AcasăActualitateEmil Florian Dumitru, la PS News: Problemele fermierilor nu se rezolvă...

Emil Florian Dumitru, la PS News: Problemele fermierilor nu se rezolvă în 2 zile

Invitat, la mijlocul acestei săptămâni, în cadrul emisiunii Puterea știrilor, difuzată pe platforma PS News, deputatul liberal Emil Florian Dumitru, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industria alimentară și Servicii specifice din Camera Deputaților, a opinat că, de la adoptarea actelor normative pentru fermieri până la momentul când beneficiarii vor accesa creditele, nu este un lucru facil.

În data de 8.02.2024, Guvernul României a adoptat o nouă formă de sprijin, denumită Creditul Fermierului, care va constitui drept capital de lucru pe o perioadă de 5 ani, cu o valoare de până la 30 la sută din cifra de afaceri, dar nu mai mare de 280.000 euro, cu o dobândă anuală de 1,95 la sută.

Emil Florian Dumitru crede că beneficiile unui astfel de demers se vor evidenția într-un timp nedefinit, câtă vreme situația din agricultură, inclusiv la nivel european, este una extrem de dificilă.

„Practic, ați văzut că avem proteste în toate statele membre ale Uniunii Europene. Cât privește acest mecanism de creditare, cred eu că ar fi putut fi pus în aplicare încă din vara anului trecut, pentru că o parte din fermieri se află în acest moment într-un faliment nedeclarat. Dacă mă uit în fundamentare a măsurii se face referire la 3500 de potențiali beneficiari, 280.000 euro, probabil că este pe cadrul temporar cu Ucraina schemă de ajutor de stat. Ar trebui să vedem care vor fi și protocoalele între băncile comerciale și Ministerul Agriculturii, astfel încât să fie o măsură ușor de accesat din perspectiva acordării creditelor”.

Deputatul liberal Emil Florian Dumitru îl contrazice pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care declară în mod repetat că sectorul agricol se află într-o dinamică exponențială.

„Acum, dacă este să ascult ministrul, înțeleg că agricultură României merge foarte bine. Nici pe departe, lucrurile nu sunt așa. Avem foarte multe chestiuni care, din păcate, în anul trecut și la începutul acestui an, le vedem și le simțim cu toții. Fermierii, la un moment dat, au ieșit în stradă. Sigur că au fost etichetați ca fiind protestatari. Ei au ieșit în stradă lunea, iar miercurea au fost etichetați ca protestatari. Sâmbăta s-a întâlnit cu dumnealor, ministrul Agriculturii, iar premierul României s-a întâlnit vinerea. Dânsul a fost la o vizită la o fermă în județul Prahova, vinerea. Deci, a avut agenda ocupată și n-a avut disponibilitate de discuție”.

Deputatul Liberal Emil Florian Dumitru nu știe când ministrul Florin Barbu a vorbit serios, atunci când declara că fermierii, adunați pe raza localității Afumați, nu sunt fermieri, ci doar protestatari sau când, ulterior, le-a mulțumit că protestul acestora l-a ajutat să identifice soluții rapide pentru detensionarea situației la nivel agricol.

„Eu cred că dacă vrea să dea dovadă de seriozitate, domnul ministru n-ar trebui, în primul rând, să se compare cu domnul Nicolae Ciucă și nici n-ar trebui să se împăuneze crezând că a rezolvat problemele fermierilor în 2 zile. Lucrurile nu sunt deloc așa și timpul va demonstra dacă are sau nu dreptate. Important este să își continue efortul, să-i pună la treabă pe cei pe care îi are în subordine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read