„Misiunea Primăriei comunei Jegălia este de a fi permanent în slujba nevoilor comunității locale pentru a le rezolva într-o manieră legală, transparentă, echitabilă, competentă și eficientă, asigurând astfel prosperitatea locuitorilor comunei.”
Este punctul de vedere al edilului Aurel Vasile, care conduce comuna Jegălia din anul 2012. Acesta, deja a fost reales, în cadrul alegerilor locale derulate în 9 iunie 2024, pentru un al patrulea mandat consecutiv, reușind să-și adjudece un procent de 66,37 la sută din voturile valabil exprimate, însemnând 1.277 de voturi.
Numai în ultima perioadă, la nivel local au fost atrase investiții, finanțate din bugetul național sau al uniunii Europene, însemnând:
- înființare rețea inteligentă de distribuție de gaze naturale în comunele Unirea, Jegălia și Dichiseni – 30.424.453 lei;
- construirea unui sistem de compostare, ambalare / peletizare a gunoiului de grajd – 3.822.432 lei;
- modernizare drumuri de interes local – 12.831.644 lei;
- modernizare străzi tronson 1, 2 și 3 – 8.345.605 lei;
- extindere rețele de canalizare și alimentare cu apă – 120.000 lei;
- construire complex sportiv pentru tineret în satul Gâldău – 4.631.982 lei;
- reabilitare, reamenajare și modernizare clădire pentru subunitate de intervenție ISU-SMURD în satul Iezeru – 13.781.051 lei.
Complexul sportiv, care cuprinde două terenuri de fotbal, cu dimensiuni de 105×68 metri și de 68×42 metri, beneficiază de două tribune acoperite, grupuri sanitare, teren de tenis, teren de baschet, tabelă de marcaj electronică, vestiare, spații de depozitare și o zonă de agrement.
În ultimii ani, sumele atrase, de la bugetul național, direcționate în lucrări de modernizare și de asfaltare de drumuri de interes local, este de 21.177.249 lei, în cadrul celor două etape ale Programului Național de Dezvoltare Locală.
Gradul de modernizare și de asfaltare a străzilor din cele trei sate componente – Iezeru, Jegălia și Gâldău – este de sută la sută, după ce, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, a fost atrasă suma de 16.000.000 lei.
La acest moment, Aurel Vasile, primarul comunei Jegălia, afirmă că una dintre preocupările administrației locale este reprezentată de dezvoltarea turismului local, câtă vreme cadrul natural oferă condiții deosebite pentru stimularea acestui sector, în lipsa unor alte variante de a atrage fonduri private de dezvoltare industrială și de creare de noi locuri de muncă, tot în sectorul privat.
Are în vedere următoarele măsuri:
- stimularea turismului piscicol prin activități de promovare și publicitate;
- realizarea unui parteneriat cu UAT Unirea în vederea constituirii unui traseu turistic și a unei infrastructuri turistice (magazin de profil, parcare pentru bărci, pontoane pe apă, căsuțe de lemn în copaci, puncte pentru studierea florei și faunei etc);
- stimularea turismului pentru copii și tineri prin activități de promovare și publicitate, prin organizarea de tabere și de diferite activități dedicate copiilor și tinerilor.
Au mai fost atrase sume pentru construirea parcului tematic de la Gâldău, în amenajarea de locuri de cazare, ultima investiție, care deschide noi oportunități pentru dezvoltarea turismului pescăresc în zonă, reprezentând-o casa plutitoare, o investiție de 720.000 lei, atrasă prin FLAG Dunărea Călărășeană.
La acest moment, au foste demarate procedurile reprezentând studii topo batimetrice / geotehnice, pentru lucrări hidrotehnice, pentru înființarea unui port fluvial, la nivelul comunei Jegălia. Totodată, s-au făcut demersurile pentru întocmirea proiectului pentru înființarea portului fluvial local.
Au mai fost atrase investiții edilitar-gospodărești, reprezentate de:
- creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, etapa II – 957.242 lei;
- dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 Jegălia;
- achiziționarea de microbuze electrice, în parteneriat cu comunele Unirea și Dichiseni – 5.272.211 lei;
- stații de reîncărcare pentru vehicule electrice – 376.430 lei;
- înființare parc fotovoltaic – 604.891 lei;
- construirea unui sistem de compostare, ambalare / peletizare a gunoiului de grajd – 3.133.603 lei.