Se înființează rețeaua de canalizare menajeră, pentru toate cele 3 sate componente al comunei, Satnoieni, Dichiseni și Coslogeni, cu construire stație de epurare, ca urmare a fondurilor atrase de la nivel guvernamental, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Iulian Radu, edilul, e mulțumit că a reușit să atragă, pentru acest proiect, suma maximă admisă, de 15.000.000 lei, ținându-se cont de numărul locuitorilor comunei Dichiseni. La ultimul recensământ, derulat în anul 2021, populația comunei Dichiseni se ridică la 1.641 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.734 de locuitori.
S-a reușit, totodată, tot prin fonduri atrase de la nivel guvernamental, în sumă de 9.598.159 lei, reabilitarea a 47 de străzi de interes local, lucrările fiind recepționate la nivelul anului 2021.
La acest moment, au fost achiziționate servicii de consultanță pentru accesarea de fonduri provenite de la Uniunea Europeană.
Printre proiectele urmărite, se numără cel legat de obținerea finanțării pentru obiective de investiții reprezentate de infrastructura verde-albastră, un concept inovativ legat de valorificarea inteligentă a ecosistemelor disponibile, mai ales în mediul urban, având drept beneficii îmbunătățirea calității aerului, reducerea zgomotului ambiental, reglarea temperaturii mediului ambiant.
66.269.411 euro este bugetul alocat, pentru Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, de către Uniunea Europeană, pentru intensificarea acțiunilor de protecție și conservare a naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane, precum și reducerea tuturor formelor de poluare prin investiții în infrastructura verde-albastră, apelul de proiecte, la acest moment, aflându-se în dezbatere publică începând cu data de 31.08.2024. La acest program aplică și UAT Dichiseni, achiziționând, deja, servicii de consultanță și management pentru obținerea de finanțări.
În cadrul acestei etape de finanțare, venită de la nivelul Uniunii Europene, sunt vizate investiții de tipul:
- realizarea/amenajarea de parcuri și grădini publice, inclusiv „parcuri de buzunar”, păduri urbane, grădini botanice, zone verzi existente care ar putea fi reabilitate ca și IVA;
- sisteme durabile de drenaj la scară mică, inclusiv, dar fără a se limita la pavaje permeabile, acoperișuri și pereți verzi; câmpie mlăștinoasa, iazuri de retenție, zone umede construite folosind soluțiile bazate pe natură;
colectarea apei pluviale și realizarea de bazine de retenție sau alte forme de stocare a apei pentru furnizarea de servicii ecosistemice; - amenajarea terenurilor slab utilizate sau abandonate prin aducerea terenului la starea inițială în vederea refacerii ecosistemului sub formă de spații verzi naturale și semi-naturale (păduri, tufișuri, pajiști, zone umede (mlaștini), lacuri și râuri/pâraie, zone stâncoase etc.);
- împădurirea și reîmpădurirea zonelor expuse la alunecări de teren care înconjoară orașele și sunt localizate în intravilanul localităților;
- crearea de coridoare verzi – albastre prin reabilitarea, regularizarea, dragarea și amenajarea râurilor, lacurilor și canalelor, inclusiv a malurilor acestora în vederea utilizării durabile pentru pietoni, bicicliști, activități educaționale, etc și crearea spațiilor de biodiversitate.
S-a reușit, totodată, accesarea de fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru dotarea cu mobilier și echipamente IT pentru Școala Gimnazială Nr.1 Dichiseni.