AcasăActualitateInițiativă a parlamentarilor liberali călărășenei, deputatul Emil Dumitru și senatorul Ciprian Pandea

Inițiativă a parlamentarilor liberali călărășenei, deputatul Emil Dumitru și senatorul Ciprian Pandea

PFA-urile, II-urile și IF-urile care vor să se dezvolte să poată fi transformate în persoane juridice, cum ar fi SRL-urile, fără a fi desființate, adică fără a-și pierde istoricul, așa cum se întâmplă în acest moment.

În conformitate cu legislația actuală, OUG nr. 44/2008 care reglementează desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF), nu există prevederi care să permită transformarea acestor persoane fizice înregistrate fiscal în persoane juridice. Cu toate acestea, aceste entități funcționează pe baza unor reguli fiscale similare, fiind înregistrate la Registrul Comerțului, având cod unic de înregistrare și, în unele cazuri, fiind înregistrate în scopuri de TVA.


Multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN. Întrucât legislația actuală impune restricții asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, singura soluție rămasă este desființarea acestora. Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar și a relațiilor comerciale construite de-a lungul timpului.


O soluție legislativă care să ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entități în persoane juridice, precum societățile cu răspundere limitată (SRL), ar reduce sarcina administrativă a statului și ar facilita accesul la procedurile prevăzute de legislație pentru persoanele fizice și juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la efortul de debirocratizare și simplificare a proceselor administrative.
Un alt beneficiu major al acestei modificări legislative ar fi faptul că persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor și aleg să se transforme din PFA/II/IF în SRL nu vor mai fi obligate să returneze întreaga sumă primită, plus penalitățile aferente, în cazul în care alegeau să desființeze entitatea în perioada de monitorizare a proiectului.

Prin transformarea în persoane juridice, acestea pot menține viabilitatea economică a companiilor lor, asigurându-se că obiectivele proiectelor finanțate sunt îndeplinite în mod eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read