„Continuăm, la acest moment, lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere, la nivel local, asta după ce am reușit să accesăm două astfel de proiecte, primul aflat în stadiul de finalizare. Noi sperăm să accesăm și un al treilea proiect, dar avem alocată doar suma pentru proiectare. Ne gândim că, la nivelul ministerului de resort, se vor face economii și astfel vom reuși să primim finanțare și pentru a derula efectiv proiectul respectiv.”
Din 2023, Primăria comunei Dorobanțu a reușit să atragă, de la bugetul național, suma de 15.248.090 lei, pentru reabilitarea și modernizarea de drumuri comunale, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Pentru satul Dorobanțu, a fost alocată suma de 7.893.643 lei, pentru modernizarea și asfaltarea de străzi pe o lungime de 4.100 metri liniari, însemnând străzile Mihai Viteazu, Constantin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu și Ion Heliade Rădulescu, în fapt primele 4 străzi perpendiculare pe DN31, din partea estică a satului.
„În cursul acestei luni, din informările publice, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va face o analiză a stadiului lucrărilor, la nivel național, dar și a gradului de acoperire financiară, inclusiv pe cele două programe de dezvoltare locală, cu scopul de a identifica surse financiare neutilizate. Vom solicita, astfel, să primim finanțare și pentru cel de-al treilea proiect de asfaltare, la care avem acoperită doar partea de proiectare. Vom emite, astfel, adrese și note justificative, prin care vom arăta că, în comparație cu alte UAT-uri, finanțările de reabilitări de drumuri, în Dorobanțu, au fost omise, de-a lungul timpului.”
Vasile Stoica, edilul comunei Dorobanțu, aflat deja la al patrulea mandat, declară că acesta este obiectivul său principal, reabilitarea drumurilor de interes local, câtă vreme nu au fost investiții, în infrastructura rutieră, până în urmă cu 10 ani.
„Nu dau vina pe nimeni, dar așa se întâmplă când pierzi trenul finanțărilor. La momentul anului 2012, nu exista un metru de asfalt, la nivel local, doar câteva străzi pietruite haotic. Cel care întreabă la ce e bun asfaltul, în mediul rural, îi spun doar atât: e corect că se pierde din farmecul satului, cunoscut pentru străzile pline de praf, vara, sau pline de noroi, toamna, dar acele timpuri au trecut. Oamenii vor să aibă acces, în condițiile anilor de-acum, la căi de rurale normale. Sunt alte vremuri și se lucrează cu alte viteze: e greu să te gândești, la momentul acestui an, că nu poate interveni un echipaj de urgență, în caz de necesitate, pentru că a rămas împotmolit.”
Cel de-al doilea proiect, însemnând modernizare de străzi în satele Vărăști și Boșneagu, cu o alocare de la bugetul național de 7.355.045 lei, vizează reabilitarea și asfaltarea străzilor Decebal (1159 metri liniari), Mihai Racoviță (1066 metri liniari), Alexandru cel Bun (992 metri liniari), din satul Vărăști, respectiv strada Mostiștei (1853 metri liniari), din satul Boșneagu.
Pentru faza de proiectare, în cadrul celui de-al treilea proiect, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a alocat comunei Dorobanțu suma de 751.310 lei.
„Oricând, la orice consultare publică, asta vor spune locuitorii: vor drumuri modernizate și asfaltate, în primul rând. E cerința principală a locuitorilor, chiar dacă există un ușor dezavantaj reprezentat de faptul că mediul ambiant, acolo unde există mult asfalt, cunoaște o creștere a temperaturii cu câteva grade.”
În 2012, la nivel local, din 59 de kilometri de drumuri de interes local, gradul de pietruire era de 11 la sută. Opțiunea inițială a primarului Vasile Stoica a fost să finalizeze pietruirea străzilor, câtă vreme asfaltarea de străzi, din fonduri locale, ar fi însemnat executarea de lucrări pe suprafețe extrem de reduse, date fiind costurile mari pentru acest gen de investiții.
Primarul Vasile Stoica declară că urgența, la nivel local, este reprezentată, acum, de reabilitarea grădiniței, un proiect în acest sens fiind depus la Compania Națională de Investiții. Proiectul privind reabilitarea, modernizarea și dotarea gradinței cu program normal sat Dorobantu, cvartal 58, P1216, comuna Dorobantu, se află, în contnuare, pe lista sinteză.
„Așteptăm să semnăm contractul de finanțare pentru acest obiectiv. Am avut discuții, în repetate rânduri, la nivelul membrilor consiliului local, explicându-le că, pe Compania Națională de Investiții, avem proiecte depuse pentru bază sportivă, sală de sport și reabilitare grădiniță. Desigur, nu pot fi finanțate toate trei proiectele, așa că le-am cerut să precizeze care investiție ar fi prioritară, la nivelul comunei. Etajul grădiniței este proiectat drept after-school, ceea ce ar fi extrem de util pentru familiile defavorizate, copiilor asigurându-se, astfel, condiții optime de studiu și odihnă, pe timpul zilei, plus o masă caldă.”
Ideea de la care pleacă administrația locală, de la nivelul comunei Dorobanțu, este aceea de a păstra actuala clădire a grădiniței, în condițiile în care Compania Națională de Investiții derulează proiecte-tip situate pe vechile amplasamente, prin demolarea clădirilor existente.
„Ne ferim de această soluție tehnică, adică să acceptăm spre demolare actuala grădiniță și construirea unei alteia noi. E o chestiune de orgoliu și de continuitate locală, câtă vreme astfel de clădiri, dispensarul uman, dispensarul veterinar, grădinița, primăria aparțin comunității și sunt edificate cu contribuția financiară locală. Astfel de clădiri sunt emblematice, la nivel local, câtă vreme au fost construite cu banii părinților și bunicilor noștri.”

La acest moment, pe raza comunei, printr-un proiect demarat la nivelul anului 2023 și acceptat la finanțare la începutul acestui an, proiect derulat prin Ministerul Energiei, se va amenaja, pe o suprafață de 15.000 mp, un parc fotovoltaic, fapt care va conduce la sistarea plăților pentru iluminatul public, acesta urmând să se realizeze în mod gratuit. Banii din taxele locale se vor duce, astfel, în alte obiective de interes local.