AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Alexandru Odobescu

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Alexandru Odobescu

„Eu sunt mulțumit de volumul investițiilor atrase, la nivel de comună. Oricine poate vedea că toate satele componente s-au schimbat, sunt modificări fundamentale. Nu mai sunt drumuri de pământ. Există rețele de apă potabilă și de canalizare. S-au modernizat școli, grădinițe, instituții culturale. În viitorul apropiat, va fi introdusă și rețeaua de alimentare cu gaze naturale.”

Niculae Eremia, primarul comunei Alexandru Odobescu, nu poate să ne dea o cifră exactă pentru nivelul sumelor atrase, în ultimii ani, direcționate în lucrări edilitare esențiale, care au modificat în mod evident arhitectura edilitar-urbanistică a comunei, reflectată, astfel, într-un nivel de confort îmbunătățit pentru locuitorii acesteia.

Numai în mandatul 2020-2024, 16.000.000 lei (3,2 milioane euro) este suma atrasă de UAT Alexandru Odobescu, printr-un proiect depus la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru modernizarea și asfaltarea de drumuri de interes local, prin Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Astfel, în localitatea Gălățui se vor reabilita și asfalta drumuri pe o lungime de 5.234 metri, în satul Alexandru Odobescu, pe o lungime totală de 4.022 metri, în satul Nicolae Bălcescu, pe o lungime totală de 5.502 metri.

Prin același Program Național de Investiții „Anghel Saligny”, a fost aprobat la finanțare și proiectul care prevede modernizarea sistemului de alimentare cu apă în satul Nicolae Bălcescu (7.920.029 lei) și în extinderea rețelei de canalizare și realizarea de racorduri la rețeaua de canalizare menajeră în satele Alexandru Odobescu și Nicolae Bălcescu (1.079.544 lei).

În ultima perioadă, au fost atrase sume substanțiale concretizate în investiții la nivelul infrastructurii rutiere, învățământului și culturii:

 • modernizare drumuri de interes local, în valoare de 6.913.702 lei;
 • modernizare cămin cultural sat Nicolae Bălcescu, cu un preț estimativ inițial de 1.635.131 lei;
 • reabilitare și modernizare grădiniță + școala cu clasele I-IV, sat Alexandru Odobescu, cu o evaluare a finanțării de 1.948.318 lei.

A fost finalizat, totodată, proiectul finanțat cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, având drept autoritate contractantă Agenția pentru finanțarea investițiilor Rurale, însemnând construire teren de minifotbal cu gazon sintetic, vestiare, împrejmuire și iluminat, în satul Alexandru Odobescu. Suma atrasă a fost de 418.522 euro.

Alte două proiecte au fost finalizate în cursul anului trecut, pe raza comunei Alexandru Odobescu, valoarea fondurilor nerambursabile, atrase de la Uniunea Europeană, ridicându-se la suma de 1.790.312 euro (8.777.000 lei).

 • Înființare sistem de canalizare menajeră cu stație de epurare și modernizare sistem existent de apă în satul Gălățui, cu dată de finalizare 25.09.2023, lista cheltuielilor eligibile însumând 4.524.267 lei (868.217 euro), însemnând construcții și instalații. Finanțarea a fost asigurată prin Programul Naționale de Dezvoltare Rurală 2014-2020;
 • Lucrări de instalare sistem de supraveghere video în satele Gălățui, Alexandru Odobescu și Nicolae Bălcescu, cu dată de finalizare 21.12.2023, investiția fiind finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 10 Fondul Local.

La acest moment:

 • a fost depus, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, cererea de finanțare și devizul general pentru extindere canalizare menajeră și realizarea de racorduri, pentru satele Alexandru Odobescu și Nicolae Bălcescu;
 • a fost depus proiectul pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în satul Nicolae Bălcescu;
 • a fost aprobat un parteneriat între UAT Alexandru Odobescu cu județul Călărași, ca lider de proiect, pentru modernizarea DJ 309, tronson Bogata – Alexandru Odobescu – Nicolae Bălcescu – Zimbru (DJ304) – Făurei – Dănești (DJ303) – Nucetu (DN3);
 • a fost depus proiectul pentru înființarea de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, pentru satele Nicolae Bălcescu și Alexandru Odobescu;
 • prin Administrația Fondului pentru Mediu, a fost depus proiectul privind creșterea eficienței energetice a Școlii Gimnaziale nr. 1 Nicolae Bălcescu;
 • același tip de proiect, cu aceeași sursă de finanțare, a fost depus și pentru creșterea eficienței energetice a Școlii Gimnaziale nr. 2 Alexandru Odobescu.

„Ne gândim, în continuare, la atragerea de fonduri pentru investiții însemnând realizarea de locuri de joacă pentru copii, construirea unei săli de sport, aceasta fiind una dintre prioritățile actuale ale administrației publice locale, construirea unei piste pentru bicicliști.” Niculae Eremia, primarul comunei, declară că o altă sursă de finanțare atrasă a constat în faptul că elevii beneficiază de o masă caldă, fapt care ajută enorm atât la prevenirea abandonului școlar, cât și la degrevarea părinților de grija pachetului zilnic, pentru copiii care urmează o formă de învățământ. „Din acest an am accesat acest program. E un lucru extraordinar, copiii se bucură, dar și părinții. Am primit zeci de mesaje, căci părintele nu mai are grijă, acasă, să caute soluții pentru pachetul zilnic al copilului. De acest program beneficiază 270 de copii.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read