AcasăActualitateINFORMARE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

INFORMARE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

Situația evoluția pestei porcine africane, pe teritoriul județului Calarasi,  la porcii domestici:

  • FOCARE ACTIVE: 1 focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici pe teritoriul localitatii Padurisu, comuna Frumusani, confirmat in data de 19.01.2022 pe una proba os lung provenita de la un porc mort, gasit aruncat pe domeniul public.

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judetul Calarasi a aplicat masuri de control in conformitate cu prevederile reg. CE 429/2016 și reg.CE 687/2020, privind restrictii de miscare a animalelor, produse si subproduse provenite de acestea, furaje,  materiale si alte echipamente.

            Pentru a limita raspandirea bolii, pana la noi dispozitii, au fost definite si instaurate zonele de protectie si de supraveghere in jurul focarului raportat la acesta, in care se mentin restrictiile  pana la stingerea focarului pentru o perioada de cel putin 30 zile de la terminarea operatiunilor preliminare de dezinfectie in focar si efectuarea examinarii clinice a tuturor suinelor din toate exploatatiile de suine din zonele de restrictie:

-zonele de protectie pe raza localitatii : Padurisu, Podul Pitarului, Cucuieti;

-zonele de supraveghere pe raza localitatii Galbinasi, Progresu, Dorobantu, Sohatu, Pitigaia, Plataresti, Popesti, Nuci, Fundeni, Pasarea, Postavari ;

Miscarile de animele sunt restrictionate, fiind premise doar cu avizul autoritatii veterinare competente.

Echipe de specialisti  desemnate din partea DSVSA Calarasi  participa zilnic la efectuarea catagrafiei suinelor si inspectia clinica a acestora

  • Situația evoluția pestei porcine africane, pe teritoriul județului Calarasi, la porcii mistreți: CAZURI ACTIVE:
  • 2 cazuri active de pestă porcină africană la porcii mistreți declarate in anul 2022 pe Fond vanatoare 48 Fermecatu Balta Borcea

La nivelul fondurilor cinegetice Fond vanatoare 48 Fermecatu Balta Borcea; Fond vanatoare 49 Fetesti- Balta Borcea; Fond de vanatoare 8 Perisoru; Fond de vanatoare 18 Bazarghideanu; Fond vanatoare 47 Pietroiu Balta Borcea; Fond vanatoare 46 ROSETI Balta Roseti;  Fond de vanatoare 31 Ciornuleasa; Fond vanatoare 42 CHISELET; Fond vanatoare 39 Greaca; Fond de vanatoare 41 Oltenita; Fond de vanatoare 20 Frumusani; Fond de vânătoare 21 Vasilati; Fond de vânătoare 2 Ileana; Fond vanatoare 43 Boianu; Fond vanatoare 40 Chirnogi, masurile de control ale bolii sunt puse in aplicare cel mai repede la douasprezece luni de la constatarea ultimului caz de pesta porcina africana la porcii salbatici in zona infectata si raman in vigoare pentru cel putin inca douasprezece luni.

 Toate masurile stabilite sunt in conformitate cu:  Reg. UE 429/2016, Reg. UE 687/2020, Reg. 689/2020, prin planuri de masuri de combatere aprobate de CLCB judetean Calarasi.

Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Calarasi  este în stare de alertă maximă.

DIRECTOR EXECUTIV ,

Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read