AcasăActualitateDirecția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași: Comunicat de presă

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași: Comunicat de presă

Având în vedere că în aceasta perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă se sacrifica in mod traditional porci în gospodăriile populației, în vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Calarasi recomandă proprietarilor de porcine să solicite la medical veterinary de libera prcatica din localitate efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodării și de asemenea recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unități sau spații autorizate si/sau înregistrate sanitar veterinar.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Calarasi, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare Calarasi si Oltenita vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 03.12.2021 – 24.12.2021 şi 28.12.2021 – 07.01.2022, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Orarul medicilor veterinari este afişat în punctele de lucru, în acesta fiind incluse numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, proprietarii porcinelor sacrificate în gospodărie se vor prezenta la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic cu cartea de identitate (B.I.), crotalia auriculară a animalului sacrificat în vederea operării și scăderii acestora din Baza Națională de Date  şi următoarele probe de carne cu greutatea de aproximativ 200g:

–  pilierii diafragmatici  –  2 formaţiuni musculare fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat şi pulmon;

In situaţia în care proba de pilieri diafragmatici este insuficientă, aceasta se va completa cu următoarele formaţiuni musculare:

– diafragma – porţiunea musculo-tendinoasă care separă cavitatea abdominală de cavitatea toracică şi care, de regulă, rămâne prinsă pe faţa internă a coastelor;

–  musculatura intercostală –  două coaste nedesfăcute în lungime de circa 10 cm;

–  baza limbii

Examinarea trichineloscopica prin metoda directa se efectueza contracost.

Confirmarea cazurilor pozitive de trichineloză se va face la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Calarasi, prin metoda digestiei artificiale.

În situaţia în care constatati că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii, izolati animalul si anuntati medicul veterinar de libera practica . Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă anuntati in maxim 24 ore si porcul este identificat (crotaliat) și înregistrat.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Carnea și produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăria proprie este destinată exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora în consum public;

 Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Târgurile de animale sunt menținute închise, fiind interzisă comercializarea de animale si pasari, cat si a cărnii si produselor din carne provenite de la porcii sacrificați în gospodărie.

Este interzisă comercializarea suinelor din exploatatii neautorizate sanitar veterinar, suinele din gopodariile populatiei fiind admise doar in consum familial.

Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea cărnii si a produselor din carne.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al  D.S.V.S.A Călărasi 0242 / 313676.

DIRECTOR  EXECUTIV

Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read