
„De aproximativ 6 ani avem repartizată suma pentru construirea unei unități sanitare, la nivelul comunei, însă nu am găsit un constructor care să accepte să execute o astfel de lucrare, la o astfel de valoare prevăzută în contractul de finanțare. Nici nu mai știu de câte ori am scos respectiva investiție la licitație.”
Mihail Penu, primar al comunei Chiselet, încă din anul 1996, declară că aceasta ar fi investiția prioritară, în această perioadă, câtă vreme dispensarul uman funcționează într-un spațiu impropriu. Unitatea sanitară, prinsă la finanțare în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală, a fost estimată la o valoare de 814.375 lei fără TVA, din care 744.883 lei reprezintă construcții și instalații. Investiția a fost scoasă la licitație, ultima dată, în prima parte a anului 2019, însă nu au fost ofertanți. La nivel local, există un medic de familie, care deservește peste 2000 de beneficiari. Unitatea sanitară reprezintă o prioritate, la nivel local, mai ales că aceasta este proiectată și cu alte spații în care pot funcționa și cabinete ale medicilor specialiști.
„Am găsit înțelegere inclusiv pentru înființarea unui cabinet stomatologic, suntem în discuții cu un medic din domeniu, însă ne-a cerut exact acest lucru: să-i punem la dispoziție un spațiu în care să-și poată desfășura activitatea, mai ales că dotările necesare vor fi asigurate de acesta.”
Se caută soluții pentru actualizarea sumei, astfel încât investiția însemnând „Construire unitate sanitară, în comuna Chiselet, județul Călărași”, să devină atractivă pentru constructori.
„Am purtat discuții și am cerut sprijin parlamentarilor călărășeni pentru ca, în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, să găsim soluții pentru actualizarea sumei, în condițiile în care, în domeniul construcțiilor, prețurile sunt cu totul altele decât cele de acum 6 ani, când am semnat contractul de finanțare.”
Mihai Penu, însă, afirmă că reușita ultimului deceniu, la nivel local, este reprezentată de atragerea de fonduri pentru reabilitarea și modernizarea străzilor de interes local. Rețeaua stradală locală măsoară 30 de kilometri, iar gradul de acoperire cu asfalt, la acest moment, depășește 90 la sută.
Au fost atrase sumele:
- 9.262.736 lei, în cadrul primei etape a Programului Național de Dezvoltare Locală, derulat începând cu anul 2013;
- 7.380.101 lei, în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală, derulat începând cu anul 2019.

Comunei Chiselet, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, i-a fost repartizată suma de 16.000.000 lei, pentru modernizarea și asfaltarea a 25 de străzi, pe o lungime totală de 7.369 metri liniari, contractul de finanțare fiind semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la începutul anului 2024.

Procedurile pentru construirea unei săli de sport la nivel școlar au demarat, prin Compania Națională de Investiții, la sfârșitul anului 2020, investiția, din fonduri bugetare naționale, fiind estimată la suma de 6.556.708 lei, din care 143.421 cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică, 6.271.013 lei pentru investiția de bază, la care se adaugă cheltuielile cu organizarea de șantier evaluate la 142.273 lei, lucrarea fiind atribuită în a a doua jumătate a anului 2022. Valoare investiției a fost, ulterior, actualizată la nivelul sumei de 7.132.177 lei
Aflată în incinta Școlii Gimnaziale nr. 1 Chiselet, sala de sport este de tip A, prevăzută cu tribună cu o capacitate de 102 locuri. Urmează să fie recepționată în cursul acestui an.
Proiecul de reabilitare a căminului cultural local a fost depus la finanțare prin fonduri provenite de la Uniunea Europeană, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.
„De foarte mult timp, la Compania Națională de Investiții figurăm pe lista de sinteză pentru construirea unui așezământ cultural, la nivel local. În cele din urmă, am luat decizia să căutăm soluții pentru reabilitarea celui existent, mai ales că este și o chestiune de orgoliu local. Am depus, astfel, proiectul de reabilitare a acestuia, prin ADR Sud Muntenia, iar la acest moment avem date concrete că va fi aprobat la finanțare.”
În acest an, se va finaliza și pista de biciclete, UAT Chiselet reușind să atragă fonduri, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de 2.354.867 lei, însemnând:
- realizare piste de biciclete în cadrul UAT Comuna Chiselet județ Călărași – valoare proiect 2.195.407,53 lei – 4 kilometri;
- elaborarea / actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană în cadrul UAT Comuna Chiselet județ Călărași – valoare proiect 159.460,04 lei.