16 proiecte au fost finalizate, în ultimii 2 ani, pe raza comunei Mitreni, unele dintre ele implementate în regie proprie, printr-o firmă care are drept asociat unic Consiliul Local, Gospodarul SRL Mitreni.
- reabilitare, modernizare și extindere Școala Gimnazială nr. 1 Valea Roșie;
- înființare canalizare menajeră cu stație de epurare;
- alimentare cu energie electrică stația de epurare și stația de pompare apă uzată;
- renovarea a 3 săli de clasă Școala Gimnazială nr. 1 Valea Roșie;
- înființare și dotare laborator de informatică Școala Gimnazială nr. 1 Valea Roșie;
- dotare cu centrală termică pentru grădinița din satul Valea Roșie;
- 10 platforme fixe de colectare a gunoiului reciclabil + dotarea cu pubele;
- reabilitarea trecerii la nivel cu calea ferată dintre satele Mitreni și Valea Roșie;
- lucrări de amenajare și dotare a parcului mare de la baza sportivă;
- montat echipamente de joacă (parcuri) în satele Mitreni, Valea Roșie și Clătești;
- extindere iluminat public în satul Clătești;
- reabilitare stație SFR Valea Roșie;
- renovare cabinet medical uman;
- denisiparea și igienizarea puțurilor, curățarea filtrelor;
- recompartimentare birouri în cadrul Primăriei Mitreni;
- arhivarea tuturor documentelor.
Constantin Ciprian Panait, primarul comunei Mitreni, declară că, la acest moment, două sunt necesitățile stringente: asfaltarea de drumuri de interes local și extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă.
„Avem 55 de kilometri de străzi de interes local în cele trei sate componente, Mitreni, Valea Roșie și Clătești, iar ca grad de modernizare și asfaltare a acestora suntem la circa 30 la sută, însemnând undeva la 16 kilometri. Pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă, pentru satele Mitreni Valea Roșie, accesăm fonduri, printr-un proiect depus la Compania Națională de Investiții, fiecare cu stație de pompare separată în cele două sate, două foraje noi.”
16.000.000 lei, în fapt suma maximă admisă, a fost accesată de UAT Mitreni, cu finanțare de la bugetul național, pentru asfaltarea și modernizarea de drumuri de interes local în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Se estimează, astfel, că procentul străzilor modernizate și asfaltate va ajunge la 60 la sută.
„Nu am selectat constructorul, nu am vrut să ne grăbim. Și la asfalt, ca și la proiectul de extindere a rețelei de alimentare cu apă, avem câteva străzi care sunt paralele cu fondul forestier, reprezentat de pădurea Ciornuleasa, am fost nevoiți să întocmim noi documentații, însemnând obținerea de avize de la Direcția Silvică, Ocolul Silvic Călărași, Garda Forestieră, pentru eliberarea autorizației de mediu.”
Extinderea rețelei de alimentare cu apă, pentru satele Mitreni și Valea Roșie, se va face cu finanțare prin Compania Națională de Investiții, la acest moment proiectul fiind depus, însă nesemnat, fiind în procedură de clarificări, pentru o sumă de 8.881.797 lei.
Semnate la finanțare sunt, la acest moment, 7 proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o valoare atrasă, de la bugetul de stat, de 6.951.766 lei, însemnând:
- elaborarea/actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană – 159.460 lei, cu 70.000 lei parte de cofinanțare;
- reabilitarea moderată a clădirii publice Centrul Medical Clătești – 810.983 lei, cu 20.000 lei parte de cofinanțare;
- renovare moderată Școala nr. 2 Mitreni – 2.546.595 lri, cu 100.000 lei parte de cofinanțare;
- realizarea sistemului de management local TIC – 1.384.424 lei, cu 50.000 parte de cofinanțare;
- mobilitate urbană verde – sisteme de transport inteligente – 1.464.503 lei, cu 70.000 lei parte de cofinanțare;
- instalații stații de încărcare – 585.801 lei, cu 17.000 lei parte de cofinanțare;
- înnoire parc de vehicule destinate transportului public ( în parteneriat cu UAT Oltenița) – 2.430.000 lei.
Tot în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență se află depus un alt proiect, aflat în faza de avizare, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ, cu o valoare atrasă de 816.220 lei.
Sunt în execuție următoarele investiții:
- amenajare spațiu exterior cu loc de joacă grădiniță;
- actualizare plan urbanistic general.
Au fost depuse noi proiecte:
- construire și dotare cămin cultural;
- construire și dotare sediu nou primărie;
- dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție gaze naturale pentru Mitreni, Valea Roșie și Clătești;
- dotarea serviciului voluntar pentru situații de urgență cu buldoexcavator.
Înființarea sistemului de canalizare menajeră cu stație de epurare, declară primarul Constantin Ciprian Panait, a reprezentat o piatră de moară pentru bugetul local. Partea de cofinanțare locală este plătită printr-un împrumut bancar contractat de fosta administrație.
„În condițiile unei finanțări de 75 la sută, venită prin Administrația Fondului pentru Mediu, s-au adăugat cheltuieli neeligibile uriașe care au secătuit pur și simplu bugetul local încât, la final, parte de cofinanțare locală a fost aproape identică cu suma atrasă.”
11 kilometri măsoară rețeaua de canalizare menajeră care nu este încă funcțională câtă vreme foarte mult timp a fost consumat pentru proiecte și avize de branșare la sistemul electric.