Călărași SUD
Anunțuri

Cum să ne ferim de gripa aviară

banner

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Calarasi, informeaza toti cetatenii, in special crescatorii de pasari ca pe data de 14.01.2020 a fost confirmată in Romania,  și notificată la Comisia Europeana,  gripa aviară înalt patogenă, subtipul H5N8, la o fermă de găini ouătoare din județul Maramures (18699 de capete), in localitatea Seini.

De asemenea, vă aducem la cunostință, că pe data de 13.01.2020, Ungaria a notificat confirmarea gripei aviară înalt patogenă (H5N8), la păsări domestice într-o fermă de curcani din (53 500 de capete)  localitatea Acs, în regiunea Komarom-Esztergom, iar in 15.01.2020 a notificat confirmarea gripei aviară înalt patogenă (H5N8), la păsări domestice într-o fermă de rațe (115548 de capete)  localitatea   Letavertes,  în regiunea HAjdu-Bihar. Zonele de protectie si supraveghere cuprind și parte din teritoriul national, pe raza judetului Bihor.

              Avand in vedere situatia epidemiologica actuala a Romaniei sub raportul Influentei aviare, precum si prezenta unor focare in tarile aflate la granita de vest, in Ungaria, Polonia, Slovacia, focare declarate din data de 9.01.2020,  posibilitatea raspandirii acestei boli si la alte specii din mediul salbatic, precum si la pasarile domestice reprezinta un mare grad de risc, fapt pentru care se instituie o stare de alerta permanenta privind  anuntarea in timp util catre DSVSA Calarasi a oricarui caz de morbiditate si / sau mortalitate la pasarile domestice sau pasarile salbatice pentru a interveni cu maxima responsabilitate in teritoriu, la numar de telefon 0242 / 313676

INFORMAŢII DESPRE GRIPĂ AVIARĂ

 Este o boală produsă de un virus, care produce îmbolnăviri la curci, raţe, gâşte, potârnichi, fazani, găini, pasări acvatice şi migratoare.

Boala se răspândeşte foarte repede şi afectează un număr mare de pasări .

Pasările migratoare şi în special cele de apă sunt considerate rezervorul de virus pentru gripa aviară.

Porcul, calul şi alte specii, se pot infecta, nu se îmbolnăvesc , dar pot transmite boala păsărilor sau altor specii, şi in condiţii deosebite, omului.

Boala se transmite de la pasările migratoare, de la pasările bolnave, cadavrele, secreţiile si excreţiile pasărilor infectate, apa, furajele, echipamentele, adăposturile, mijloacele de transport, care au fost în contact cu virusul.

Cu cât contactul dintre păsările eliminatoare şi cele receptive este mai strâns, cu atât mai uşor se poate transmite infecţia direct, pe cale respiratorie sau digestivă.  

CUM SE MANIFESTĂ  

Pasările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite cu aripile căzute, au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis, au pete roşii de culoare roşu închis pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări.

Capul şi gatul sunt umflate, colorate roşu închis, pasarea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea gâtului şi paralizii.

 CRESCATORI DE ANIMALE DIN GOSPODARII TREBUIE SA RESPECTE :

• anuntati medicului veterinar orice caz de imbolnavire sau moarte la pasari;

• nu veniti in contact direct cu cadavrele pasarilor

• tineti pasarile inchise in curte, pentru a evita contactul cu pasarile din alte gospodarii sau cu pasarile salbatice

• nu lasati ratele si gastele pe balti sau lacuri

• supravegheati copii !! nu ii lasati sa se joace cu pasarile sau cu cadavrele de pasari

• acordati tot sprijinul personalului sanitar veterinar si autoritatilor responsabile

Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grija de sanatatea dumneavoastra si a animalelor dumneavoastra .

           DIRECTOR EXECUTIV ,

Dr. Viorel BUCUR

Articole asemănătoare

ANUNT CATRE LOCATARII DIN APARTAMENTELE MUNICIPIULUI CALARASI SI ORASULUI LEHLIU GARA

publish@calarasisud.ro

Ciclism prin Grădiştea –Tradiţie , Cultură şi Natură

Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și folosirea datelor dvs. pe acest site web.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Respectând prevederile legii 677/2001 vizând protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și la libera circulație a acestor date, SC GRUPEX 2000 SRL este înscrisă la ANSPDPC ca operator de date cu nr. 0019559 . Clientul companiei SC GRUPEX 2000 SRL își exprimă în mod expres consimțământul ca datele sale personale să fie preluate, stocate și prelucrate prin sisteme manuale și automate în următoarele scopuri: livrarea de servicii, îmbunătățirea conținutului furnizat, activități statistice sau de raportare. Accept Citește mai departe...