AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Dor Mărunt

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Dor Mărunt

„Anul acesta, am început să demarăm lucrări la multe proiecte, la care am lucrat mult timp, iar unul dintre cele mai relevante este cel legat de introducerea rețelei de gaz metan, pentru satele Ogoru și Dâlga-Gară, urmând ca, în scurt timp, să facem recepția.”

Ion Iacomi, primarul comunei Dor Mărunt, ne spune că s-au executat lucrări pentru introducerea rețelei de gaz-metan pe o lungime de 16 kilometri.

„Avem promisiunea constructorului că, până la sfârșitul anului, rețeaua de gaz va fi pusă în funcțiune. În cel mai scurt timp, se vor efectua probele de presiune, iar, pentru luna septembrie, pentru începutul toamnei, avem asigurarea de la operatorul de gaze că se vor efectua lucrări de extindere, dar se vor efectua, totodată, și branșări la rețea.”

Valoarea proiectului se ridică la suma de peste 1 milion euro.

Pentru satul Ogoru, care numără 550 de locuitori, extinderea rețelei de gaz-metan înseamnă un confort sporit pentru 164 de gospodării, estimarea fiind că, în faza inițială, 25 la sută dintre acestea vor face cereri de racordare. Satul numără 51 de agenți economici și un obiectiv social-cultural. Lungimea totală a rețelei de distribuție gaze naturale, proiectată în regim de medie presiune, este de 5430 m.

Pentru satul Dâlga, la începutul acestei săptămâni, rețeaua de gaze naturale a intrat în probe de rezistență și etanșeitate la presiune.

„Concesionarul rețelei de gaz face demersuri pentru obținerea licenței de furnizare a gazelor naturale de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și estimează că, în această toamnă, va începe racordarea la gaz a consumatorilor. În același timp Primăria Dor Mărunt va sprijini extinderea rețelei pe străzile care nu au fost prinse în prima parte a proiectului. După cum v-am mai transmis și în alte comunicări, proiectul se întinde pe o perioadă de 3 ani.”

„Comuna Dor Mărunt așteaptă această investiție de foarte mult timp. Este și comuna beneficiară a celei mai mari sume, din întregul pachet de sprijin venit de la Uniunea Europeană, în cadrul acestui proiect de reabilitare, extindere sau introducere a rețelelor de apă potabilă și de evacuare a apei menajere.”

Pentru comuna Dor Mărunt, se estimează că această investiție are o valoare de aproape 140 milioane lei (28 milioane euro), fiind cea mai mare sumă atrasă, de administrația publică locală, până în prezent.

Rețeaua stradală comunală măsoară 106 kilometri, iar de această investiție beneficiază toate cele 5 sate componente: Dor Mărunt, Ogoru, Înfrățirea, Pelinu și Dâlga.

„Ne bucură enorm această investiție care va fi, practic, una dintre cele mai importante pentru comunitate, mai ales că rețea de apă potabilă există, la acest moment, doar în zona centrală a satului Dor-Mărunt.”

Suma atrasă, în modernizarea și asfaltarea străzilor, se ridică la suma de 10.341.167 lei, bani guvernamentali veniți în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală. Proiectul a fost finalizat în data de 31.12.2022, rețeaua de drumuri asfaltate, pentru cele două sate care au beneficiat de această investiție, Dor Mărunt și Dâlga, măsurând, la acest moment, 12.000 metri liniari.

La nivelul satului Dâlga, nu exista nici măcar un metru de drum asfaltat, în vreme ce, azi, rețeaua de drumuri modernizate ajunge la un total de 6 kilometri, însemnând reabilitarea și modernizarea a 9 străzi.

Pentru Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, comunei Dor Mărunt i-a fost aprobată la finanțare suma de 18.000.000 lei, pentru modernizare străzi prin asfaltare, tot pentru satele Dor Mărunt și Dâlga. Concomitent, în cursul anului 2022, s-a aprobat, la nivel de consiliu local, cota de participare la derularea acestui proiect, în sumă de 3.704.093 lei.

Alte 2500 to de piatră spartă au fost achiziționate la începutul acestui an, cu fonduri proprii, tot pentru reabilitarea străzilor.

Ion Iacomi afirmă că, de-a lungul timpului, activitatea sa prioritară a constituit-o, însă, rețeaua educațională, însemnând reabilitarea și dotarea unităților de învățământ, prin fonduri provenite din bugetul local sau prin atragerea de fonduri prin Compania Națională de Investiții. Au fost construite săli de sport, grădinițe, a fost reabilitată integral școala din satul Dâlga, iar vechea școală sătească, pentru învățământul primar, a fost transformată în grădiniță.

Din 20 martie, au început măsurătorile cadastrale în intravilanul comunei, la nivelul fiecărei gospodării, în vederea înscrierii gratuite a proprietăților în cartea funciară.

Timp de două luni, echipe de experți în cadastru se vor deplasa în toate satele comunei Dor Mărunt, pentru efectuarea măsurătorilor.

„Comuna Dor Mărunt a beneficiat de două proiecte de cadastrare gratuită a proprietăților. Primul proiect s-a desfășurat între anii 2017-2019 și au fost intabulate aproximativ 11 mii de hectare de teren extravilan, iar al doilea program a început în anul 2022 și se încheie în anul 2025. Al doilea proiect, cu un contract semnat în luna iulie, a anului 2022, înseamnă cadastrarea restului de imobile din extravilan și toate imobilele terenuri și construcții din intravilanul comunei. Pentru imobilele din intravilan s-au efectuat și anul trecut măsurători cu drona, iar aceste măsurători sunt definitivate prin măsurători la nivelul solului. La sfârșitul acestui proiect, comuna Dor Mărunt va avea intabulate în cartea funciară toate proprietățile extravilane și intravilane ale comunei.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read