Din data de 15.10.2024, George Chiriță este noul primar al comunei Roseți, după ce a fost opțiunea a 1.485 de cetățeni, dintr-un total de 2.833 de voturi valabil exprimate, reprezentând un procent de 52,42 la sută. Anterior, timp de 24 de ani, comuna a fost administrată de unul dintre cei mai longevivi primari de pe raza județului Călărași, Nicolae Râjnoveanu, ca reprezentant al Partidului Social Democrat.
George Chiriță, licențiat în inginerie și management în silvicultură, a fost director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din octombrie 2022 și până la preluarea efectivă a mandatului de primar al comunei Roseți. Anterior, începând cu anul 2017, a ocupat postul de director al Oficiului Județean Călărași din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Din calitatea de nou edil al comunei, George Chiriță declară că a făcut o evaluare firească a situației financiar-administrative, însă s-a axat în primul rând pe examinarea stadiului proiectelor derulate la nivel local, pentru a avea o imagine de ansamblu și, mai ales, pentru a identifica prioritățile în implementarea acestora în raport cu nevoile cetățenilor.
- „Am găsit două proiecte care au documentațiile întocmite, înțelegând prin asta studii de fezabilitate, dar fără să fie identificate sursele de finanțare sau să fie depuse cereri pentru atragerea acestora. Fără să fie un reproș adresat fostei administrații, am mai descoperit, totodată, lucrări executate, date în exploatare, dar fără să existe documentația pentru recepția finală a acestora. Aș exemplifica, în acest sens, o construcție, finalizată de aproximativ 10 ani, aflată în patrimoniul local, mai precis o anexă unde, la acest moment, își desfășoară activitatea serviciul contabil. Am chemat, astfel, proiectantul și dirigintele de șantier, pentru a face documentația aceasta, astfel încât această investiție să fie declarată închisă din punct de vedere legal. Tot din acest unghi, a fost o investiție, de peste 1 milion de euro, cu finanțare guvernamentală, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale Iancu Rosetti, cu lucrări finalizate undeva în toamna anului 2020, iar recepția s-a făcut abia în toamna anului 2024.Au fost lucrări executate neconform, ulterior schimbându-se soluția tehnică pentru sistemele de detecție antiincendiu. Abia acum facem demersuri ca școala, cu toate celelalte corpuri, în total cinci, să obțină autorizația de funcționare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei.”
Se lucrează, la acest moment, la amenajarea unei remize necesare menținerii în condiții optime de exploatare a utilajelor proprii, investiția, derulată cu fonduri locale, fiind terminată ca lucrare propriu-zisă, dar fără documentația aferentă recepției finale.
Cea mai mare investiție atrasă, la nivelul comunei, este reprezentată, însă, de înființarea rețelei de gaz metan, care are o valoare estimată de 53 milioane lei, (10,6 milioane euro), din care 3 milioane lei reprezintă partea de cofinanțare locală, susținerea financiară a acestuia fiind făcută de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Lucrările au demarat la mijlocul toamnei anului trecut, însemnând săpături pentru introducerea rețelelor principale, într-o proporție cu puțin peste 20 la sută, inclusiv subtraversări la fiecare branșamente. Receptarea acestui proiect, de către localnici, este una favorabilă, chiar dacă lucrările au dus la un anumit disconfort în circulația pietonală și a autovehiculelor, dar și cel reprezentat de nivelul de zgomot specific șantierelor
- „Erau două situații de lucrări avansate la plată, iar antreprenorul general abia acum a mai venit cu alte două situații pentru niște diferențe de lucrări neprinse în primele două situații. A fost și perioada în care vremea a devenit nefavorabilă pentru continuarea lucrărilor, însă, acum, lucrările au fost reluate de circa 10 zile. Însă, vă spun, în fiecare dimineață, unde se execută lucrări, trec și vorbesc cu cetățenii, iar nemulțumirile sunt dintre cele mai diverse, că nisipul a fost răsturnat într-un loc impropriu, că e prea mult praf, însă comunicarea este esențială în această privință: un proiect de o asemenea amplitudine nu se poate face fără nițel deranj.”
Pe raza comunei, nu au fost identificate mari unități consumatoare de gaz-metan, însemnând firme de producție și/sau de procesare, dar ideea amenajării unui parc industrial devine operabilă la nivel local câtă vreme va exista și această facilitate pentru eventualii investitori. Inventarierea terenului este în plină derulare, scopul fiind acela de a identifica, pe raza administrativă, suprafețe care să se preteze unor astfel de investiții.
Tot în fază de documentații se aflau și proiectele de reabilitare pentru dispensarului uman și grădinița, însă dosarele cu cererile de finanțare nu au fost depuse efectiv în perioada de deschidere a acestor proceduri, la Compania Națională de Investiții, lucrurile trenând de aproape 1 an. Au fost solicitări de documentații suplimentare din partea finanțatorului, în fapt Compania Națională de Investiții, însemnând inclusiv o autorizație de demolare pentru o anexă aflată pe terenul aferent grădiniței, de fapt o fostă sală de mese, neutilizabilă, însă corespondența a fost întreruptă, de la nivel local, din motive încă neclare.
- „De la preluarea mandatului, imediat am solicitat obținerea acestor acte, am efectuat respectiva demolare, iar documentația cerută de Compania Națională de Investiții, astfel, a fost îndeplinită, fapt care ne-a permis să înaintăm dosarul complet pentru finanțarea acestei lucrări de reabilitare a grădiniței. La dispensarul uman, în schimb, nu aveam soluție tehnică pentru terenul pe care urmează să se edifice construcția, căci vorbim de o construcție nouă, cu toate că perimetrul fusese delimitat, dar nu era dată o soluție neechivocă, prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, însă am făcut aceste demersuri pentru obținerea acestor acte. Din ce date sunt, licitația pentru aceste lucrări a fost derulată și adjudecată, am ținut legătura cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, însă administrația locală nu are în responsabilitate astfel de proceduri și nici gestionarea ulterioară a lucrărilor.”
George Chiriță, noul edil al comunei Roseți, afirmă că situația financiară locală este una normală, iar gestionarea fondurilor a fost făcută cu responsabilitate. S-au efectuat plăți, din excedentul bugetar, pentru lucrările de înființare a rețelei de gaz-metan, însă există și datorii neachitate, principalul debit însemnând o 120.000 lei, către firma de salubritate Rebu SA, stabilită prin decizie judecătorească, o altă datorie fiind reprezentată pentru comanda unui studiu de fezabilitate, în anul 2021, pentru o sumă de 40.000 lei, ceea ce a însemnat penalități de întârziere la plată de încă 100.000 lei. Studiul de fezabilitate a fost efectuat în cadrul unui proiect pentru amenajarea unui parc fotovoltaic.
Se derulează, însă, și un proces civil, pe rolul Tribunalului Călărași, având ca obiect un litigiu privind achizițiile publice, în condițiile în care Primăria comunei Roseți, în baza Hotărârii de Guvern nr. 24, din 11.01.2024, privind instituirea Programului Național „Masa Sănătoasă”, derulat prin Ministerul Educației, avea o acoperire financiară doar pentru anul calendaristic respectiv, agentul economic care livra respectivele produse fiind notificat, la sfârșitul anului 2024, că, pentru anul următor, nu mai există prevederi bugetare. Contractul de livrare a mâncării, în instituțiile de învățământ, însă, fosta administrație locală l-a încheiat într-un mod atipic, considerat nelegal, începând cu data de 6.09.2024, pentru anul școlar 2024 – 2025 și nu pentru perioada calendaristică financiară anuală. În plus, exista și varianta ca Ministerul Educației să nu mai deruleze un astfel de program, abia de la data de 15.02.2025 existând noi alocări financiare. Mai mult, agentul economic respectiv, de la care a fost efectuată achiziția, a constituit și subiectul unui scandal mediatic când, în urma unui control derulat prin Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Călărași, în bucătăria unde se prepara hrana livrată copiilor din comuna Roseți, au fost identificate lucruri neconforme, ba chiar șocante.
- „Am văzut, la un moment dat, niște comentarii, pe rețelele sociale, dar și fotografii care atestau că acelea nu erau condiții normale de preparare a hranei, însemnând de la mașina care transporta alimentele, până la felul în care arăta bucătăria, în condiții de igienă precară. Dar au fost nemulțumiri legate și de mâncarea efectivă, semnalate, de-a lungul timpului, de către părinți. Din câte știu, pentru o perioadă, activitatea agentului economic respectiv a fost sistată, iar pentru anul în curs, când am organizat licitație publică pentru acest serviciu, s-au prezentat alți agenți economici.”
George Chiriță se declară extrem de motivat în noua sa calitate, de primar al comunei Roseți, pentru început enumerând câteva proiecte atrase într-un timp relativ scurt, primul dintre acestea constând în monitorizarea și automatizarea sistemului de iluminat public, cu fonduri atrase de la Administrația Fondului pentru Mediu, sistem pentru care se încearcă atragerea de fonduri și pentru zona cunoscută, la nivel local, drept „Cartierul Nou”, acesta urmând să funcționeze într-un circuit integrat reprezentat de o investiție într-un parc fotovoltaic, evaluat la peste 2 milioane lei, care să asigure consumul de energie electrică la nivelul iluminatului public. Din păcate, noua investiție nu a fost dimensionată pentru acoperirea consumului și în cadrul serviciului de distribuire a apei potabile și de evacuare a apei uzate, în fapt cel mai mare consumator electric, la nivel local.
Rețeaua de canalizare, la nivelul comunei, acoperă jumătate din numărul gospodăriilor, chiar dacă datele publice, prezentate anterior, erau cu totul altele, iar remedierea acestui fapt echivalează cu atragerea de fonduri tot prin depunerea de proiecte, fie prin Administrația Fondului pentru Mediu, fie prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, însemnând extinderea rețelei de canalizare și branșamente pentru sistemul de alimentare cu apă potabilă. Rețeaua de canalizare funcționează, acum, comparativ cu sfârșitul anului trecut, când jumătate din pompele de presiune erau nefuncționale, fiind defecte.
Comuna Roseți se mândrește cu o lungă tradiție în creșterea animalelor, existând, la nivel local, 150 de mici fermieri în domeniul zootehniei, cu preponderență în creșterea ovinelor, edilul George Chiriță lansând dezbateri în vederea asocierii acestora, fapt care le-ar facilita accesul rapid și sigur pentru accesarea diferitelor programe de dotări sau retehnologizare, inclusiv amenajarea unui centru de colectarea laptelui, ba chiar și de procesare, ceea ce ar fi ideal, cu finanțări de la nivelul Uniunii Europene. Sunt peste 50 de ferme cu peste 500 de capete de animale, iar forța de muncă, în acest domeniu, este deficitară, iar retehnologizarea, însemnând instalații de muls sau aparatură de tuns, este primul și singurul pas care ar putea suplini un astfel de inconvenient.