AcasăFlashLocalitățile călărășene, realități și perspective

Localitățile călărășene, realități și perspective

Grădiștea:  Demersuri pentru modernizarea căminului cultural

Constantin Corbu, primarul comunei Grădiștea, ne spune că s-a depus oferta pentru reabilitarea căminului cultural din localitate, valoarea lucrării fiind estimată la 500.000 de euro, bani veniți de la Compania Națională de Investiții, partea locală de finanțare fiind de 700.000 lei. Proiectul acesta înseamnă demolarea anexelor, reabilitarea acoperișului, extinderea spațiilor, amenajarea instalației de încălzire, a celei de climatizare, amenajarea unei săli de spectacole, a spațiilor pentru biblioteca publică, a celor de repetiții, inclusiv amenajarea unei săli de ședințe. Se va amenaja și spațiul din fața căminului cultural, incluzând pavoazaj și locuri de parcare. În fața acestuia se va amenaja și un monument al eroilor din comuna Grădiștea, căzuți pe câmpurile de luptă. La acest moment, se derulează procedurile de achiziție a proiectului tehnic. „Ne pregătim să semnăm contractul de finanțare și să vedem, ulterior, când primim și banii.”

Sală de sport la Rasa

În afară de acest proiect, se derulează alte două, însemnând extinderea și reabilitarea Școlii cu clasele V-VII, din satul Rasa, în valoare de 2,2 milioane lei (500.000 euro). Proiectul acesta cuprinde și construirea unei săli de sport, care nu va fi folosită numai de elevi, ci și de tinerii din satul Rasa, în afara orelor de curs. Sala este proiectată pe o suprafață desfășurată de peste 500 mp. Se caută soluții pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea grădiniței din satul Cunești, valoarea lucrărilor fiind estimate la 700.000 lei, pentru acest proiect existând deja contract de finanțare. Toate acestea sunt în stadiul de proiecte. La acest moment, au mai fost depuse trei proiecte în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, primul dintre acestea însemnând reabilitarea de drumuri cu specific agricol, un altul cuprinzând asfaltarea de străzi, iar cel de-al treilea înseamnă rețea de apă potabilă și de canalizare pentru satul Grădiștea.

Fondurile locale se duc în partea de cofinanțarea proiectelor

În cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, primarul Constantin Corbu ne spune că au fost depuse alte trei proiecte, însemnând asfaltare de străzi, potabilizarea apei în satele Cunești, Rasa și Bogata, stație de pompare în satul Rasa, unde alimentarea cu apă se realizează prin cădere, la acest moment, dar și reabilitarea sistemului de iluminat public. Din bugetul local, se pot finanța doar partea de cofinanțare a proiectelor. În acest an, pentru partea de investiții, comuna Grădiștea dispune de suma de 1.400.000 lei. Se urmărește ca parte din sumă să fie alocată extinderii rețelei de alimentare cu apă potabilă. La acest moment, sunt așteptate cărțile funciare pentru străzile unde urmează să se efectueze extinderea. De această lucrare vor beneficia 70 de gospodării. Se află, în plus, în stadiul de proiectare gardul și tribune, tabelă și poarta principală care va cuprinde o suportul pe care va fi trecută denumirea stadionului din localitatea Grădiștea. Stadionul va purta numele Nelu Baraitaru, fost viceprimar al comunei, om de fotbal, recent trecut în neființă.

Târg și spectacol de Ziua Dunării

La data documentării noastre, joi, 29.06.2017, în fața Căminului Cultural Grădiștea se derula un târg organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Dunării. Evenimentul face parte din proiectul „Piste pentru cicliști – cale de valorificare a tradițiilor și potențialului economico-social al comunei Grădiștea, județul Călărași” și „Conservarea specificului local prin organizarea de târguri tradiționale și evenimente culturale, utilizarea mijloacelor de prezentare on-line a patrimoniului natural și cultural al comunei Grădiștea”. Anual, patru astfel de manifestări au loc în comuna Grădiștea. Toate sunt finanțate din bugetul local. La târg, de regulă, vin producătorii locali de fructe de sezon, de această dată, dar mai ales produse din plantația proprie a primăriei localității, de această dată nectarine, care sunt scoase la vânzare cu un preț minim de 3 lei. Ansamblul „Brâulețul Dunării”, din localitate, s-a ocupat de partea artistică a târgului. Au fost prezenți elevi și cadre didactice din cadrul Liceului „Constantin George Călinescu”, din localitate.

Borcea: Luptă pentru reabilitarea străzilor

Pe Aniel Nedelcu, primarul comunei Borcea, nu l-am găsit la birou, ci pe străzile comunei. La acest moment, prioritățile edilului sunt cele legate de avizarea proiectelor depuse în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, acestea cuprinzând reabilitarea de străzi pe o lungime totală de 7,5 kilometri, cu o valoare de 3.000.000 lei. Modernizarea infrastructurii rutiere se intenționează să se facă în ambele sate componente ale comunei, Borcea și Pietroiu. Se licitează și se avizează, la acest moment, proiectul proiectul pentru modernizarea și extinderea unei grădiniței cu program prelungit de pe raza satului Borcea. Banii vin din fonduri ale Uniunii Europene. „Datorită programului părinților care au locuri de muncă și copii mici, o astfel de instituție este mai mult decât necesară.” La acest moment, sunt peste 30 de solicitări pentru înscrierea de copii la o astfel de grădiniță. Aici, vor putea servi masa de prânz, dar vor fi și dormitoare. O astfel de investiție înseamnă o sumă consistentă, de circa 2.000.000 lei. „Trebuie să facem cu cantină, cu pătuțuri, cu sală de studiu și tot ce implică o astfel de unitate.”

Ingineri proveniți de la Liceul Tehnologic

Se află în derulare numeroase alte proiecte, însemnând tratamentul bituminos al străzilor, finanțat din bani proveniți din bugetul local și din bugetul județean, anul acesta urmând să se efectueze astfel de lucrări pentru străzi în lungime de 3 kilometri. Se lucrează la rigole betonate și șanțuri de captarea apei pluviale, pe o lungime de 7 kilometri. Datorită formei de relief pe care se desfășoară cele două sate, Borcea și Pietroiu, partea dinspre sud, situată pe malul Brațului Borcea, la ploile torențiale este inundată, gospodăriile fiind tot timpul afectate. Din surse proprii, se lucrează la modernizarea străzilor, la reabilitarea căminului cultural și se derulează lucrări la Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea, Agenția Română a Asigurării Calității în Învățământul Preuniversitar impunând anumite condiții pentru ca spațiul respectiv să poată găzdui o astfel de formă de învățământ. „Din punctul meu de vedere, este o mândrie că una dintre comunele fruntașe ale județului are liceu cu învățământ de zi.” Aniel Nedelcu se mândrește cu faptul că doi absolvenți ai liceului din Borcea sunt, la acest moment, ingineri agronomi, unul dintre aceștia activând, la acest moment, pe raza comunei. În cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Borcea se intenționează să se modernizeze laboratoarele, clădirea unde acesta își desfășoară activitatea trebuie izolată termic.

Toate avizele pentru apă

În plus, Aniel Nedelcu dă asigurări că apa distribuită pe raza comunei este potabilă, deși uneori sunt voci care contestă calitatea acesteia. „Serviciul de apă al primăriei funcționează cu toate avizele în regulă. Există inclusiv aviz de la Autoritatea națională de reglementare pentru Serviciile Comunitare în Utilități Publice.” Există avize specifice de la Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor, de la Direcția de Sănătate Publică și de la Garda de Mediu Călărași. Săptămânal, se prelevează probe care sunt analizate din punct de vedere bacteriologic. Unele deficiențe în sistemul de alimentare cu apă apar atunci când presiunea este mai mare decât în mod uzual, iar conductele vechi, colmatate, sunt spălate de mâl. Rețeaua de alimentare cu apă potabilă nu este una modernă, pe toată lungimea ei. Există și la acest moment conducte de fier, mai ales pe porțiunea care leagă conducta principală de cea care alimentează gospodăriile. Investițiile în această zonă trebuie realizate de localnici, câtă vreme este vorba de partea de conductă din interiorul gospodăriilor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read