AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Frăsinet

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Frăsinet

„Surse regenerabile de energie si stocarea energiei – Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice” este denumirea proiectului accesat, la sfârșitul anului trecut, de administrația publică locală a comunei Frăsinet, ne declară primarul Alin Daniel Ploieșteanu.

În fapt, este vorba de amenajarea unui parc fotovoltaic, pentru localități cu mai puțin de 5000 de locuitori, care va asigura alimentarea cu energie verde a instituțiilor locale – dispensar, instituții de învățământ, stația de alimentare cu apă, căminul cultural și sediul administrativ comunal, dar și necesarul de consum pentru iluminatul public.

Alin Daniel Ploieșteanu estimează că, la momentul finalizării acestui proiect, se vor realiza, la nivelul bugetului local, economii de 350.000 lei, la nivelul unui an calendaristic, astfel că această sumă va fi direcționată spre alte proiecte și lucrări de interes local.

Instalația solară fotovoltaică proiectată conține toate instalațiile parte beneficiar/investitor, necesare producerii de energie electrică și livrării energiei în rețeaua electrică a operatorului zonal de distribuție energie electrică, începând de la sursele de captare, cablurile necesare cu traseele aferente, instalația de legare la pământ, inclusiv rețeaua electrică pana la punctul de delimitare stabilit de operator, iar garanția tehnica a echipamentelor instalate este de cel puțin 2 ani calendaristici.

În procedură de achiziție, la Compania Națională de Investiții, se află proiectul de modernizare, reabilitare, extindere și dotare a dispensarului uman. Proiectul are o valoare estimată de 3,402.855 lei, din care: cheltuieli de proiectare și asistență tehnică – 191.249 lei; cheltuieli pentru investiția de bază – 3.084.000 lei. Achiziția prevede un termen de 2 luni pentru proiectare, 12 luni pentru execuție, dar și o perioadă de garanție de bună execuție a lucrărilor de 3 ani.

„Dacă obținem finanțare prin CNI sau de la Uniunea Europeană, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, pentru noi e același lucru. Ne-am angajat, în cazul în care cererea de finanțare va fi aprobată prin ADR, să venit cu o cotă de participare de 25 la sută, un procent imens pentru bugetul local, mai ales că reabilitarea acestei școli ar fi una dintre cele mai mari investiții atrase, la nivel comunal.”

Alin Daniel Ploieșteanu afirmă că, în cazul acestui proiect, s-a plecat de la premisa ca elevii din ciclul gimnazial care frecventează, la acest moment, unitatea de învățământ de pe raza satului Frăsinet, să fie, ulterior, transferați la școala reabilitată din satul Luptători. Fonduri locale au fost direcționate, în ultimul timp, în reabilitarea unității de învățământ din satul Dănești, transformată, acum, în grădiniță. Exista riscul ca aceasta să se degradeze iremediabil.

Cu fonduri provenite de la Uniunea Europeană s-a reușit și dotarea Școlii Gimnaziale nr. 1 din satul Frăsinet. Au fost achiziționate: masă elev – 60 bucăți, scaun elev – 60 bucăți; masă individuală pentru preșcolari – 60 bucăți; scaun preșcolari – 60 bucăți; dulap materiale didactice – 6 bucăți; cuier – 3 bucăți; dulap grădiniță – 9 bucăți; catedră – 6 bucăți; scaun profesor – 6 bucăți.

La nivelul UAT Frăsinet, totodată, s-au modernizat și asfaltat drumuri pe o lungime de 7,5 kilometri, în satele Luptători și Curătești. A fost alocată suma de 11.255.228 lei, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În ultima perioadă, s-au amenajat alei pietonale (trotuare), pe o lungime de 2.000 metri, în satele Frăsinet și Dănești, la care se va adăuga pista de biciclete, aflată în execuție, care poate fi folosită și ca alee pietonală, finanțată de Uniunea europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 – I.1.4: Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – infrastructurii pentru biciclete la nivel local/metropolitan, finanțat de Uniunea Europeană, cu o valoare de 1.687.938 lei. Aceasta va lega marginea estica a satului Frăsinet, până în satul Tăriceni, trecând prin satul Luptători, de-a lungul D.J. 303.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read