AcasăActualitateDSVSA CĂLĂRAȘI: Un nou focar de gripa aviară confirmat în Bulgaria

DSVSA CĂLĂRAȘI: Un nou focar de gripa aviară confirmat în Bulgaria

Comisia Europeana  a notificat aparitia in Bulgaria a unui nou focar de gripa aviara (influenta aviara) inalt patogena subtipul H5N8.

Focarul a fost confirmat in data de 04.06.2020 la o ferma de gaini ouatoare din regiunea Plovdiv, municipiul Asenovgrad.

Conform celor mentionate de reprezentantul Autoritatii pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria, nu au fost inregistrate miscari de pasari din ferma, dar au fost efectuate livrari de oua in intervalul de 21 zile anterior declararii focarului.

Autoritatile bulagre au precizat ca ouale livrate vor fi retrase si puse sub restrictie.

In zona de protectie a focarului functioneaza o ferma de gaini ouatoare cu un efectiv de 173000 pasari si doua ferme de rate cu un efctiv de 7700 pasari.

In zona de supraveghere functioneaza 3 ferme de rate cu un efctiv de 95000 pasari.

Avand in vedere contextul regional respectiv declararea mai multor focare de gripa aviara inalt patogena subtipul H5, la pasari domestice in regiunile Hascovo, Garvanovo, Malevo si Plovdiv din Republica Bulgaria si faptul ca Romania se afla pe una din principalele cai de migratie ale pasarilor salbatice (migratia pasarilor salbatice reprezinta principalul rezervor si vector la nivel global al acestei boli), DSVSA Calarasi a instituit masuri specifice, respectiv intarirea normelor de biosecuritate in ferme avicole si actiuni de control oficial atat in exploatatiile comerciale cat si exploatatii nonprofesionale detinatoare de pasari, cat si actiuni de control privind circulatia animalelor vii pe drumuri publice si adiacent targurilor de animale vii, care la aceasta data sunt mentinute inchise ca masura de prevenire a aparitiei si evolutiei pestei porcine africane.

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Călăraşi avertizează populaţia asupra riscului de îmbolnăvire de gripă aviară, cu recomandarea aplicarii de masuri generale  in vederea prevenirii imbolnavirii:

-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar;

-Nu manipulați păsări moarte;

-Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave;

-Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate;

– Tineti pasarile inchise in curte, pentru a evita contactul cu pasarile din alte gospodarii sau cu pasarile salbatice

– Nu lasati ratele si gastele pe balti sau lacuri

-Anunțați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; acordati tot sprijinul personalului sanitar veterinar si autoritatilor responsabile , in cazul in care constatati :

Pasările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite cu aripile căzute, au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis, au pete roşii de culoare roşu închis pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări.

Capul şi gatul sunt umflate, colorate roşu închis, pasarea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea gâtului şi paralizii.

DSVSA Calarasi  recomanda ca in aceasta perioada toate pasarile detinute in gospodarii sa fie vaccinate impotriva pseudopestei aviare,  una dintre cele mai grave boli infectioase si contagioase ale pasarilor provocand pierderi importante in efectivele de pasari, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv.  Acordați tot sprijinul personalului sanitar veterinar.

Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grija de sanatatea dumneavoastra si a animalelor dumneavoastra.

 Anuntati in timp util catre DSVSA Calarasi fiecare caz de morbiditate si / sau mortalitate la pasarile domestice sau pasarile salbatice pentru a interveni cu maxima responsabilitate in teritoriu, la numar de telefon 0242 / 313676

           DIRECTOR EXECUTIV ,

           Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read