vector la nivel global al acestei boli), DSVSA Călăraşi a instituit măsuri specifice, respectiv întărirea normelor de biosecuritate în ferme avicole şi acţiuni de control oficial atât în exploataţiile comerciale cât şi exploataţii nonprofesionale deţinătoare de păsări, cât şi acţiuni de control privind circulaţia animalelor vii pe drumuri publice şi adiacent târgurilor de animale vii, care la această dată sunt menţinute închise ca măsură de prevenire a apariţiei şi evoluţiei pestei porcine africane.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi avertizează populaţia asupra riscului de îmbolnăvire de gripă aviară, cu recomandarea aplicării de măsuri generale în vederea prevenirii imbolnavirii:

 • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar;
 • Nu manipulați păsări moarte;
 • Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave;
 • Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate;
 • Ţineţi păsările închise în curte, pentru a evita contactul cu păsările din alte gospodării sau cu păsările sălbatice;
 • Nu lăsaţi raţele şi gâştele pe bălţi sau lacuri
 • Anunțați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar veterinar şi autorităţilor responsabile, în cazul în care constataţi:
  • Pasările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite cu aripile căzute, au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis, au pete roşii de culoare roşu închis pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări.
  • Capul şi gâtul sunt umflate, colorate roşu închis, pasarea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea gâtului şi paralizii.

DSVSA Calarasi recomandă că în această perioadă toate păsările deţinute în gospodării să fie vaccinate împotriva pseudopestei aviare, una dintre cele mai grave boli infecţioase şi contagioase ale păsărilor provocând pierderi importante în efectivele de păsări, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv.
Acordați tot sprijinul personalului sanitar veterinar.
Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grijă de sănătatea dumneavoastră şi a animalelor dumneavoastră.
Anunţaţi în timp util către DSVSA Călăraşi fiecare caz de morbiditate şi/ sau mortalitate la păsările domestice sau păsările sălbatice pentru a interveni cu maximă responsabilitate în teritoriu, la număr de telefon 0242/313676.

Director executiv,
Dr. Viorel BUCUR

Articole asemănătoare

PSD-iștii văd venind cea mai mare înfrângere de după Revoluție / Iohannis: PSD bagă în disperare pensionarii cu o minciună gogonată

publish@calarasisud.ro

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași: Măsuri dispuse privind gripa aviară

publish@calarasisud.ro

Costinel Milescu, candidat PNL la Primăria Oltenița: ” Îmi doresc să repunem Oltenița în block-starturi”

publish@calarasisud.ro

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și folosirea datelor dvs. pe acest site web.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Respectând prevederile legii 677/2001 vizând protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și la libera circulație a acestor date, SC GRUPEX 2000 SRL este înscrisă la ANSPDPC ca operator de date cu nr. 0019559 . Clientul companiei SC GRUPEX 2000 SRL își exprimă în mod expres consimțământul ca datele sale personale să fie preluate, stocate și prelucrate prin sisteme manuale și automate în următoarele scopuri: livrarea de servicii, îmbunătățirea conținutului furnizat, activități statistice sau de raportare. Accept Citește mai departe...