AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Frăsinet

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Frăsinet

7,5 kilometri de drumuri s-au modernizat și asfaltat, în toamna anului trecut, în satele Luptători și Curătești, aparținând comunei Frăsinet. S-a alocat suma de 11.255.228 lei, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„În cursul acestui an, preconizăm să finalizăm acest proiect, vând în vedere că s-au executat lucrări în proporție de 85 la sută. Mai sunt de executat lucrări reprezentate de partea de podețe, intrările în curți”, declară Alin Daniel Ploeșteanu, primarul comunei Frăsinet.

La acest moment, au demarat aceste lucrări care sunt ceva mai migăloase și necesită timp și manoperă ceva mai consistente. Despre calitatea lucrărilor, acesta spune că este una exemplară, constructorul având grijă ca intervențiile sale în afara ariei proiectului să fie minime.

S-au reabilitat și modernizat străzile:

  • satul Curătești: Eroilor, Lujerului, Voinței și Merilor, însemnând, în fapt, aproape întreaga rețea rutieră a satului, deservind întreaga populație a satului, care este puțin peste 100 de cetățeni.
  • satul Luptători: Mărginașă, Parlamentului – tronsonul I și tronsonul II, Bisericii – tronsonul I și tronsonul II, Morii – tronsonul I și tronsonul II, Crinului – tronsonul I și tronsonul II.

Toate străzile din satul Luptători, care are aproape 500 de locuitori, sunt modernizate și asfaltate, la acest moment. Mai mult, strada Morii se intersectează cu strada Crinului, aceasta legând satul de celălalt sat învecinat, Pupăza.

Alin-Daniel Ploeșteanu, primarul comunei Frăsinet, justifică faptul că nu a depus încă un proiect și pentru reabilitarea și modernizarea străzilor din satul Tăriceni, una dintre cele mai vechi așezări rurale din Câmpia Română, câtă vreme acesta mai are doar 5 gospodării, iar numărul populației rezidente este la fel de infim.

La preluarea mandatului de primar, în 2020, acesta a specificat că este nevoie de o schimbare majoră a strategiei de dezvoltare locală, prin atragerea de fonduri, de la nivel guvernamental sau din bugetul Uniunii Europene, care să fie direcționate în servicii de utilitate publică și în infrastructură.

Totodată, Alin-Daniel Ploeșteanu a venit cu o altă viziune a direcționării sumelor bugetare alocate dezvoltării comunei, acestea ducându-se, începând cu anul 2020, spre unitățile de învățământ, în reabilitarea dispensarului uman, în crearea de locuri de joacă și-n căi pietonale.

„Am considerat că banii publici nu trebuie să meargă spre investiții inutile, însemnând reparații sau reabilitări de cămine culturale, cum s-a întâmplat până de curând. De ce să se ducă banii publici în căminele culturale, iar noi avem trei, câtă vreme utilitatea acestora este aproape nulă? Doar căminul cultural din satul Dănești este folosit, când și când, pentru evenimente familiale, însemnând nunți sau botezuri, celelalte nu-și găsesc rostul. Nu zic că acestea nu trebuie reabilitate, dar am considerat că prima dată trebuie să asigurăm condiții optime în școli, în grădinițe.”

Dispensarul uman a fost, la rându-i, a fost reabilitat cu fonduri provenite din bugetul local. În acest moment, aici funcționează un cabinet de pneumoftiziologie, unul de medicină internă, un cabinet al medicului de familie, un cabinet de ecografie și o farmacie.

„În comună, acestea au fost obiectivele: nu aveam străzi asfaltate, nu aveam trotuare, nu aveam garduri la cimitire, n-aveam biserici, nu aveam dispensar, apa potabilă era livrată după program, nu aveam locuri de joacă pentru copii, școlile erau încălzite cu sobe. Cam acestea au fost problemele pe care a trebuit să le rezolvăm, cu prioritate maximă. Sunt 200 de copii, în sat, iar banii publici, așa am considerat, trebuiau direcționați în investiții pentru a le asigura acestora condiții optime de învățământ.”

În ultima perioadă, s-au amenajat alei pietonale (trotuare), pe o lungime de 2.000 metri, în satele Frăsinet și Dănești, la care se va adăuga pista de biciclete, care poate fi folosită și ca alee pietonală, aceasta fiind o investiție atrasă prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 – I.1.4: Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – infrastructurii pentru biciclete la nivel local/metropolitan, finanțat de Uniunea Europeană, cu o valoare de 1.687.938 lei.

Aceasta va lega marginea estica a satului Frăsinet, până în satul Tăriceni, trecând prin satul Luptători, de-a lungul D.J. 303.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read