AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Mitreni

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Mitreni

5.407.882 este suma atrasă de UAT Mitreni, de la Uniunea Europeană, pentru 4 proiecte derulate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractul de finanțare pentru amplasarea a 4 stații (8 puncte) de reîncărcare vehicule electrice a fost semnat, pe Componenta 10 – Fond Local, Investiția 11.3 – „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – puncte de reîncărcare vehicule electrice”: PNRR/2022/C10/11.3, runda 2, la data de 13.02.2023, având o valoare totală eligibilă de 585.801 lei, cu termen de finalizare data de 1.03.2026.

Tot la capitolul Componenta 10 – Fond Local, Investiția 1.1.2 Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS / alte infrastructuri TIC – titlu apel PNRR/2022/C10/11.2, runda 2, cu termen de finalizare 1.02.2026, se implementează un sistem local inteligent (ITS), care să permită gestionarea eficientă a transportului local, dar și a transportului de tranzit, ce ar putea contribui esențial la creșterea siguranței traficului, creșterea confortului și a calității vieții. Valoarea totală a proiectului este de 1.464.503 lei, din care 1.230.675 lei valoare eligibilă și 233.828 lei valoare TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Celelalte 2 proiecte atrase sunt:

  • reabilitarea moderată a clădirii publice Centrul Medical Clătești, cu suprafața desfășurată de 201 mp, cu o valoare eligibilă totală de 810.983 lei; 7.06.2026 este termenul de finalizare, iar proiectul include și amenajarea a 2 stații de reîncărcare a mașinilor electrice;
  • reabilitarea moderată a clădirii publice Școala Gimnazială nr. 2 Mitreni, cu o suprafață de 988 mp, termenul de finalizare fiind 7.01.2026, cu 2.546.595 lei reprezentând valoarea totală a acestuia.

Au mai fost semnate contracte de finanțare pentru alte 3 proiecte derulate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o valoare totală de 3.973.884 lei, astfel:

  • elaborarea/actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană – 159.460 lei, cu 70.000 lei parte de cofinanțare;
  • înnoire parc de vehicule destinate transportului public (în parteneriat cu UAT Oltenița) – 2.430.000 lei;
  • realizarea sistemului de management local TIC – 1.384.424 lei, cu 50.000 parte de cofinanțare.

În data de 23.08.2023 a fost semnat un alt contract de finanțare, cu o valoare atrasă de 816.220 lei, tot în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ de pe raza UAT Mitreni.

Prin Administrația Fondului pentru Mediu, aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor, UAT Mitreni a atras suma de 2.642.049 lei, în cadrul proiectului „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinația de învățământ, Școala Gimnazială nr. 1 Valea Roșie”. Data de înregistrare a cererii de finanțare este 10.11.2021.

„La acest moment, avem toate aceste proiecte care înseamnă cheltuieli cu partea de cofinanțare, adică bani care vor fi dați din bugetul local. Deși, în anii trecuți, UAT Mitreni a dispus de 800.000 lei, bani veniți prin bunăvoința celorlalți colegi primari, suma aceasta a fost direcționată către acoperirea cheltuielilor neeligibile, făcute de fosta administrație locală, în cadrul lucrării de introducere a sistemului de canalizare menajeră și stație de epurare, prin contractarea unui împrumut bancar uriaș.”

Constantin Ciprian Panait declară că a ales să nu execute lucrări pompieristice care să fie vizibile într-un timp scurt.

„Am preferat să privesc lucrurile pe termen lung și să sacrific aceste investiții, cu fonduri locale, care au un impact imediat, dar care nu au o utilitate socială pe termen lung. Comuna nu dispune de venituri bugetare comparabile cu alte UAT-uri limitrofe care au în componență agenți economici mari, puternici, așa că singura modalitate de a asigura bani pentru investiții este aceea de a accesa cât mai multe proiecte.”

În data de 8.10.2021 a fost aprobată, prin Consiliul Local Mitreni, Hotărârea nr. 73 privind aprobarea cererii de finanțare, a devizului general actualizat și a indicatorilor tehnico-economici prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru obiectivul de investiție ,”Extindere sistem alimentare cu apă potabilă în satele Mitreni și Valea Roșie, județul Călărași”.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în schimb, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, a alocat comunei Mitreni, în cursul lunii iulie 2022, suma maximă prevăzută în program – 16.00.000 lei, pentru asfaltarea și modernizarea de drumuri de interes local.

Proiectul privind extinderea rețelei de alimentare cu apă în satul Mitreni, comuna Mitreni și înființare gospodărie nouă în satul Valea Roșie, la acest moment, se află pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții. UAT Mitreni mai are alte 3 proiecte depuse la CNI, aflate tot pe lista de sinteză:

  • așezămând cultural în satul Valea Roșie;
  • așezământ cultural în satul Mitreni;
  • reabiltare, modernizare, extindere și dotare sediu primărie.

În același timp, comuna Mitreni se află, alături de localitățile Borcea, Călărași, Curcani, Cuza Vodă, Dragalina, Dragoș Vodă, Fundeni, Fundulea, Lehliu, ADI Mânăstirea-Chiselet-Spanțov, Plătărești, Ștefan cel Mare, Ștefan Vodă și Vâlcelele, prinsă în alocarea bugetară de 172.935.935 lei, pentru înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale, printr-un Ordin comun, semnat, la data de 26.06.2023, de Adrian Ioan Veștea, ca reprezentant al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și de Sebastian Burduja, ca reprezentant al Ministerului Energiei. Banii sunt alocați tot în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read