AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Orașul Budești

Localitățile călărășene, realități și perspective: Orașul Budești

Un drum comunal, de aproximativ 2 kilometri, care leagă satul Gruiu, cu ieșire la DN 4 Oltenița-București, de satul Buciumeni, a fost reparat și redat circulației rutiere printr-un efort financiar făcut de Primăria orașului Budești, la sfârșitul săptămânii trecute. Mihai Ilie, primarul din localitate, declară că au fost făcute propuneri ca acest drum, indispensabil pentru cei 685 locuitori ai satului Buciumeni, să fie reparat prin fonduri atrase de la nivel județean, estimându-se, totodată, un cost de 3 ori mai mare.

„Pe noi ne-a costat mult mai puțin, însemnând inclusiv proiectare. Primăria Budești nu a beneficiat de fonduri de la nivel județean, dar am reușit să facem cu ceea ce avem la nivel local.”

18.628.406 lei (3.725.681 euro) este suma atrasă, de UAT Budești, pentru înființarea sistemelor de alimentare cu apă, în cele 3 sate componente, Aprozi, Buciumeni și Gruiu, însumând 2.485 locuitori, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Prin același program, a fost atrasă suma de 804.661 lei direcționată în reabilitarea și asfaltarea de străzi de interes local. Mihai Ilie explică faptul că suma este oarecum nesemnificativă, însă aceasta este justificată ținându-se cont că satele componente, Gruiu, Budești și Aprozi nu beneficiau de sisteme de alimentare cu apă.

Satul Gruiu beneficiază de investiții în valoare de 5.366.937 lei, fonduri atrase de la nivel guvernamental, la care se adaugă suma de 899.191 lei parte de cofinanțare locală.

În această săptămână, au început lucrările de reparare și asfaltare pentru strada Nichita Stănescu, din Gruiu, drumul principal care tranzitează satul și care face legătura cu satul vecin, Herești, situat în județul Giurgiu.

Pentru înființarea sistemului de alimentare cu apă potabilă a satului Buciumeni, suma atrasă, printr-un proiect depus în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, a fost de 5.695.846 lei, cu o cotă de contribuție din fonduri ale bugetului local de 328.909 lei.

Satul Aprozi beneficiază de investiții în valoare de 8.239.429 lei, din care 7.894.532 lei este suma atrasă de la nivelul bugetului național, cota de participare locală fiind de 4 la sută, însemnând 344.897 lei.

În Budești, se vor executa lucrări de reparare și asfaltare a străzilor din zona Rudari, prima fiind strada Castanilor, care face legătura cu cimitirul orășenesc, la care se adaugă străzile Păcii, Nicolae Iorga și Trandafirilor, plus străzile situate în partea de est a localității, dincolo de calea ferată, pe drumul spre satul Aprozi.

O zonă de recreere este în curs de amenajare chiar în centrul orașului Budești unde, tot cu fonduri provenite din bugetul local, este amenajat un parc. Se realizează alei pietonale, zone de spații verzi, instalații de iluminat, dar și o scenă pe structură metalică.

S-au accesat proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu fonduri provenite de la Uniunea Europeană, astfel:

  • renovarea energetică a Școlii Gimnaziale Gheorghe Manu, cu o valoare a proiectului de 4.468.089 lei;
  • renovarea energetică a Grădiniței Budești, cu o valoare a proiectului de 333.480 lei;
  • renovarea energetică a secției TBC din cadrul Spitalului Orășenesc Budești, cu o valoare a proiectului de 1.631.573 lei;
  • renovarea energetică a Grădiniței Aprozi, cu o valoare a proiectului de 229.399 lei;
  • renovarea energetică a secției Interne din din cadrul Spitalului Orășenesc Budești, cu o valoare a proiectului de 1.110.913 lei.

Prin Administrația Fondului pentru Mediu, Primăria orașului Budești a obținut o finanțare în valoare de 2.952.967 lei, reprezentând o cotă de 94 la sută din valoarea proiectului de achiziționare și instalare a unui sistem de iluminat complet echipat cu dimare și telegestiune pentru 1208 lămpi stradale.

În numai 2 ani, Primăria orașului Budești a reușit să atragă investiții, finanțate din bugetul național sau cel al Uniunii Europene, în valoare de 30.159.488 lei, echivalentul a peste 6 milioane euro.

S-au mai depus proiecte pentru:

  • construcție sală de sport, cu finanțare prin Compania Națională de Investiții;
  • dotarea Școlii Gimnaziale „Gheorghe Manu” cu echipamente din tehnologia informației și a comunicațiilor.

„Orașul Budești are un buget, constituit din fonduri locale, extrem de mic, mai ales că gradul de colectare, dată fiind ponderea covârșitoare a populației care trăiește în condiții destul de dificile, este destul de mic. În 2021, gradul de colectare a veniturilor locale era de 12 la sută. Pentru anul în curs, gradul de colectare se apropie de 40 la sută.”

La preluarea mandatului, în toamna anului 2020, Mihai Ilie afirmă că Primăria Budești înregistra datorii, numai la firma de colectat gunoiului, de aproape 27 de miliarde lei vechi.

1 COMENTARIU

  1. Este foarte important sa se investeasca in infrastructura comunala, precum drumurile si sistemele de alimentare cu apa, pentru a asigura conditii de trai decente pentru locuitorii din zonele rurale. Este imbucurator sa vad cum Primaria Budesti a reusit sa repare un drum vital pentru comunitatea din satul Buciumeni, fara sa astepte fonduri de la nivel judetean, demonstrandu-si abilitatile si determinarea de a face bine pentru cetateni. De asemenea, este impresionant sa vad investitiile masive in sistemele de alimentare cu apa si reabilitarea strazilor in cele trei sate componente ale orasului Budesti. Este un exemplu demn de urmat pentru alte comunitati locale. In plus, proiectele de renovare energetica prin Planul National de Redresare si Rezilienta vor contribui la reducerea costurilor pentru serviciile publice si vor aduce beneficii atat pentru cetateni, cat si pentru mediu. Felicitari Primariei Budesti pentru eforturile si realizarile lor in imbunatatirea vietii comunitare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read