AcasăActualitateControale ale Direcţiei Sanitare Veterinare pentru siguranţa cetăţenilor, premergătoare Sărbătorilor Pascale...

Controale ale Direcţiei Sanitare Veterinare pentru siguranţa cetăţenilor, premergătoare Sărbătorilor Pascale 2021

În perioada Sărbătorilor Pascale consumul unor cantități de alimente de origine animală crește. Este astfel, necesară dispunerea unor măsuri specifice pentru protejarea intereselor cumpărătorilor, precum intensificarea controalelor în vederea verificării condițiilor sanitare-veterinare în care sunt produse, depozitate și valorificate carnea de miel, ouăle destinate consumului uman și alte alimente care se consumă în perioada Sărbătorilor Pascale.


 Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Călăraşi se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Călăraşi au demarat efectuarea controalelor specifice din perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor și de a preveni apariția unor episoade de toxiinfecții alimentare.

În această perioadă vor fi intensificate controalele în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate piețele agro-alimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul (în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 și de reglementările privind instituirea măsurilor): carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante, pensiuni, cofetării, patiserii, cafenele, unități de tip supermarket, magazine și depozite alimentare etc.

Carnea de miel obtinută în abatoarele autorizate sanitar veterinar poate fi comercializată în toate unităţile de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar veterinar din România.

 Mieii sacrificați în gospodării sunt destinați strict consumului familial.

 Există posibilitatea de aprobare a unor centre temporare de vânzare a mieilor, centre care pot fi realizate pe raza localităților, numai pe baza solicitărilor venite din partea autorităților locale.

Carnea de miel obţinută în centrele de tăiere provizorii va fi comercializată atât la faţa locului cât si în halele agroalimentare autorizate sanitar veterinar aparţinând de primăriile respective, fiind interzisă comercializarea în unităţile de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar veterinar.

Se va permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiţiile în care în aceste spaţii sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animalã nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitarã veterinarã sau există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislatiei în vigoare la nivelul spatiilor amenajate temporar.

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzãtoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităti şi zone indemne de boli transmisibile.

În cazul mieilor destinaţi sacrificării, se va avea în vedere:

– Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial.

– Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare.

– Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării conform Reg. CE 1099/2009.

– Efectuarea examenului post – mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial.

– Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) conform Reg. CE 1069/2009.

– Verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel.

– Carnea de miel  va fi marcată cu marca de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

Totodată, precizăm, că la nivelul fermei/ exploataţiei trebuie să fie deţinute şi implementate măsuri de protecţie care să prevină infectarea cu COVID -19.

În această perioadã va fi asiguratã permanenţa la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSAO) pe raza localităţilor Călăraşi, Olteniţa, Lehliu Gară, Mânăstirea, Borcea, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora, vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală şi non-animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranţa alimentelor şi neînregistrate, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiţii adecvate de igienă şi siguranţă alimentară.

 Nu în ultimul rând, scopul este de a veni în sprijinul operatorilor și a-i informa în timp util asupra măsurilor pe care trebuie sa le întreprindă.

Misiunea medicilor veterinari este aceea de a proteja sanatatea dumneavoastra şi a animalelor dumneavoastră.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numărul de telefon al  D.S.V.S.A Călăraşi 0242/ 313676.

 DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read