AcasăActualitateDIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR CĂLĂRAŞI , condiţii speciale pentru a...

DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR CĂLĂRAŞI , condiţii speciale pentru a putea vinde mieii de Paşte în perioada 30 martie – 18 aprilie 2020

În perioada premergătoare Sărbatorilor Pascale, sacrificarea mieilor trebuie să se realizeze în abatoare, abatoare de capacitate mică, centre de sacrificare şi puncte de sacrificare la nivelul fermei autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, şiîn situaţii excepţionale, doar în perioada 30 martie – 18 aprilie 2020 (Premergător Paştelui Catolic şi Paştelui Ortodox), sacrificarea mieilor se poate realiza şi  în locuri/ spaţii organizate şi amenajate temporar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinarăşi în care sunt respectate cerinţele de igienă prevazute de Reg. CE nr. 852/2004 şi Reg. 853/2004.

Având în vedere situaţia generată de evoluţia pandemiei COVID – 19,  în situaţia în care distanţa de la fermă/exploataţie este mare, făcând imposibilă deplasarea până la abator autorizat sanitar veterinar sau către un loc/spaţiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor amenajat de către primarii,se poate aproba sanitar veterinar amenajarea unui spaţiu/ loc temporar de sacrificare a mieilor la nivelul fermei/ exploataţiei autorizată/ înregistrată sanitar veterinar în vederea sacrificării mieilor proveniti doar din exploatatia proprie.

În acest sens, la nivelul fermei/exploataţiei trebuie să fie asigurate facilităţi astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (sncu), astfel încat procesul de sacrificare al mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor.

În cazul mieilor destinaţi sacrificării, se va avea în vedere:

  • Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examnului ante-mortem de către un medic veterinar oficial.
  • Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzãtoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare.
  • Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificarii conform Reg CE 1099/2009.
  • Efectuarea examenului post – mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial.
  • Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (sncu) conform Reg CE 1069/2009.
  • Verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel.
  • Carnea de miel  va fi marcată cu marca de sănatate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.
  • Carnea de miel  rezultata la nivelul fermei/ exploataţiei proprii nu poate fi livrată către alte unitaţi din domeniul alimentar autorizate/ înregistrate sanitar veterinar, aceasta va fi comercializată doar către consumatorul final.

Totodata, precizăm, că la nivelul fermei/exploataţiei trebuie să fie deţinute şi implementate proceduri pentru a respecta distanţa minimă socialăîntre persoane impusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSSU), precum şi celelalte măsuri de protecţie care să prevină infectarea cu COVID -19.

Înaceastă perioadă va fi asigurată permanenţa la nivelul circumscripţiilor, inclusiv în zilele de sâmbatăşi duminică. La sediul acestora, vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităti şi zone indemne de boli transmisibile.

Se va permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiţii în care în aceste spaţii sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară sau există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.

Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animalăşi non-animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranţa alimentelor şi neînregistrate, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiţii adecvate de igienăşi siguranţă alimentară.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numărul de telefon al  D.S.V.S.A. Călăraşi 0242 / 313676.

DSVSA CălăraŞi ARE rugămintea CA FIECARE CETĂŢEAN să limiteze la maxim deplasările, să vegheze la sănătatea lor și a familiilor, ŞI să ia toate măsurile pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2 și răspândirii acestuia.

           DIRECTOR EXECUTIV ,

Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read