AcasăActualitateActivități desfășurate de către DSVSA Călărași

Activități desfășurate de către DSVSA Călărași

În perioada 22.08.2022 – 8.09.2022, specialiștii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași (DSVSA) au efectuat controale tematice pentru a asigura consumatorilor alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare, având în vedere că în această perioadă au avut loc următoarele manifestări: Târgul anual de pe raza municipiului Oltenița, Târgul de Toamnă Călărași și Zilele Orașului Budești.

Cu această ocazie, inspectorii de specialitate au procedat la instruirea sub semnătură privind regulile generale și specifice de igienă referitoare la recepția, prepararea, expunerea și comercializarea produselor de origine animală / nonanimală, cu înmânarea acestora în format letric.

Totodată, s-a procedat la prelevarea unui număr de 50 de probe de la agenți economici care preparau și comercializau produse de origine animală / nonanimală, cât și un număr de 7 probe de la producătorii particulari care comercializau legume / fructe.

Toate probele de origine animală / nonanimală au fost analizate în Laboratorul sanitar Veterinar al DSVSA Călărași și s-au încadrat în parametrii conform normelor sanitare veterinare în vigoare, cu înmânarea buletinelor de analiză către agenții economici / persoane fizice verificați.

Tot în această perioadă, inspectorii din cadrul DSVSA Călărași au efectuat controale în 16 exploatații nonprofesionale care dețin suine, 4 exploatații comerciale de creștere a păsărilor, 3 exploatații de bovine, 3 exploatații de ovine și în unități care comercializează produse medicale (4 farmacii veterinare) în vederea verificării normelor sanitare veterinare în vigoare, cu aplicarea măsurilor corective unde a fost cazul.

De asemenea, în această perioadă, în baza protocolului încheiat între ANSVSA și APIA, s-a procedat la verificarea unui număr de 7 exploatații nonprofesionale și 7 exploatații comerciale beneficiare de subvenții, privind conformitatea cerințelor de ecocondiționalitate pentru animalele deținute de acestea – 364 cabaline, 2200 bovine, 2250 ovine, 280 caprine și 15 suine.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate neconformități privind identificarea și înregistrarea animalelor la 2 exploatații comerciale și 7 exploatații nonprofesionale, la care au fost aplicate un număr de 9 sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare și a OG nr. 2/2001.

Director executiv,

Dr. Gheorghe DRĂGĂNICĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read